Till innehållet
Meny

Bästa musiken till roadtrippen.

Ska du ut på vägarna på höstlovet/sportlovet? Eller planerar du redan nu en episk roadtrip med polarna i sommar? Oavsett när och hur du är på väg är en grym spellista ett måste. Vi ger dig några låtar att gasa till, riktiga roadtrip-klassiker som vi svenskar verkar älska.

En roadtripp kräver sin spellista.

Ingen roadtrip är ultimat utan en ultimat spellista. Det vet alla, oavsett om man faktiskt åkt på en roadtrip eller ej.

1. Nothing Else Matters – Metallica

Det hårdrockande Metallica är egentligen inget balladband, låten Nothing Else Matters tillhör verkligen undantagen. Och den var knappast hyllad av fansen när den kom. Efter fyra betydligt mer hårdkokta album kom den lugna låten som en stor men stilla chock och bandet mötte bu bland många av sina fans. 

Låten  – som sångaren James Hetfield skrev till sin dåvarande flickvän – är idag en av Metallicas mest spelade. Ingen konsert spelar liksom någon riktig roll utan Nothing Else Matters. Och ingen roadtrip rullar som den ska utan en allsångs-ballad i bilen. När ni gemensamt skrålar: ”So close, no matter how far” kommer inte en enda mil kännas förgäves.

2. (Oh La La) Jag Vill Ha Dej – Ulf Lundell

”Får jag komma ombord, jag måste närmare”. Eller ”Och finns det ingen taxi så snor jag en bil och sen så får du köra”. Med sådana rader är Ulf Lundells klassiska trånlåt förstås en given roadtrip-hit.

Den 4,36 minuter långa låten fanns först med på Ripp rapp – albumet från 1979 som Uffe också rattat hem Rockbjörnen för. Men det är inte bara vrålpopulära låtar som Lundell har i sitt stall – ett och annat vrålåk har han också satt gasen i botten på. 2014 deklarerade han på sin blogg att ”Bondbilen” (James Bond körde en likadan i filmen Die Another Day) var till salu. ”Nån där ute som känner ett obetvingligt behov av en Aston Martin?” skrev Lundell. För cirka 600 000 kronor blev väl kön naturligt begränsad. Men att rulla fram till Oh La La och känna en dubbelagents vingslag är också rätt fett. Helt klart en låt med rätt att köra. På roadtrippen alltså!

3. Life Is A Highway – Rascal Flatts

Vad vore väl en bilresa utan bil? Disney/Pixars Bilar fick biopubliken att hjula in på salongerna 2006. I filmens nav brummar Blixten McQueen – en rackarns självgod racerbil. På väg till en tävling brakar han olyckligt in i Kylarköping och döms till samhällstjänst för kaoset han orsakat. Här möter Blixten Sally, och som i alla andra filmer där en man möter en Sally, uppstår kärlek på ett knasigt vis. 

Hur historien slutar förtäljer filmen. Det vi kan avslöja här är att både på motorvägar och i skivspår har Life Is A Highway – en fartfylld låt på Bilars soundtrack – gått riktigt varm. Ursprungsversionen trallade Tom Cochrane på redan 1991, men till Bilar 2006 stod countrybandet Rascal Flatts för covern som snabbt blev succé.

Med enormt många nerladdningar och pris för Bästa filmlåt vid People’s Choice Awards 2007, är det en hit som gör bilresan tonsäker.

Läs mer:

Skapa det perfekta blandbandet