Till innehållet
Meny

Kent glöder fortfarande.

Det har gått några veckor sedan Sveriges största rockband drog sitt sista andetag som liveakt. Men Kents själ vilar stadigt över den svenska popkulturen.

”Vi kommer brinna in i det sista. Vi kör maxfart in i väggen.”

Det blev precis ett så maffigt slut som man hade trott. Kent fick släppa sin sista stora skiva och ge sig ut på en smått episk avskedsturné under hela hösten, med oförglömlig Stockholmsfinal i dagarna tre.

Dessa avslutande spelningar ackompanjerades av appen Den sista sången (finns för iPhone och iOS och Android) som utvecklades av oss tillsammans med Kent. Appen gav publiken en möjlighet att interagera med sina mobiler på ett unikt sätt under utvalda låtar på konserten och har laddats ner över 80 000 gånger. Fans kunde dessutom skapa sin egen Kent-profilbild som ingick i en enorm Kent-mosaik.

80 000 nedladdningar av "Den sista sången".

Kalle Eliason är marknadsdirektör på Tre och har varit delaktig i arbetet med appen.

− Precis som vi hade hoppats var det ett stort engagemang hos Kents fans, säger han. Att över 80 000 personer laddade ner appen och använde den – både på arenan, vid spelningar och för att dela sina bilder i sociala medier – tycker vi förstås är helt fantastiskt.

Fansen hyllades med en unik kortfilm som dök upp som bonusmaterial inuti appen. En vacker och suggestiv minnesbild av de avslutande spelningarna med känslosamma kärlekshyllningar från åskådarna. Filmen är sju minuter lång och logiskt nog tonsatt av den allra sista skivans allra sista spår, ”Den sista sången” (regisserad av Joanna Nordahl).

Den sista sången har över 320 000 visningar på YouTube och fortsätter alltjämt att beröra. I videons kommentarsfält tackar många för vad Kent har bidragit med i deras liv. Som en man skriver:

”För 21 år sedan gick jag ner i en källare på Drottninggatan i Örebro, tog på mig ett par lurar och hittade något fantastiskt. Ikväll tar jag av mig lurarna tillfälligt, med fuktiga ögon. Tack för allt ni gett mig.”

Kent har under året också fått en hel del nya fans som upptäckt bandet. För dessa finns den utmärkta samlingsskivan ”Best of”, som samlar 24 av gruppens finaste stunder under de 26 år som gått sedan starten.

Läs mer:

Mobiltrender 2017
Deezer - den personliga musiktjänsten
Så mycket drar ditt mobilanvändande