Till innehållet
Meny

Årskrönika.

Vi summerar 2017.

Nu när 2017 börjar lida mot sitt slut vill vi passa på att dela med oss av vår unika lista över de största händelserna inom mobilbranschen under året. Vi har förlorat hörlursuttag, vunnit ännu större skärmar, lämnat plånboken hemma och hyllat en ikon. Så ta ett glas julmust, en lussebulle och läs vår årskrönika. Dela gärna med dig på sociala medier om vad just du tycker borde varit med på årets mest prestigefulla lista.

Årets Nykomling.

Razer Phone kom från ingenstans och visade sig vara ett riktigt prestandamonster. Vi använder sedan länge våra mobiler för att spela med men det var i år som den renodlade spelmobilen från Razer släpptes. Den första mobilen med möjlighet att visa 120 bilder per sekund jämfört med det traditionella 60 bilder per sekund. Förutom att spelupplevelsen blir extremt mjuk och följsam blir även helhetsupplevelsen helt fantastisk. Efter att ha surfat och scrollat en massa hemsidor med denna mobil är det svårt att gå tillbaka till en mobil med en traditionell display. Att mobilen dessutom har extremt bra högtalare med fantastiskt bioljud gör upplevelsen fulländad.

Årets Trend 1.

Vi har under 2017 sett att skärmarna på mobilerna har krupit närmare kanterna både på höjden och bredden. Tillverkarna har försökt få in större skärmar utan mobilens yttermått blir större än tidigare. Vi har i år tydligt sett att skärmen fått ett mer avlångt format än tidigare av de flesta tillverkare. De flesta har gått från 16:9 till 18:9 eller 2:1 som det också kan skrivas. Konsekvensen av detta är att skärmarna mest har vuxit på höjden men inte särskilt mycket på bredden 2017.

Årets Trend 2.

Apple, Samsung, LG, Motorola, HTC, Essential Phone, One plus, m fl. Helt plötsligt har nästan alla tillverkare två kameralinser på sina mobiler. Men varför? De olika tillverkarna har olika användningsområden för den extra linsen. Samsung och Apple har till den till för teleobjektiv så att du kan zooma i dina bilder utan avkall på kvaliteten i bilderna. Med LG har den motsatt effekt. Alltså en vidvinkelkamera så att du kan få in extra mycket av din omgivning omkring dig i samma bild. Andra har gjort det för att kunna ta bättre porträttbilder eller för att kunna ta bättre bilder i sämre ljus. Inget är bättre än det andra, det handlar helt enkelt om vad du som kund föredrar.

Årets Snackis.

Augmented reality eller förstärkt verklighet som det heter på svenska var en riktig snackis under 2017 och något vi förmodligen kommer få se mycket mer av. AR ska inte förväxlas med VR som är en virtuell verklighet. I den förstärkta verkligheten använder du dig av kameran för att kunna lägga till element till det som redan finns omkring dig. Det kan vara att du lägger till karaktärer i bilder, spelar eller använder funktionen till mer praktiska saker som att mäta avstånd när du till exempel ska möblera eller renovera.

Årets Tekniska Revolution.

Du vet när du varit och handlat i mataffären och fyllt vagnen till bredden bara för att när du är vid kassan inse att du glömde du plånboken hemma? Inga problem, i alla fall om du har en mobil från Apple eller Samsung. I år har både Samsung Pay och Apple Pay lanserats i Sverige och vi har möjligheten att betala genom att bara sätta mobilen mot kortterminalen. Ångesten vid kassan passerade obemärkt (så vida det inte var de sista pengarna för månaden). Även Android Pay väntar i horisonten men har ännu inte lanserats i Sverige. Okej, tekniken kanske inte är revolutionerande men det skulle kunna revolutionera hur vi betalar.

Årets Förlust.

Apple tog sitt farväl av det klassiska hörlursuttaget redan förra året och i år har fler tillverkare gjort samma sak. HTC, Huawei, Motorola är bara några som har valt att gå samma väg. Många experter tror att fler tillverkare kommer göra samma sak.
Detta görs för att tillverkarna anser att detta jack har en gammal teknik som tar upp plats i mobilen enbart för en funktion. För att lyssna på musik kan du nu antingen använda trådlösa hörlurar, hörlurar med uttag till laddningsuttaget eller dina vanliga hörlurar med en liten adapter till laddningsuttaget. Och det kanske det är värt för att få bättre batteri eller en snabbare telefon.

Årets Comeback.

Om du ägde en mobil under andra halvan av 90-talet är chansen stor att det var en Nokia 3310. Den ikoniska modellen är nästintill legendarisk då den sägs vara nästintill oförstörbar och ska ha ett batteri som räcker över en månad utan att behöva ladda den. Under 2017 lanserades den igen i uppdaterat format. Förutom designen fick också spelet Snake en lättare uppdatering och mobilen är nu utrustad med en kamera. Annars är det mesta sig likt. Det vill säga att du kan ringa, skicka SMS, lyssna på musik eller radio och typ inget annat. Så glöm Facebook och Instagram.

Årets Genombrott.

Okej, trådlös laddning har funnits ganska länge. Nokia och Google presenterade telefoner med denna teknik redan 2012 och Samsung har använt detta sedan i sina modeller sedan 2015. Kanske är det för att Apple började använda sig av denna teknik i år som det har blivit en grej som folk i allmänhet känner till och 2017 blev året som det slog igenom för den stora massan. Eftersom alla använder sig av samma teknik så finns en uppsjö av olika typer av laddare att välja mellan. Vad sägs om en laddare som är inbyggd i din sänglampa eller nattduksbord.

Dags för en ny mobil?
Se alla våra erbjudanden med eller utan bindningstid