Till innehållet
Meny

Så förbättrar 5G din vardag.

Med 5G påverkas vårt digitala beteende i allt från kontorsarbete till nätshopping. Internetveteranen och föreläsaren Joakim Jardenberg berättar hur vi kommer att uppleva den nya tekniken.

Internetveteranen, föreläsaren och Get AI-vd:n Joakim Jardenbergs dröm är att 5G-nätet ska bli så vasst att vi inte ens lägger märke till det.

– Det händer fortfarande att telefonen laggar när du spelar ett spel eller att jag som bor i Helsingborg ofta kommer in på det danska nätet. Alla stökigheter som fortfarande finns runt mobildata idag hoppas jag att vi slipper. Min förhoppning är att internetuppkopplingen ska bli ännu mer osynlig än idag.

Joakim tror att alla som jobbar på kontor har sett det här problemet när vi i och med coronapandemin behövt använda tekniken och uppkopplingen på andra håll än vi är vana vid.

– Nu har vi flyttat ut från kontoret men tagit med oss alla uppgifter, vi behöver fortfarande ha access till gemensamma system och kunna koppla upp oss i möten med våra kollegor. Behoven har inte förändrats men förutsättningarna har påverkats ganska dramatiskt. Vi har inte ett tillräckligt bra mobilnät idag för att kunna jobba utanför kontoret, så förhoppningen med 5G är att du ska kunna sitta både på kontoret, tunnelbanan och stranden och arbeta.

AR hjälper alla yrkesgrupper.

Många spår att 5G kommer att ge AR (augmented reality eller förstärkt verklighet) sitt stora genomslag, kanske särskilt i våra jobb. Några av exemplen som ofta lyfts fram är läkare som kommer att kunna genomföra operationer på distans och mekaniker som kan ge och få instruktioner direkt framför ögonen, men Joakim menar att alla yrkesgrupper kan dra nytta av AR eftersom 5G ger färre fördröjningar än 4G.

– Det kan tillämpas på alla jobb där du i någon situation rör dig ute på fältet och behöver ledning och anvisningar men behöver händerna till något annat än att bläddra i en instruktionsbok eller röra mobilen. Vem som helst blir ju effektivare av att frigöra händerna till något annat än att hålla i en device.

E-handeln blir livesänd.

Även utanför kontoret kommer vi att uppleva de förändringar 5G för med sig. Den stora mängd data som 5G kan hantera kommer att göra livesändningar i sociala medier ännu större, förklarar Joakim.

– Om du är på en konsert och tillsammans med 50 000 andra i publiken försöker livesända på Tiktok eller Snapchat orkar dagens nät inte med det, men med 5G kommer du att kunna göra det.

Och livesändningarna kommer även att flytta in i vårt konsumtionsbeteende.

– Vi ser nu väldigt mycket livesänd video som är integrerad med shopping, till exempel Säker Stil som driver näthandel live via Bambuser. Det kanske fungerar jättebra för dig som konsument att titta på hemma, men du vill ju kunna ta del av samma shoppingupplevelse var du än är någonstans. En sådan upplevelse kräver 5G. Och tack vare den ständiga uppkopplingen kommer vi också att kunna tracka paket på ett helt annat sätt än idag, och kanske även se drönarleveranser som kräver uppkoppling. Vi kommer att få ett helt nytt sätt att näthandla på.

5G hos Tre