Till innehållet
Meny

Vad är NFC?

Vi förklarar närfältskommunikation.

Near Field Communication, eller "Närfältskommunikation" (förkortat NFC) är en överföringsmetod för utbyte av data över väldigt korta sträckor (upp till fyra cm). Låter det krångligt? Häng med så förklarar vi.

Vad är NFC och hur används det?

NFC används idag främst för trådlösa betalningar, antingen med mobilen eller med ett betalkort (genom att "blippa" kortet). Near Field Communication kan även användas för att överföra små filer (som exempelvis kontakter eller länkar), i busskort, i nycklar, för att exempelvis para ihop bluetooth-hörlurar med en mobil (variant på en så kallad NFC-tagg) eller för att verifiera en anslutning mot ett trådlöst nätverk.

NFC-tagg.

Med hjälp av NCF-taggar kan man skapa instruktioner för exempelvis mobiltelefoner. Det kan vara allt från att skicka användaren till en specifik hemsida, visa en bild eller ett visitkort, till att slå av eller på bluetooth.

Vanligtvis är en NFC-tagg ett klistermärke eller en knapp (med ett inbyggt chip). När du sedan håller upp din mobil mot taggen så överförs information - som exempelvis att en dörr ska låsas upp, eller att en viss hemsida ska visas.

Läs mer.

Vad är IoT - vi förklarar
Förläng och förstärk ditt WiFi
Vilket abonnemang ska jag välja?
Vi förklarar VoLTE
Så enkelt testar du ditt bredband