Till innehållet
Meny

Har du koll på julklassikerna?

Vad vore julen utan musik? Och vad vore julen utan de här klassikerna? 

Bing Crosby – White Christmas.

Enligt Guiness rekordbok är Bings Crosbys inspelning av White Christmas den bäst säljande singeln någonsin. Synd bara för Bing att han inte skrev den själv – det var den legendariske och omåttligt produktive låtskrivaren Irving Berlin som knåpade ihop den här klassikern redan 1940. 

Crosby spelade in låten på 18 minuter 1942, och låten ingick i ett släpp med musik från musikalfilmen Holiday Inn. White Christmas hade en trög start men växte sig allt mer populär under året som gick. Blandningen av sentimental melankoli och hoppingivande framtidsdrömmar gjorde att den slog an en tydlig sträng hos ett USA som samtidigt var djupt involverat i andra världskriget. 

Wham! – Last Christmas.

Last Christmas från 1984 är en av tidernas mest spelade jullåtar men egentligen är det en oerhört vemodig text om ett brustet hjärta. Låten har blivit ett ofrånkomligt 80-talskitschigt inslag på alla julsamlingar sedan dess. Framför allt är det givande att uppleva videon − George Michaels hundögon vittnar om ett fruktansvärt svek. Men i hans episka frisyr brinner hoppet fortfarande. 

JustD – Juligen och Juligenigen.

När rapgruppen JustD släppte Juligen 1991 var det ett välkommet syrligt inslag i den i övrigt sötsliskiga julmusiken. Och svart humor funkade uppenbarligen, för låten var den näst mest spelade jullåten på radio under hela 00-talet. I refrängen hör vi Alice Babs sjunga ”nu är det jul igen”, samplat från låten och skivan The Big Juleblues, inspelad tillsammans med Povel Ramel 1955. 

The Pogues & Kirsty MacColl – Fairytale of New York.

Pogues-sångaren Shane MacGowan har hävdat att denna Storbritanniens mest spelade julsång genom tiderna faktiskt uppkom genom ett vad – gruppens producent Elvis Costello menade att de inte skulle lyckas med att skriva en jullåt. 

Men medan MacGowan låg nerbäddad i en hotellsäng i Malmö med dubbelsidig lunginflammation under en turné 1985 skrev han större delen av den stundtals rätt kontroversiella texten. Därefter skrevs den om under ett besök i New York men någon lyckad inspelning fick bandet inte till förrän två år senare, när man hittade rätt duettpartner i singer/songwritern Kirsty MacColl. 

Texten är en tragisk tillbakablick på två liv som skulle kantas av framgång och glamour, men som slutade i missbruk och misär. 

Adolphson & Falk – Mer jul.


Mer Jul var egentligen ett beställningsjobb till Kjell Alinges klassiska radioprogram Eldorado 1980, därav den ironiskt överdrivna tonen. De spelade in musiken till låten själva med hjälp av olika syntar, en trummaskin och lite skrammel med bjällror. Mer Jul var alltså ämnad att spelas en enda gång i ett enda program, men efter sändningen ville även andra radioproducenter spela låten.

Efter tre år av växande popularitet bestämde sig Adolphson Falk för att spela in den på nytt i en ordentlig studio och det är den versionen vi hör varje år under hela december. Anders Falk skrev en liten krönika om låten 2009 som avslutades med ”Sen dess har Mer Jul, som ett nyfött barn, växt upp och klarar sig utmärkt bra själv. Och genererar stadigt STIM-pengar till sina stolta föräldrar.”

Och videon är inte dum den heller!
Oavsett låtarnas ursprung, i dag är de alla älskade julklassiker, värda att spela om och om igen. För vad vore julen utan musik?

Läs mer:

Testa Deezer fritt i 3 månader
Så skapar du det perfekta blandbandet
Mobilfotoskolan del 1