Gå till innehållet
Ett kompisgäng sitter i en stentrappa och tittar på sina mobiler.
Ett kompisgäng sitter i en stentrappa och tittar på sina mobiler.

5G hos Tre!

Vi på Tre var faktiskt först ut i Sverige med att låta konsumenter uppleva 5G. Sen starten har vi hunnit bygga cirka 400 nya master och redan nu har 16% av Sveriges befolkning tillgång till 5G via vårt nät.

Vad är 5G?

5G är en vidareutveckling av och uppföljare till det nuvarande mobilnätet och står för den femte generationens mobilnät. Med 5G förväntas bättre bandbredd, kapacitet och hastighet för surf med mobil och mobilt bredband.

Kom igång med 5G

Även om 5G-nätet inte är helt utbyggt kan du redan nu testa. Följande krävs.

5G-mobil

En mobil som är 5G-redo/5G ready.

5G-redo mobiler 5G-redo företagsmobiler

Abonnemang

Ett abonnemang som är förberett för 5G.

Privatabonnemang Företagsabonnemang

Plats

Att du befinner dig på någon av de platser där vårt 5G-nät finns tillgängligt.

Vi förklarar 5G

Det finns en mängd olika namn för teknik i mobilnätet, bland annat: GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE och nu 5G. Alla tekniker har medfört högre hastigheter, svarstider och bandbredd än sina föregångare.

De olika teknikerna brukar delas in "generationer". Du har säkert hört om andra (2G), tredje (3G) och fjärde (4G) generationens teknik?

Nu har vi kommit hela vägen till femte generationens teknik, eller 5G helt enkelt!

Vårt 5G-nät

Utbyggnaden pågår, men redan nu kan du testa på följande platser.

Flygbild över centrala Göteborg.

Nyhet!

Göteborg

Korsvägen, Nordstan, Scandinavium, Kungsportsplatsen och Avenyn.

Stockholm

Kista, Solna, Bromma och Kungsholmen.

Uppsala

Universitetet, Fyrislund, Luthagen och Stadsparken.

Västerås

Framnäs, Skälby, på Stora Torget och Vasaparken.

Helsingborg

Sofieberg, Olympia, Högaborg och Kvickbron.

Lund

Utvalda delar, se täckningskartan.

Malmö

Västra Hamnen, Möllevången, Kirseberg, Hyllie, Väster, Holma, Fosie och Rosengård.

Frågor & svar om 5G

Med 5G räknar man med att komma över 1000-2000 Mbit/s i optimala förhållanden. Gör man om Mbit/s till Mb/s (megabyte per sekund) betyder det att det kommer kunna ladda hem hela 125-250 Mb per sekund - eller en hel blueray-film på 20-40 sekunder.

Samtliga modeller ur Galaxy S21-serien (Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G ) är 5G-redo/5G Ready. Det betyder att du kan använda 5G på de platser i Sverige där 5G finns tillgängligt i vårt nät.

Ja, iPhone 12-serien fungerar i de områden där Tre idag har byggt ut sitt 5G-nät (Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i västra och centrala Stockholm). En 5G-symbol kommer att synas uppe i vänstra hörnet. I dagsläget kommer hastigheterna att vara i nivå med 4G eller något bättre. Svarstiderna kommer att vara snabbare än för dagens 4G.

Om du har ett 3Flexibel 15GB/50GB/Obegränsat eller 3Surfa 15GB/50GB/Obegränsat abonnemang och befinner dig inom vårt befintliga 5G-nät med en 5G-kompatibel mobil (som t.ex. iPhone 12-serien), så får du tillgång till 5G-uppkoppling utan extra kostnad. För företag gäller samma sak fast med abonnemangen, 3Företag 2GB/7GB/15GB/35GB/65GB/Obegränsat samt 3Företag inkl. 3Världen.

Skillnaden mellan 4G och 5G är framför allt vilken surfhastighet som mobilnäten klarar av. 4G och 5G är olika generationer av mobilnät som har utvecklats i takt med att vårt mobilanvändande har ökat. 5G kommer att vara snabbare än vad 4G är.