Till innehållet
Meny

Apple iPhone genom åren.

Se och läs om alla modeller.

Den 9 januari 2007 visade Apples dåvarande VD Steve Jobs upp den första iPhone-modellen för världen. Då var det nästan otänkbart att kunna fota, lyssna på musik och surfa med mobilen. Drygt 13 år och 20 modeller senare fortsätter Apple förändra vår syn på vad en mobil är och kan göra.

I det här blogginlägget tar vi en titt på iPhone genom åren. Vi lyfter fram milstolpar som AppStore, Siri och TouchID samt tittar på hur långt Apple kommit i utvecklingen av sina smartphones.

iPhone.

Bild på iPhone

Bild på iPhone

Den första iPhone-modellen hade en 3,5''-display, en 2 MP-kamera och 4, 8 eller 16 GB lagring. Vid den här tiden fanns heller inte AppStore, utan man fick nöja sig med de appar som var förinstallerade.

Säljstart: 29 juni 2007

iPhone 3G.

Bild på iPhone 3G

Bild på iPhone 3G

Liknar sin föregångare men har nu tillgång till både AppStore och 3G-nätet. App-revolutionen har precis startat!

Säljstart: 11 juli 2008

iPhone 3Gs.

Bild på iPhone 3GS

Bild på iPhone 3GS

Nu börjar det hända grejer! iPhone 3GS får en 3 MP-kamera, dubbelt så mycket arbetsminne och möjlighet att välja en hårddisk på upp till 16 GB. App-revolutionen är i full gång, vilket kräver mer prestanda. Nu är det även möjligt att filma med iPhone.

Med iPhone 3GS introducerar Apple för första gången en "S-modell", en slags "mitt emellan"-release. Vilket egentligen betyder att modellen rent prestandamässigt är snäppet vassare än sin föregångare, men inte tillräckligt för att anses vara "nästa stora release".

Säljstart: 19 juni 2009

iPhone 4.

Bild på iPhone 4

Bild på iPhone 4

iPhone får för första gången en helt ny design i glas och metall. Förutom att arbetsminnet dubblas igen, har iPhone 4 en 5 MP-kamera och kan väljas med upp till 32 GB lagring. iPhone 4 är den första iPhone-modellen med selfie-kamera. Skärmen är fortfarande på 3,5'' men blir nu högupplöst - en så kallad "Retina Display".

Säljstart: 24 juni 2010

iPhone 4s.

Bild på iPhone 4s

Bild på iPhone 4s

För att vara en "s-modell" tar iPhone 4S ett jättehopp när det kommer till prestanda och funktioner. Apple introducerar Siri i mobilen för första gången. Kameran är nu på hela 8 MP och kan dessutom filma i HD-upplösning. Nu är det även möjligt att välja hela 64 GB lagring.

Säljstart: 14 oktober 2011

iPhone 5.

Bild på iPhone 5

Bild på iPhone 5

För andra gången får iPhone en ny design. Den är nu mer avlång och kompakt. Skärmen blir större och är nu på 4''. I vissa delar av världen får iPhone 5 tillgång till 4G-nätet. Rent prestanda-mässigt är iPhone 5 snabbare än sina föregångare, men behåller mycket av tekniken från tidigare modeller, så som kamera, arbetsminne och storlek på hårddisken.

Säljstart: 21 september 2012.

iPhone 5s och iPhone 5c

Bild på iPhone 5s

Bild på iPhone 5s

Apple släpper för första gången två nya mobiler samtidigt. Dels iPhone 5s, som är uppföljaren till iPhone 5 och den helt nya iPhone 5c. Båda bygger på den tidigare lanserade iPhone 5.

Bild på iPhone 5c

Bild på iPhone 5c

Med iPhone 5s introducerar Apple för första gången Touch ID (lås upp mobilen med fingret), möjlighet att filma i slow motion samt det nya grafikchipet M7, som gör att grafik i spel och appar flyter på bättre.

Medan iPhone 5s behåller utseendet från iPhone 5, är iPhone 5c byggd i plast och kommer i fem olika färger och saknar några av de nyheter som introduceras med iPhone 5s.

Säljstart: 20 september 2013

iPhone 6 och iPhone 6 Plus.

Bild på iPhone 6

Bild på iPhone 6

Med iPhone 6 byter iPhone utseende en tredje gång. För första gången släpps även iPhone i två storlekar. En mindre och en större variant. Förutom större skärm på 4,7'' (5,5'' för iPhone 6 Plus) introducerar Apple "Retina HD" som gör skärmarna högupplösta. Kamera och arbetsminne förblir samma som tidigare modeller, medan hårddisk-storleken ökar till hela 128 GB.

Säljstart: 19 september 2014

iPhone 6s och iPhone 6s Plus.

Bild på iPhone 6s Plus

Bild på iPhone 6s Plus

Den här releasen tycker vi påminner om den från iPhone 4 till iPhone 4s. Designen förblir oförändrad, medan Apple bytt ut tekniken inuti. iPhone 6s-serien lanseras med en 12 MP-kamera, dubbelt så mycket arbetsminne som sin föregångare samt att den nu byggs i tåligare material. Apple introducerar även "3D Touch" - en teknik där skärmen kan känna av hur hårt du trycker på den och reagera på olika sätt.

Säljstart: 19 september 2015

iPhone SE (2016).

Bild på iPhone SE (2016)

Bild på iPhone SE (2016)

I takt med att iPhone-modellerna blivit större, hade en önskan växt fram hos många Apple-fans: en modern iPhone i ett litet format. I slutet av mars 2016 var väntan över. Apple släppte iPhone SE med prestandan från en iPhone 6s i skalet av en iPhone 5s.

Säljstart: 31 mars 2016

iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

Bild på iPhone 7 Plus

Bild på iPhone 7 Plus

Nu börjar det hända grejer! Utseende-mässigt påminner iPhone 7-serien om sina två föregångare, men inuti - där har mycket förändrats. Skärmen har bättre färgåtergivning, selfie-kameran går från 5 till 7 MP och kameran bak förbättras. Plus-modellen får dessutom en extra kamera bak med möjlighet att ta bilder i porträttläge (bokeh-effekt). Nu går det även att välja upp till 256 GB lagring samt att den är damm-och vattentålig enligt IP67.

Med iPhone 7-serien tog Apple bort hörlursuttaget, vilket vid den tiden ansågs vara väldigt kontroversiellt.

Säljstart: 16 september 2016

iPhone 8 och iPhone 8 Plus.

Bild på iPhone 8

Bild på iPhone 8

Den här releasen behåller samma designspråk som iPhone 7 serien, men återintroducerar glas som byggmaterial. iPhone 8-serien har likt iPhone 4 en baksida helt i glas, vilket också leder till att den får stöd för trådlös laddning. I övrigt är iPhone 8-serien ganska lik iPhone 7-serien i både prestanda och funktioner.

Säljstart: 22 september 2017

iPhone X.

Bild på iPhone X

Bild på iPhone X

Med lanseringen av iPhone X (uttalas iPhone 10) summerar Apple 10 år av innovation. iPhone får för tredje gången större skärm och ett större format. Skärmen är nu hela 5,8'' och av typen Super Retina HD. TouchID har bytts ut av Face ID (möjligheten att låsa upp med ansiktet). Förutom snabbare chip och mer arbetsminne har iPhone X två stycken 12 MP-kameror bak som tar både film och foto till en ny nivå.

Säljstart: 3 november 2017

iPhone XS och iPhone XS Max.

Bild på iPhone XS Max

Bild på iPhone XS Max

Apple lanserar för första gången på fyra år en ny S-serie. Förutom iPhone XS släpps även iPhone XS Max - Apples hittils största mobil med en skärm på hela 6,5''. Designspråket liknar iPhone X, men inuti har iPhone XS-serien fått ett snabbare chip, mer arbetsminne, möjlighet att välja hela 512 GB lagringsutrymme samt damm- och vattentålighet enligt IP68. Apple introducerar möjligheten att använda Dual SIM genom stöd för eSIM.

Säljstart: 21 september 2018

iPhone XR.

Bild på iPhone XR

Bild på iPhone XR

För första gången på fem år var det nu åter möjligt att välja en iPhone i en annan färg än svart, rosa, guld eller vit. Med iPhone XR introducerades hela sex färger (en mer än iPhone 5C från 2013). iPhone XR är storleksmässigt mellan en iPhone XS och en iPhone XS Max.

Alla tre mobiler från 2018 delar samma typ av chip, vilket ger dem liknande prestanda. iPhone XR har dock en LCD-skärm av typen Liquid Retina-skärm.

Säljstart: 26 oktober 2018.

iPhone 11.

Bild på iPhone 11

Bild på iPhone 11

Precis som med iPhone XR släpps iPhone 11 i sex färger. Nytt för i år är en extra kamera bak, bättre kamera fram (från 7 till 12 MP) samt mer arbetsminne. iPhone 11 är lika stor som en iPhone XR.

Köp iPhone 11 ›

Säljstart: 20 september 2019

iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max.

Bild på iPhone 11 Pro

Bild på iPhone 11 Pro

Med iPhone 11 och iPhone 11 Pro introducerar Apple en rad förbättringar från föregående år. För första gången har nu en iPhone trippla kameror bak. En av de nya kamerorna är en ultravidvinkel-kamera, vilket vid den här tiden är väldigt efterfrågat. Förrutom snabbare chip och mer arbetsminne kan iPhone 11 Pro-serien väljas med 512 GB lagring.

Med lanseringen av iPhone 11-serien tar Apple bort 3D Touch

Säljstart: 20 september 2019

iPhone SE (2020)

Bild på iPhone SE (2020)

Bild på iPhone SE (2020)

I takt med att föregående iPhone-modeller blivit större, hade efterfrågan för mindre mobiler gått upp. Nya iPhone SE liknar iPhone 8 i både storlek och utseende, medan mycket av tekniken är hämtad från senare modeller, bland annat det kraftfulla chippet som är från iPhone 11-serien.

För första gången på fyra år är TouchID tillbaka, vilket åter gör det möjligt att låsa upp mobilen med fingeravtryck.

Köp iPhone SE ›

Säljstart: 24 april 2020

Nästa iPhone då? Och hur ser framtiden ut?

Om du orkat dig igenom vår summering så ser du säkert en trend - mobilerna blir bättre och bättre hela tiden. Fler kameror, bättre skärmar, snabbare chip och mer lagring. Även om förbättringarna de senaste åren kan te sig små, blir de stora tillsammans.

De sista åren har vi förutom hårdvaruförbättringar sett enorma förbättringar när det kommer till mjukvara. AI har spelat en stor roll i de senaste iPhone-modellerna, och vi tror att den trenden kommer hålla i sig.

Vi väntar precis som du på nästa revolution, och kanske kommer den snart? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss så fort vi vet något!

Medan du väntar.

Är du sugen på en iPhone redan idag? Vi har ett storutbud av mobiler från Apple. Hos oss handlar du med fri frakt och snabba leveranser.

Våra mobiler från Apple

Läs mer.

Vilket abonnemang ska jag välja?
Kom igång med eSIM
iPhone SE vs iPhone 11 - vilken ska jag välja?
Så enkelt blir du startklar för nästa iPhone
Därför ska du köpa din mobil online