Till innehållet
Meny

Vad är WiFi-samtal?

Mobilnätets förlängda arm.

Du har äntligen flyttat in i din sprillans nya lägenhet. Lyckan går att ta på. Huset är energieffektivt, välisolerat, ljust och fräscht. Men när du ska ringa polaren och dela med dig av din glädje blir du varse om ett visst problem: du har ingen inomhustäckning. Det finns en lösning – WiFi-samtal.

Ingen mottagning. Inget problem!

Det må vara ett i-landsproblem, men det är nog så irriterande och drabbar fler än man tror, inte minst i nybyggda hus med sin täta och effektiva isolering. Äldre byggnader kan å andra sidan blockera signalerna med tjocka betongväggar. Hela kontor kan sakna inomhustäckning, vilket gör livet minst sagt surt för de företag som sysslar med exempelvis försäljning eller kundtjänst.

För många har så kallad IP-telefoni varit lösningen. Samtal över internet har funnits länge, med Skype, Viber och Facetime som några samtida exempel. Men det är först nu som WiFi-samtal lanseras direkt i telefonen i Sverige. Så vad är skillnaden? Vi satte mobilen i flygplansläge och ringde ett WiFi-samtal till Carl-Magnus Sandenskog, vår produktchef för telefoni och bredband.

Ring med ditt vanliga nummer.

− Det nya med WiFi-samtal är att vi tar in tekniken i telenätet och integrerar det med våra vanliga telefonitjänster. Poängen med den här tjänsten är att du kan använda ditt vanliga nummer för att automatiskt ringa över nätverket om du saknar inomhustäckning. Du behöver ingen extra app eller inloggning.

WiFi-samtal som tjänst baseras på teknik som standardiserades 2003. För exempelvis 3 innebär den nya utrullningen att man har behövt investera i fler noder i sitt nät, men i övrigt handlar det mer om att mobiltillverkarna måste bygga in möjligheten i sina produkter. I dag stöds WiFi-samtal av de flesta nya mobiltelefoner.

Ring och ta emot samtal i flygplansläge

För att aktivera tjänsten räcker det i regel med att i Inställningar och Telefon välja att sätta på wifi-samtal. Då kan du ringa och ta emot samtal även om telefonen i övrigt befinner sig på en plats där du saknar inomhustäckning. Förutsättningen är förstås att du har ett hyfsat snabbt trådlöst nätverk, och att routern tillåter VPN-tunnel. På offentliga nätverk, exempelvis på flygplatser och caféer, är det sällan så. Men där brukar å andra sidan mobilnätet vara ganska pålitlig.

Okej, så nu när vi enkelt kan ringa via WiFi, kommer man då sluta med utbyggnaden av mobilnätet?

− Nej, verkligen inte, säger Carl-Magnus Sandenskog. Vi jobbar otroligt mycket med att bygga ut nätet och har redan bra nät i de stora städerna, men det tar lång tid att påverka enskilda byggnader. Så tanken är att förbättra nätet generellt samtidigt som WiFi-samtal blir ett bra komplement för att förstärka mottagningen inomhus. I dagsläget omfattas några hundra tusen kunder av förändringen, men vi kommer utöka det hela tiden.

Bor du i en byggnad som saknar inomhustäckning? WiFi-samtal ingår i våra mobilabonnemang. Abonnemanget har obegränsade samtalsminuter och eftersom samtalet går över ditt eget WiFi påverkas inte heller surfpotten.

Läs mer:

WiFi-samtal
Ring och surfa samtidigt i 4G
Ta bättre bilder i motljus
Återvinn din gamla mobil