Gå till innehållet
Bild på Jasna

Vi har garvat åt det. Vi har varit oroliga för det. Vi har retat våra kompisar och printscreenat våra kollegor. Men nästa generation kommer aldrig att ha hört talas om det.

Se avskedsbrevet

År 2020 umgås vi mer digitalt än någonsin

Under 2020 utgjorde videosamtal merparten av vårt sociala umgänge, och alla har nog upplevt Bufferface, ögonblicket då bilden buffrar i ett videosamtal och våra ansikten förvrids i groteska miner. Ni vet, när bilden fryser och man allt som oftast ser helt galen ut. Men i och med 5G blir vår mobiluppkoppling så snabb och stabil att Bufferfacet snart är ett minne blott. Ett välkänt internetfenomen som både lockat skratt och skamsköljning går i graven, och därför vill Tre hylla det genom ett gemensamt avskedsbrev där vi uppmanar allmänheten att bevara det för framtida generationer.

Svårt att sätta fingret på vad 5G faktiskt är? Inga problem, vi förklarar.

I och med 5G kommer vi inte bara behöva säga bye bye till bufferfacet, utan även en massa andra grejer. Men vi tar det från början.

En ny generation av nät

G:et i 5G står för generation. Det finns många krångliga namn för tekniker i mobilnätet, men det alla har gemensamt är att de har möjliggjort snabbare surf och bättre täckning än sin föregångare. Om 2G var en grusig landsväg och 4G en motorväg, har 5G fler filer och höjda hastighetsbegränsningar. En Autobahn för mobiltäckning, typ.

Nätuppbyggnad

Okej allt det här låter toppen, men när kan jag börja använda det? Idag erbjuder Tre 5G i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala och Stockholm (läs mer om tillgänglighet till 5G). Nu är det klart att vi har vunnit frekvenser som kommer att leda till betydligt högre hastigheter för mobilsurf. Nu kan vi säga adjö till bufferface och hej till riktigt snabbt 5G!

Vi kommer bygga vidare på nästa generations mobilnät, komplettera och framtidssäkra vårt redan befintliga nät och lägga grunden för en ny era av användningsområden. Spännande, eller hur?

Bufferfaces

Vilken är din favorit?

Bild på Peter Butterface

Anställningsintervju-facet

Bild på Olle - butterface

Audition-facet

Bild på Jasna

Jag tror jag gillar dig-facet

Snabbare svarstid och ökad kapacitet

Med 4G har du kunnat köra i 10-54 Mbit/sekund. 5G å andra sidan beräknas kunna ligga över 1000-2000 mbit/s i optimala förhållanden. Förutom det kommer svarstiden förkortas och bandbredden och kapaciteten öka. Det innebär att vi troligtvis kommer kunna säga bye bye till:

Ouppkopplade prylar

Okej, du kommer antagligen ha lite analoga grejer hemma också, men med 5G kommer vi kunna koppla upp fler enheter som tidigare krävt trådburet internet eller inte varit uppkopplade alls. Som hemlarm, drönare, övervakningskameror och andra enheter som kan göra ditt hem lite smartare.

Raseriutbrott

Raseriutbrott hos online-gamers. Iallafall när vi snackar svarstid, eftersom 5G kommer förkorta tiden mellan klick och handling.

Frustration

Kasta-telefonen-i-marken-situationer när videon du kollar på laggar. Med 5G blir det lättare att surfa och strömma video obehindrat, även i miljöer där många surfar samtidigt.

Fast bredband

Iallafall delvis, eftersom överföringshastigheterna kommer vara så pass höga och kostnaden mindre på sikt.