Till innehållet
Meny

Nio misstag du kan undvika, om du roamar på resan.

Din mobil är som bekant bra till mer än bara skrytsamma Instagram-uppdateringar. Med 3Världen kan du surfa på liknande sätt som hemma med gott samvete och glad plånbok njuta av din uppkopplade resa. Du kan då gå in på karttjänster, Facebook-tips och bloggar om lokala smultronställen även när du är på resande fot. Så när du reser utomlands kan du alltså undvika misstag av det här slaget:

1. Ditt livs kärlek väntar vid fel fontän.

Minns du förr i tiden, då man faktiskt kunde stå och vänta i en timme på en person som kanske skulle dyka upp? Ungefär så blir det när du i rädsla för höga mobilkostnader stänger av all möjlighet till uppkoppling. Tänk om du faktiskt står på helt fel plats?

2. Du äter Venedigs dyraste pizza − och den är inte det minsta episk.

Turistfällor är utformade för att fånga in förvirrade turister som är hungriga, desperata och dåligt pålästa. Menyerna är flerspråkiga, priserna skyhöga och klientelet ser ut… ja, som du faktiskt. Undvik dessa undermåliga restauranger genom att lägga några extra surfminuter innan det är dags att äta. Både magen och plånboken blir gladare.

3. Du tar en taxi och betalar 900 kronor från flygplatsen till hotellet.

Hade du vågat kolla upp taxirutinerna när du landade på flygplatsen hade du kanske haft koll på att det finns ett fåtal stora taxibolag som gäller. I många länder har man inte ens taxameter i bilarna utan måste deala om priset för varje resa. Vilken tur att du nu vet exakt vad det ska kosta från flygplatsen in till stan!

4. Du spenderar semestern på en brittisk pub − i Grekland.

Det är både enkelt och bekvämt att tillbringa en stor del av semestertiden i en miljö som påminner om hemma. Men du lär inte upptäcka särskilt mycket av destinationen. Kanske är det lite si och så med minnet också?

5. Din spanska servitris fnyser åt din snålhet.

Vill du vara en världsvan och uppskattad resenär gäller det att ha koll på den lokala drickskulturen. En euro hit eller dit kan göra mycket för helhetsupplevelsen när du äter, dricker eller åker taxi. Dessutom representerar du inte bara dig själv när du är på resande fot. Googla hellre en gång för mycket för att ta reda på vad som förväntas på din destination.

6. Du åker till graven som tillhör en annan Jim Morrison.

Du har en skrynklig adresslapp i fickan, och plötsligt befinner du dig vid Jim Morrisons grav – alltså floristen Jim Morrison. Okej, det kanske inte är en sannolik fadäs, men att inte dubbelkolla adresser och koordinater på kartan kan innebära jobbiga situationer. Att ta en taxi till helt fel hotell är desto vanligare.

7. Du besöker ett tortyrmuseum av oklar anledning.

Du inser plötsligt att du står i olika köer med andra turister ungefär 50 procent av utlandsvistelsen. Varför går du runt och ödslar tid på ännu en guidad tur med katedraler, gravar, krigshistoriska platser och dammiga muséer när du egentligen vill hitta kulinariska smultronställen och roliga människor? För att du inte gjort tillräckligt med research. Googla runt för att hitta platserna dit lokalbefolkningen går.

8. Du pratar det lokala språket som en gammal dam.

När ni äntligen hittat en autentisk liten fransk bistro är det dags att briljera på det lokala språket. Men eftersom dina kunskaper i skolfranska är flera decennier gamla – liksom fickparlören du hittade i en flyttlåda i källaren – låter du mer som servitrisens gamla farmor än som en skön mathipster. Översätt i realtid med hjälp av telefonen och lär dig språket under tidens gång.

9. Du litar på guideboken.

Det fanns en tid då guideboken var vår bibel på resan. Ger du i dag en tusensidig tegelsten om Australien till en emigrerande 19-åring kommer vederbörande förmodligen stirra på dig med fågelholksmin. Guideboken är död eftersom den är skrymmande och omöjlig att uppdatera. Din telefon är inget av det.

Läs mer:

Lär dig mer om 3Världen 
Bota din roamingrädsla