Gå till innehållet

Förläng livslängden på jobbmobilen

Ibland är det enda som behövs lite kärlek, vård och omsorg. Så är det även med din jobbmobil. Här ger vi 8 tips kring vad du kan göra för att kunna använda mobilen ett bra tag till.

Publicerad 2023-06-15

Man dricker kaffe sittandes i en lugn miljö.

1. Uppdatera mobilen till den senaste mjukvaran

Batteriet har en stor, om inte den största påverkan på mobilens livslängd. Har du de senaste uppdateringarna optimeras operativsystemet och därmed även batteriets användning. Dessutom får du den senaste säkerhetsuppdateringen.

2. Starta om mobilen

Din mobil är en liten dator, och precis som en dator mår den bra av att startas om ibland. Vid omstart aktiveras de senaste versionerna av dina program samtidigt som onödiga filer tas bort. Rekommendationen är att göra det en gång i veckan för att få mobilen att hålla längre.

3. Rensa mobilen

Ta bort appar som du tidigare har laddat ned men knappt använder längre. Du kan alltid ladda ner dem på nytt om du skulle behöva. Genom att avinstallera appar som inte längre används sparar du batteritid. Både iPhone och Android har en funktion som gör det enkelt att hitta appar som du inte använder.

4. Molnet

Desto mer bilder och filmer du har i mobilen, ju mer lagringsutrymme krävs, vilket gör att det interna minnet kan snabbt bli fullt - och fullt minne betyder ofta långsam mobil. Genom att automatiskt synka dina bilder och filmer till molnet frigör du minnet men behåller möjligheten att titta på dem i mobilen. Dessutom, även om du mister din mobil har du fortfarande dina minnen sparade.

5. Skal och skärmskydd

För att säkra att din mobil håller så länge som möjligt är det bra att skydda den så gott det går. Genom att använda skal och skärmskydd blir telefonen mindre ömtålig och är skyddad från yttre påverkan.

6. Byt batteriet

Byt batteriet - inte mobilen. När din mobil blir långsam, laddar ur snabbt eller beter sig konstigt är det ofta tecken på att det är dags för nytt batteri. Batterierna har en begränsad livstid och ett byte kan göra din mobil lika bra som ny.

7. Sänk ljusstyrkan och aktivera strömsparläge

Genom att sänka ljusstyrkan på din mobiltelefon förlänger du batteritiden, vilket därmed kan ha en stor påverkan på telefonens livslängd. Ett annat sätt att spara batteri är genom att aktivera strömsparläget på din mobil.

8. Återvinn din gamla mobil

Förr eller senare kommer dagen då det är dags att uppgradera till en ny mobil. För att förlänga livslängden på mobiltelefoner och ge fler mobiler en andra chans, rekommenderar vi att du lämnar in din gamla mobil istället för att låta den ligga och samla damm.

På Tre har vi ett etablerat återvinningsprogram, 3Återvinn, som innebär att mobilen värderas och som kund erbjuds du att dra av det beloppet på din abonnemangsfaktura. Av de mobiler som lämnas in via 3Återvinn renoveras majoriteten för att sedan säljas vidare som en begagnad mobil, på så sätt får gamla mobiler nytt liv.