Gå till innehållet

Så hjälper de matbutiker att minska matsvinnet

Det ska vara lönsamt att minska matsvinnet. Det menar grundarna av foodtech-bolaget Whywaste. De har utvecklat en smart lösning med hjälp av IoT-teknik som inte bara gör att matbutikerna kan minimera svinnet, utan att de även spar tid och pengar.

Publicerad 2021-05-06 (Uppdaterad 2021-09-15)

Mat som slängs är en av vår tids största miljöproblem. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slutar som matsvinn och en betydande del av detta svinn uppstår i livsmedelsbutikerna.

Det ville Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén ändra på. De startade Whywaste och har i dag utvecklat en portfölj av innovativa digitala tjänster som både gör det enklare för matbutiker att ha kontroll på utgångsdatumet på varorna och att genomföra åtgärder för att undvika att maten slängs.

– Våra produkter effektiviserar butikens hantering av alla bäst-före-datum och gör det möjligt att identifiera mat som annars riskerar att slängas, säger Kristoffer Hagstedt, vd på Whywaste.

Personalen använder handdatorer som är uppkopplade till ett mobilt internet och skickar information till en virtuell server i molnet.

– Butiken får sedan dagligen en varningslista över vilka produkter som behöver kontrolleras och när. På så vis kan de agera i god tid och antingen sänka priset på varor som annars skulle ha slängts, tillaga maten i butikens kök eller skänka dem till välgörande ändamål. Samtidigt får butiken information som hjälper dem att optimera inköp och skapa strategier för att undvika framtida svinn.

Lösning gjorde expansion möjlig

Whywastes lösning bygger på modern molnbaserad teknik och har utvecklats med stöd av IoT, det vill säga sakernas internet. Företagets leverantör av såväl IoT-tjänster som röst- och mobilabonnemang är Tre Företag. IoT-lösningen innebär att Whywastes kunder, det vill säga matbutikerna, är uppkopplade på ett mobilt internet istället för ett fast. Vill du veta mer hur IoT kan hjälpa just ditt företag? Klicka här

– Vi har byggt våra produkter så att man inte behöver en fast internetuppkoppling. Det är bättre i och med att ett fast wifi kan ha sämre mottagning på vissa platser i butiken och det innebär att du riskerar att tappa data om du rör dig utanför wifi-zonen.
IoT-lösningen från Tre är inte bara kostnadseffektiv. Den är också skalbar.

– Våra produkter används i dag av 32 livsmedelskedjor i 16 olika länder och den expansionen hade inte varit möjlig utan deras lösning. Den fungerar likadant i alla länder vilket förenklat arbetet avsevärt och gjort att vi kunnat expandera snabbare.

30 procent mindre matsvinn

Resultatet är både tydligt och konkret. Sedan Whywaste lanserades på marknaden 2016 har de minskat matsvinnet med totalt cirka 2 000 ton och matbutikerna har minskat sitt svinn med i genomsnitt 30 procent. De gör även en daglig besparing i arbetstid på mellan en halv och en timme. Som så ofta går alltså miljöhänsynen hand i hand med ekonomin.

– Vår vision har alltid varit att det ska löna sig att minska matsvinnet. Våra tjänster ska bidra till både hållbarhet och lönsamhet, säger Kristoffer Hagstedt.

Med hjälp av en IoT-lösning

Så hjälper de matbutiker att minska matsvinnet

Grundarna av foodtech-bolaget Whywaste har utvecklat en smart lösning med hjälp av IoT-teknik som inte bara gör att matbutikerna kan minimera svinnet, utan att de även spar tid och pengar.

Bild på Maria Jonsson, nätchef på Tre iklädd vir skjorta och rutig kavaj.

Framtidsspaning: Så kommer 5G att lyfta IoT

Utbyggnaden av 5G är i full gång och skapar redan nu nya möjligheter – både för människor och företag. – Ännu mer magiskt blir det om ett par, tre år.

Läs mer
3Företag - En lite trevligare talkshow - &Reapeat, Buddywaise, 3vänners glass och Omnia pratar hållbart.

Företag med hållbarhet i fokus

I Trevligt möte - en hållbar talkshow, season 2, fortsätter vi att djupdyka i intressanta konversationer med några av Sveriges vassaste företagare – med hållbarhet i fokus.