Till innehållet
Meny

Kom igång med eSIM.

Apple, Android - mobil, surfplatta och klocka

För drygt två år sedan lanserade vi eSIM-stöd för iPhone, iPad och Apple Watch. Det öppnade en rad möjligheter för våra kunder. I takt med att tekniken utvecklats har fler och fler produkter fått stöd för eSIM. I detta blogginlägg går vi igenom fördelarna med eSIM och hur du gör för att komma igång.

Kom igång med eSIM.

Det är enkelt, går snabbt och kostar inget extra för mobiler och surfplattor, eftersom eSIM ersätter det fysiska SIM-kortet rakt av. När det kommer till smartklockorna Apple Watch och Galaxy Watch kostar eSIM 49 kr/mån eftersom det är en tjänst som delar surf med huvudabonnemanget.

eSIM för iPhone, iPad och Android aktiveras och installeras i två steg, medan eSIM för Apple Watch och Galaxy Watch installeras och aktiveras via Watch-appen för iPhone eller Wear-sappen för Samsung..

Du behöver en kompatibel mobil, surfplatta eller klocka för att kunna använda eSIM.

Aktivera och beställ eSIM via Mitt3.

Som Tre-kund kan du välja eSIM när du nytecknar eller förlänger ditt abonnemang. Befintliga kunder kan enkelt byta till eSIM via Mitt3 eller genom att ringa till kundservice eller besöka någon av våra butiker.

 1. Logga in på Mitt3 på webben
 2. Klicka på "Abonnemang"
 3. Scrolla ner en bit och välj "Beställ/aktivera eSIM"
 4. Nu visas en QR-kod på skärmen som du kan scanna

Lägg till eSIM för iPhone och iPad.

Nästa steg är att lägga till eSIM-kortet på mobilen/surfplattan. Det görs via inställningsmenyn.

 1. Inställningar
 2. Mobilnät
 3. Lägg till mobilabonnemang

Följ anvisningarna och fota QR-koden från Mitt3 (från de tidigare stegen). När du är klar tar du ut ditt gamla SIM-kort.

Lägg till eSIM för Apple Watch.

Tjänsten aktiveras via Watch-appen på iPhone (har du tagit bort den, kan du söka fram och installera den igen från App Store).

 1. Öppna Watch-appen på iPhone
 2. Scrolla ner och klicka på "Mobilnät"
 3. Tryck på "Lägg till ett nytt abonnemang"

Nu slussas du till Mitt3 där du får logga in och bekräfta att du vill lägga till tjänsten för 49 kr/mån. Tjänsten har ingen bindningstid men en månads uppsägningstid.

Lägg till eSIM för Android.

Nästa steg är att lägga till eSIM-kortet på mobilen/surfplattan. Det görs via inställningsmenyn.

 1. Inställningar
 2. Anslutningar
 3. SIM-kortshanterare
 4. Lägg till mobilavtal

Följ anvisningarna och fota QR-koden från Mitt3 (från de tidigare stegen). När du är klar tar du ut ditt gamla SIM-kort.

Vad är eSIM?

eSIM står för ”embedded sim” (inbyggt sim) och betyder att SIM-kortet är inbyggt i mobilen, surfplattan eller smartklockan. Det är med andra ord ett elektroniskt chip som inte kräver att användaren stoppar in något i själva produkten..

Istället installeras SIM-kortet genom att fota en QR-kod (eSIM för Apple Watch installeras via Watch-appen på iPhone).

Fördelar med eSIM för iPhone.

Den absolut största fördelen med eSIM är att det lämnar den fysiska SIM-kortsplatsen tom. Det i sin tur medför att du kan använda den till något annat, som exempelvis ett till abonnemang/kontantkort med ett annat nummer eller ett utländskt abonnemang/kontantkort med surf när du är utomlands.

Privat- och jobbnummer i samma mobil.

Många har ett nummer privat och ett på jobbet, men det är inte alltid ultimat att gå omkring med två mobiler. Jag har exempelvis mitt jobbnummer på ett eSIM och mitt privata nummer på ett vanligt SIM-kort. Det gör att jag inte behöver bära runt på två mobiler, och när jobbdagen är över är det enkelt att tillfälligt avaktera jobbabonnemanget (lika enkelt är det att slå på det igen).

Surf från ett, samtal från ett annat.

Fördelen med att ha två abonnemang igång samtidigt är även att du kan ställa in att exempelvis samtal och meddelanden ska göras från ett nummer, medan mobilsurf dras från ett annat. Bra om du har slut på surf på det ena abonnemanget, eller kanske rent av inte har surf på ditt jobbabonnemang, men ändå vill kunna surfa!

Sänk kostnaden på utlandsresan.

Om du är utomlands kan du enkelt sätta i ett SIM-kort från en utländsk operatör och surfa från det (men fortfarande ringa och skicka meddelanden från ditt riktiga nummer). Ett bra alternativ om du inte reser inom EU/EES eller till ett land som inte ingår i tilläggstjänsten 3Världen.

Eller varför inte ett SIM-kort från en annan operatör om du reser inom Sverige till en plats där vi osannolikt nog inte har någon täckning. Detta fungerar även på iPad.

Fler möjligheter.

Du kan ha ett aktivt eSIM åt gången, men upp till fem vilande. Om du exempelvis köper och säljer mycket på Blocket, kan det va skönt att ha ett kontantkort på ett eSIM som bara är att slå på för att slippa lägga ut och visa sitt riktiga nummer.

Fördelar med eSIM för Apple Watch.

För Apple Watch är istället eSIM en tilläggstjänst för 49 kr/mån som "speglar" mobilens abonnemang och som gör att du kan använda klockan för samtal, meddelanden och surf utan att mobilen behöver vara i närheten (den kopplar istället själv upp till mobilnätet). Perfekt på löprundan, på gymmet, eller när du bara vill ta en promenad men fortfarande vara tillgänglig.

Om du använder musiktjänsten Apple Music kan du lyssna på musik i realtid, utan att först ha behövt offline-synka till klockan. En annan "bonus" är att den musik du strömmar inte dras mot din datapott (så länge du har surf kvar).

Kompatibla modeller.

För bästa reslutat behöver iPhone, iPad och Apple Watch vara uppdaterad med den senaste mjukvaran.

iPhone.

 • iPhone XR
 • iPhone XS och iPhone XS Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max

iPad.

Observera att alla iPads behöver vara av modellen "Cellular/4G", alltså inte bara "WiFi-varianten" (vi säljer "Cellular"-modeller).

 • iPad 12,9 (tredje generationen)
 • iPad 11
 • iPad Air (tredje generationen)
 • iPad mini 5

Android.

 • Galaxy Z Flip
 • Galaxy S20 Ultra
 • Galaxy S20+
 • Galaxy S20
 • Huawei P40 Pro
 • Huawei P40

Apple Watch.

Observera att din Apple Watch måste vara av modellen "Cellular/4G" och anpassad för den europeiska marknaden (det är den varianten vi säljer).

 • Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular)
 • Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular)
 • Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular)

Galaxy Watch.

Galaxy Watch-anslutning kan bara aktiveras och användas med en Samsung Galaxy-mobil från A-, J-, Note- eller S-serien samt Z-Flip.

 • Galaxy Watch
 • Galaxy Watch Active2

Mer information.

Vill du veta mer om eSIM för iPhone, iPad och Apple Watch, få hjälp att komma igång eller ställa in avancerad funktionalitet kan du läsa mer hos Apple. Ta del av denna artikel för iPhone och iPad och denna artikel för Apple Watch.

Vi på Tre har även en artikel om eSIM för förklarar tekniken bakom.

Läs mer.

Familjeabonnemang hos Tre
Jämför nya iPhone 11-serien
Apple Watch Series 5
Att byta från Android till iPhone
Köp bara abonnemang