Gå till innehållet

Jakten på ett mer hållbart samhälle med 5G är inledd

Hur nyttjas kraften i 5G-nätet bäst för att lösa framtidens hållbarhetsutmaningar? Det blir uppgiften att lösa för de som ger sig in i tävlingen 5G Sustainability Awards, med chans att vinna såväl pengar som professionellt stöd för att utveckla sin affärsidé.

– Ett hedervärt initiativ och helt rätt i tiden när samhället nu återstartar, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare och medlem i juryn.

Publicerad 2021-10-06

Andreas Hatzigeorgiou

Att det nya 5G-nätet kommer att förändra samhället vi lever i råder ingen tvekan om. Men exakt hur det kommer att ske återstår att se.

– Jag tror inte vi kan föreställa oss i dag hur mycket 5G kommer att innebära för framtiden. Vi kan säga att vi kommer att få smartare städer när mycket mer kan vara uppkopplat hela tiden men hur det blir, och på vilka sätt våra liv förändras av det, är svårt att ens ana vidden av, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Ett initiativ som belönar innovativa idéer

5G Sustainability Awards kan ändå komma att ge en föraning om denna framtid. Tävlingen uppmuntrar studenter och innovativa entreprenörer att skapa kreativa lösningar kring hur kraften i 5G-nätet bäst nyttjas för att bidra till ökad hållbarhet.

Var med och tävla

Den som ansöker ska ange vilket samhällsproblem som idén är tänkt att lösa, och hur 5G bidrar till att detta ska ske. Lösningen ska också ha koppling till något av de 17 globala mål för hållbar utveckling som FN har satt upp. Under hela oktober och fram till och med den 9 november kommer Tre ta emot ansökningar. Av dessa kommer sedan tio lovande bidrag att presenteras för juryn.

– När jag fick frågan att sitta med i juryn för detta var det självklart att tacka ja, säger Andreas Hatzigeorgiou. Jag är övertygad om att det är ny teknik som är lösningen för att möta de hållbarhetsutmaningar som finns framför oss. Utan ny teknik kommer vi inte att kunna ställa om i den grad som det krävs av oss.

Nya spännande lösningar

Tilltron till att unga entreprenörer kan sitta på sådana lösningar är stor. Som vd för Stockholms Handelskammare har Andreas Hatzigeorgiou god överblick över den kompetens som huserar såväl i Stockholmsregionen som i Sverige i övrigt, och han anser att vi står oss mycket väl i konkurrensen med andra städer och länder.

– Här finns en mylla av talang och många goda förebilder för unga entreprenörer att inspireras av, i form av framgångsrika bolag och startups. Jag tror och hoppas att initiativ som 5G Sustainability Awards kan locka fram skaparglädjen hos yngre människor.

Andreas Hatzigeorgiou menar att tävlingen kommer i rättan tid och understryker det faktum att dagens unga har fått genomlida flera år av kriser vid det här laget. Dels en klimatkris som har blivit alltmer uppenbar i takt med tiden, dels en pandemi som gjort det svårt att träffas i kreativa miljöer under ett och ett halvt år.

Skaparglädje och innovation

– Därför är det viktigare än någonsin att nu, i samband med den här nystarten av samhället, uppmuntra till skaparglädje och innovation igen. För den har inte dött ut, bara tagit en paus. Det finns en enorm kraft i den återstart som vi ser nu och det innebär att vi har möjlighet att bygga någonting bättre tillsammans.

Tio finalister

När de tio finalistbidragen till 5G Sustainability Awards är utsedda kommer juryn att bedöma dessa för att kora en etta, tvåa och trea. Andra- och tredjepriset består av 50 000 respektive 25 000 kronor i belöning. För den som kammar hem förstaplatsen väntar 100 000 i prispengar men också egen kontorsplats samt 40 timmar att utveckla den lanserade idén med hjälp av Tre.

– Den typen av stöttning kan vara helt avgörande för om en talang förverkligar något eller inte, säger Andreas Hatzigeorgiou. En idé som är bra på pappret behöver oftast hjälp för att nå sin fulla potential. Därför är det positivt att 5G Sustainability Awards kan erbjuda det till vinnaren, och jag är helt säker på att detta är en tävling som kommer att göra skillnad för framtiden.

5G Sustainability awards

5G Sustainability Awards

Nu lanserar vi 5G Sustainability Awards, ett initiativ som belönar innovativa idéer som utnyttjar kraften i 5G för att skapa ett mer hållbart samhälle. En namnkunnig jury inom tech, innovation, hållbarhet och entreprenörskap utser vinnaridén som ska bidra till en grön förändring i Sverige.

Mobil fotar en motorväg

5G hos Tre

Vi på Tre var först ut i Sverige med att låta konsumenter uppleva 5G. Nu fortsätter vi resan och rullar ut 5G i flera städer.

3Kollega - köket

Obegränsat abonnemang från 249 kr/mån

Samtal, SMS och obegränsad surf inom Sverige ingår. Självklart redo för 5G!