Till innehållet
Meny

Så får du skärmtiden att bli pedagogisk.

Omvandla mobilen till ett läromedel.

För att ditt barn ska få ut så mycket som möjligt av tiden vid dator, telefon och plattan kan du som förälder ge en hjälpande hand. Genom dessa små knuffar i rätt riktning blir barnens skärmtid både rolig, säker och pedagogisk.

Pedagogiska böcker har numera en hård konkurrent i olika appar och spel som lär barn allt från matte till språk. Här får du de bästa tricksen för att hjälpa ditt barn att sålla i djungeln och maxa inlärningen.

Gör skärmtiden till en belöning.

Frågan om hur ofta och länge barn får sitta vid en skärm har inga självklara svar, så gör det som du själv känner är bäst. Ett system som många däremot är ganska eniga om är att det blir lättare att få de tråkiga sysslorna gjorda om de är färdiga innan telefonen, TV:n, datorn eller plattan tas fram, Kanske kan exempelvis en kvarts städning följas av en kvarts skärmtid?

Börja med sådant som barnet gillar in real life.

Fundera över vad ditt barn helst leker med utanför skärmen och hitta spel som liknar det intresset. Är pusslet det som oftast plockas fram ur leksakslådan kan roliga strategispel vara roligt, gillar hen att måla och pyssla finns massor av färgläggningsappar och om barnet tycker om böcker kan hen träna sin läsförmåga genom olika bokstavsspel.

Stirra dig inte blind på stillasittande spel.

Skärmtid behöver inte alltid vara lika med stillasittande. Idag finns många olika spel som alla går ut på rörelse, från geo-caching (där man ska gå till olika riktiga platser utomhus för att vinna i spelet) till roliga dansvideor. Dessutom finns smarta uppslags-appar där du till exempel kan fotografera en blomma och direkt få svar på vad den heter.

Gräv i hela utbudet.

Om du vill hjälpa ditt barn att utveckla ett nytt intresse, till exempel räkning eller att bygga saker, är det smart att ladda ner flera appar på samma tema. Prova många av de appar som finns och ge inte upp – fastnade barnet inte för en matte-app finns det alltid en annan, och om digitalt tågbanebyggande inte blev en favorit kanske det är roligare att designa en egen bil?

Se skärmen som ett hjälpmedel.

Datorer, plattor och telefoner är idag en så självklar del av många barns vardag att det inte går att separera dem från exempelvis läxor eller andra fritidsaktiviteter. Om du ser skärmtiden som ett tillfälle att umgås med ditt barn och hjälpa hen att utvecklas, lära sig nya saker och lyckas bättre med sitt skolarbete blir det både enklare och roligare att hitta de där apparna och spelen som ni båda får ut något av.

Familjeabonnemang hos Tre.

Hos oss kan du lägga vill vem du vill i ditt Tre-abonnemang för bara 99 kr/person och månad. Upp till fem extra användare. Läs hur det funkar och vilka fördelar som finns.

Familjeabonnemang hos Tre