Till innehållet
Meny

iPhone SE från Apple.

Vi summerar vad som hänt.

Som en blixt från en klar himmel damp den ner: nästa generation iPhone SE. För lite drygt fyra år sedan släppte Apple den första versionen, som då baserade sig på iPhone 5-serien. Den här gången grundar sig iPhone SE på iPhone 6, 7 och 8-serien.

Den ser med andra ord nästan likadan ut, men är invändigt något helt annat! Vi sammanfattar iPhone SE.

Bild på nya iPhone SE i svart, vitt och rött

Bild på nya iPhone SE i svart, vitt och rött

Köp iPhone SE på tre.se

Liknar sina föregångare.

När du ser iPhone SE för första gången kommer du känna igen dig i mycket. Som Apple-fan har du antagligen ägt någon av de äldre iPhone-modellerna (du som inte är ett Apple fan tror vi kommer uppskatta kraften i det lite mindre formatet, något som är vanligt med Android-mobiler).

Touch ID är tillbaka.

De som gillar den lite mindre formfaktorn eller saknar att låsa upp mobilen med fingret kan glädjas åt att iPhone SE har en skärm på 4,7'' och stöd för Touch ID.

New chip. Who dis?

Det som gör SE-modellerna så omtyckta, är att Apple behåller det som många älskar, men passar på att stoppa in så mycket ny och kraftfull teknik som möjligt - så att mobilerna ska räcka länge. Det är ju trots allt fyra år sedan sist!

I hjärtat av mobilen sitter Apples A13-chip. Det är samma chip som återfinns i iPhone 11-serien. Med andra ord är Apple SE väldigt kraftfull och kan dra nytta av AI och maskininlärning likt de senaste iPhone-modellerna.

Kameran i iPhone SE.

Kameran bak på iPhone SE är vad vi förstått, samma som huvudkameran på iPhone 11 (utan nattläget och med annan typ av blixt), vilket är en vidvinkelkamera på 12 MP med autofokus och optisk bildstabilisering. Du kan dessutom ta bilder med bokeh-effekt (suddig bakgrund med motivet i fokus). Den som gillar att filma kan göra det i upp till 4K.

Fram sitter en 7 MP-kamera som också kan ta bilder med bokeh-effekt. Bra för dig som vill ta cleana selfies, eller ringa FaceTime-videosamtal.

Fullproppad med teknik.

Som vi nämnde tidigare är favoriten Touch ID är tillbaka och gör att du återigen kan låsa upp mobilen med fingret. Mobilen är även damm- och vattentålig enligt IP67, vilket gör att den kan stå emot sötvatten i ett djup på 1 meter i 30 minuter.

iPhone SE har även stöd för snabbladdning, vilket gör att du kan ladda den till 50% på bara 30 minuter (separat laddare krävs). Om du inte riktigt har så bråttom, kan du även ladda den trådlöst.

Snabbt WiFi, eSIM och Apple Pay.

Något som verkligen gör oss glada, är att Apple valt att inte "hålla tillbaka" på den trådlösa tekniken i mobilen. iPhone SE har stöd för den nya WiFi-tekniken WiFi 6 (eller 802.11ax), vilket gör den redo för nästa generations trådlösa nätverk. Den har även stöd för eSIM, VoLTE (4G-samtal) och WiFI-samtal samt har Bluetooth 5. Nya iPhone SE har även stöd för Apple Pay.

Vem väljer iPhone SE?

Vi tror att iPhone SE är extra aktuell för dig som saknar en lite mindre mobil, men inte vill köpa en iPhone 7 eller 8 - då du kanske tycker att de börjar bli lite till åren...

Du är antagligen på jakt efter en mobil som kan tävla med årets nyheter, och framför allt kan utmana iPhone 11-serien. Vi har inte fått det bekräftat, men vi har läst att nya iPhone SE passar med skal och skärmskydd för iPhone 7 och 8 - vilket ju är extra bra för dig som inte har lust att köpa allting nytt igen.

Köp iPhone SE på tre.se

Läs mer.

Jämför nya iPhone SE med iPhone 11
Förbered dig inför din nya iPhone
Köp mobilen online - därför är det en bra idé
Jämför iPhone 11 och iPhone 11 Pro
iPhone XS vs iPhone XR