Till innehållet
Meny

Julmusik för alla tillfällen.

Det finns många tillfällen under julen som kräver sin julmusik. Här kommer en lista som bjuder på allt från självklara klassiker till oväntade alternativ.

Till julstrumpan.

För att komma i rätt stämning på julaftonsmorgon kan du med gott samvete höja volymen och lyssna på någon av dessa låtar. 

Jussi Björling – O helga natt.

Finns det något pampigare än Jussis tolkning av O helga natt från 1959? Den har med tiden blivit en riktig jul- och nyårsklassiker och får den mest hårdhudade att rysa av känslosvall.

Adolf Fredriks Ungdomskör − Jul, jul, strålande jul.

Kyrkokörer hör verkligen julen till. Njut av välkammade ungdomars perfekta pitch på denna klassiska julskiva från Adolf Fredrik. 

När du klär julgranen.

När granens prakt ägnas all vår uppmärksamhet passar det bra med riktigt präktig amerikansk juljazz som doftar glögg och kardemumma. 

Frank Sinatra & B. Swanson Quartet – Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!

Få röster förknippas med inneskor och cocktail så tydligt som Frank Sinatras. Här ackompanjeras den svängigt av B. Swanson Quartet. 

Bing Crosby – White Christmas.

Eller varför inte Bing Crosbys omisskännliga klassiker från 1942? Jullåtarnas jullåt, och världens bäst säljande singel genom alla tider. 

När ljudklapparna har öppnats.

Låg det en tidlöst vacker Marshall-högtalarer under granen? Eller kanske ett par basbrummande Beats by Dre-lurar? Då krävs det musik med drag i. 

Julian Casablancas – I Wish it was Christmas Today.

The Strokes-sångaren lyckas få till en rätt fin balans mellan glitter och garagerock. 

LCD Soundsystem – Christmas Will Break Your Heart.

Oavsett om den är ironiskt menad eller inte, så är LCD Soundsystems otippade julballad rätt mäktig i sin välproducerade dynamik och deprimerande lyrik. 

När vemodet rullar in.

Glöm inte att värna det svenska vemodet. Julen är en utmärkt tid att reflektera över de kära som inte är med oss – och julklapparna vi aldrig fick. 

Elvis Presley − Blue Christmas.

Låt Elvis vackra stämma − och känslan av tomhet − fylla dig. Blue Christmas finns naturligtvis även i en version med Johnny Cash.  

Amanda Jensen – Another Christmas.

Att en svensk modern popartist lyckas skriva en framtida julklassiker är högst ovanligt, men Amanda Jensen tycks faktiskt ha rott hem vinsten. Another Christmas är precis så sorglig, vacker och tidlös som den bästa julmusiken ska vara.

Läs mer: