Till innehållet
Meny

Så sparar du batteri på mobilen när du reser.

Du har whatsappat och streamat tv-serier hela bussresan och ska precis dela din vassaste selfie när du med en rysning inser att mobilbatteriet snabbt håller på att ta slut. Vad gör du för att behålla dina 7 procent så långt som möjligt? Här är några enkla knep.

1. Stäng av wifi-sökandet

Om du befinner dig utanför ett område med wifi eller bluetooth är det lika bra att stänga av dessa funktioner, annars ligger de och söker tills de hittar täckning. 

2. Tänk på att stänga av GPS-funktionerna när du inte behöver dem

Med 3Världen kan du använda GPS-funktionerna utan extra kostnad med utvalda abonnemang, men ändå kan det löna sig att stänga ner. Nämligen för att spara batteri på din mobil. ”Location services” är praktiskt i många lägen men det innebär också att vissa appar ligger och drar energi i onödan eftersom de hela tiden håller koll på var du befinner dig. Stäng ner apparna när du inte använder dem. Du kan också temporärt stänga av alla location services i dina inställningar.

3. Pausa pushandet

Push-notiser kan vara bra om det gäller akuta ärenden som måste hanteras, men de är också ganska batterikrävande. Push-notiserna hanterar du i mobilens inställningar.

4. Hämta mail då och då

Samma sak gäller med e-post: att mobilen ständigt ska ligga och söka efter nya mail är krävande för batteriet. Ställ in så att den hämtar mail i vissa intervaller istället.

5. Håll en jämn temperatur

Stekheta dagar dör batteriet snabbare så försök hålla mobilen så sval som möjligt. Dessutom har du säkert upplevt motsatsen, att batteriet rusar iväg när det är riktigt kallt ute.

6. Ta en time out

När du lägger mobilen på bordet utan att stänga av skärmen drar den onödiga batteriprocent. Du kan enkelt ställa in hur länge telefonen ska lysa innan den går in i viloläge.

7. (Inte så) bra vibrationer

Att få hela mobilen att vibrera kraftigt så fort någonting händer är ganska energikrävande i jämförelse med en ringsignal.

8. Dra ner på skärmljuset

Ofta går vi runt med skärmljuset på max i onödan. Dra ner reglaget så att det blir ett behagligt ljus – vilket är bättre för ögonen och nattsömnen − samtidigt som du sparar lite på batteriet. Vissa telefonmodeller har dessutom en auto-brightness-knapp som låter telefonen justera sin egen ljusstyrka.

9. Stäng ner appar som (verkligen) inte används

Möjligheten till multitasking är toppen, och en app som kör i bakgrunden drar inte särskilt mycket kräm. Men att ha 40 stycken på gång samtidigt kan göra det. Stäng ner de appar som du inte använt den senaste veckan, men var inte för aggressiv – att hela tiden stänga ner och sätta igång dina vanligaste appar kan faktiskt också dra onödigt mycket batteri.

10. Använd sparläget

På de flesta nya modeller finns ett energibesparingsläge, som på en sekund försätter mobilen i en mer energisnål position. Testa även nattläget som finns ibland: det ger en mer tonad skärm med behagligt läsljus.

11. Och stäng av helt ibland

Naturligtvis tar det lite energi att stänga av och sätta på mobilen, men om du är orolig över krämen kan det vara smart att hushålla ordentligt. Precis som med en dator kan det också med tiden skapas krävande bakgrundsprocesser som bara kan stoppas om du startar om enheten.

Läs mer:

Mobiler med starkt batteri
Få ut mer av din iPhone
Lär dig mer om 3Världen