Till innehållet
Meny

iPhone X, 8 eller 8 Plus?

Vi hjälper dig att välja rätt.

Apple har presenterat tre olika modeller av iPhone i år och det är helt okej om du ännu inte vet vilken som passar dig och dina behov bäst. Vi reder ut de stora skillnaderna mellan iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus så att det blir lättare att välja.

 

Skärmen.

Den tydligaste skillnaden som syns mellan modellerna är skärmen och det är också här de skiljer sig åt mest. Mest iögonfallande är givetvis att skärmen på iPhone X går från kant till kant på mobilen. Det betyder att hemknappen inte finns kvar och har ersatts av sveprörelser på skärmen. Displayen är också av en annan, mer avancerad teknik som gör att du kan få perfekt svärta, mer levande färger och ännu bättre kontrast. Skärmen har också bättre upplösning för ännu bättre skärpa. Skärmen på iPhone X är ungefär av samma storlek som skärmen på iPhone 8 Plus men iPhone X är trots det något mindre, både på höjden och på bredden än iPhone 8 Plus. iPhone 8 är minst till storleken och har också klart mindre skärmstorlek som passar dig som tycker det är viktigt att kunna hantera sin mobil med bara en hand. Om du gillar att titta på film, spela eller redigera bilder och videoklipp i mobilen så är det en stor skärm som passar dig bäst.

Kameran.

Alla modellerna har samma huvudkamera på 12 megapixlar som alla ger fantastiska resultat som passar i de allra flesta situationerna. Om du gillar att zooma när du fotar eller att ta snygga porträttfoton är det iPhone 8 Plus eller iPhone X med två kameralinser som gäller. Använder du den främre kameran så har du samma typ av kamera på 7 megapixlar på båda iPhone 8-modellerna men med iPhone X finns några extrafunktioner. Du kan bland annat använda dig av samma porträttfunktioner som på huvudkameran, låsa upp iPhone X med ansiktet eller använda dig av animerade emojis sk animojis som du styr med ditt ansikte. 

Med världens mest avancerade teknik för ansiktsavläsning kan du prova på att vara enhörning, en gris eller varför inte en bajskorv.

Kom bara ihåg att välja en modell med stort lagringsutrymme om du fotar och filmar mycket.

Fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Okej, de flesta av oss har bekantat oss med Apple Touch ID, alltså fingeravtrycksläsaren på hemknappen i iPhone vid det här laget. Den finns givetvis kvar i iPhone 8 och iPhone 8 Plus men hur funkar det med iPhone X som inte har en hemknapp? Svaret är att funktionen är borttagen för att istället använda sig av ansiktsigenkänning eller Face ID som Apple kallar det. Apples Face ID är enligt dem själva 20 gånger säkrare än Touch ID. Tekniken är så pass avancerad att den känner igen dig även om du till exempel skaffar glasögon eller om du skaffar skägg. Den ska också fungera utan problem i mörka omgivningar. Men har du en ond tvilling kan tekniken luras och då är det bäst att hålla sig borta från ansiktsigenkänning och istället förlita dig på gammal hederlig lösenkod som du självklart kan göra det i alla tre modellerna.

Batteri.

Är du en sådan som alltid har med dig din laddare och letar efter ett eluttag var du än är? Då är batteriet förmodligen en viktig fråga för dig. Använder du mobilen mycket under dagen är iPhone 8 Plus mobilen som ger dig flest timmar utan att behöva ladda. iPhone X är strax bakom med ett riktigt vasst batteri. Det minsta batteriet hittar du i den minsta modellen som ändå tar nästan alla användare igenom hela dagen. Alla Apples nya modeller har stöd för trådlös laddning med världens största standard Qi. Det är över 200 bolag som stödjer Qi-standarden så det finns redan mängder av alternativ för olika laddplattor. Tanken är att lägga mobilen på en laddplatta som laddar batterierna via magnetfält, utan att koppla ihop plattan och mobilen med sladd. Det betyder att du slipper det eländiga sladdtrasslet när du ska ladda din nya iPhone.

iPhone X passar dig som:

 • Gillar designen med en skärm som går ända ut i kanterna.
 • Vill ha, förutom en grym kamera, också en selfiekamera som är extra bra.
 • Animoji - visa din inre enhörning eller robot med TrueDepth-kameran
 • Vill ha det absolut bästa och senaste av Apple.

iPhone 8 passar dig som:

 • Tycker det är viktigt med en smidig mobil, både i handen och i fickan.
 • Gillar ett klassiskt mobilformat.
 • Vill ha en hemknapp och Touch ID

iPhone 8 Plus passar dig som:

 • Tycker det är viktigt med ett extra uthålligt batteri.
 • Är ute efter en kamera utöver det vanliga
 • Vill ha en mobil med en stor skärm.
 • Gillar ett klassiskt mobilformat.
 • Vill ha en hemknapp och Touch ID