Till innehållet
Meny

Vad är IoT?

Internet of things - sakernas internet

Internet of Things (kan ibland omnämnas som "Sakernas internet" på svenska) är ett samlingsnamn för uppkopplade saker (vardagsföremål, bilar, sensorer med mera). Med uppkopplad menas en anslutning till internet som möjliggör någon typ av fjärrstyrning eller utbyte av data.

Mer än bara smarta hem.

Många förknippar IoT med det "smarta hemmet" - som möjligheten att tända och släcka lampor, eller höja och sänka värmen hemma via en app.

Internet of Things tar det hela några steg till, och kopplar upp allt från bilar, båtar, trafikskyltar, kameror och sensorer. Det görs dels för att automatisera flöden, men också för att människor ska få en större förståelse för "hur allt hänger ihop".

Från uppkopplade kylskåp.

Något som kom från några år sedan är smarta kylskåp. Det är kylskåp utrustade med både sensorer och kameror där du via en skärm på utsidan kan se vad som är inuti utan att behöva öppna kylskåpsdörren. Du kan så klart även se detta via en app när du inte är hemma.

Om det inte skulle räcka, så kan kylskåpet dessutom identifiera vilka varor det innehåller och beställa mer om något håller på att att slut.

Till trafik-appar.

Ett annat, mer praktiskt exempel är den teknisk som idag finns i olika mobil-appar för kartor som gör det möjligt att se köer, avstängda vägar med mera. Det fungerar krasst genom att flera sensorer i din mobil kan förstå vart du är och att du kör bil. Den informationen skickas till kartappen, som tillsammans med information från andra i samma område visar sannolikhet till köbildning (baserat på hur många bilar som kör på vägen, vilken hastighet de kör i eller om de stannat helt).

Så vad är då Internet of Things?

Vi har bara sett början av IoT, men allteftersom tekniken utvecklas och företag och myndigheter börjar implementera lösningar baserat på Internet Of Things kommer våra liv bli betydligt bekvämare (och smartare).

Hur känner du själv kring IoT och vad är något som du skulle vilja se i framtiden?

Läs mer.

Vi förklarar eSIM
Mobilabonnemang utan bindningstid
Vi förklarar 5G
Så rengör du mobilen på bästa sätt
Vad är "omvänd trådlös laddning"?