Gå till innehållet

5G hos Tre.

Vi på Tre var först ut i Sverige med att låta konsumenter uppleva 5G. Sen dess har vi byggt med cirka 400 nya master. I juni 2020 fortsätter vi resan och rullar ut 5G i flera städer.

5G hos Tre.

Vi på Tre var först ut i Sverige med att låta konsumenter uppleva 5G. Sen dess har vi byggt med cirka 400 nya master. I juni 2020 fortsätter vi resan och rullar ut 5G i flera städer.

Vad är 5G?

5G är en vidareutveckling av och uppföljare till det nuvarande mobilnätet och står för den femte generationens mobilnät. Med 5G förväntas bättre bandbredd, kapacitet och hastighet för surf med mobil och mobilt bredband.

Vi förklarar 5G

Det finns en mängd olika namn för teknik i mobilnätet, bland annat: GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE och nu 5G. Alla tekniker har medfört högre hastigheter, svarstider och bandbredd än sina föregångare.

De olika teknikerna brukar delas in "generationer". Du har säkert hört om andra (2G), tredje (3G) och fjärde (4G) generationens teknik?

Nu har vi kommit hela vägen till femte generationens teknik, eller 5G helt enkelt!

Vårt 5G-nät

Utbyggnaden pågår, men redan nu kan du testa på följande platser.

Stockholm

Kista, Solna, Bromma och Kungsholmen.

Uppsala

Universitetet, Fyrislund, Luthagen och Stadsparken.

Västerås

Framnäs, Skälby, på Stora Torget och Vasaparken.

Helsingborg

Sofieberg, Olympia, Högaborg och Kvickbron.

Lund

Utvalda delar, se täckningskartan.

Malmö

Västra Hamnen, Möllevången, Kirseberg, Hyllie, Väster, Holma, Fosie och Rosengård.

Frågor & svar om 5G

Med 5G räknar man med att komma över 1000-2000 Mbit/s i optimala förhållanden. Gör man om Mbit/s till Mb/s (megabyte per sekund) betyder det att det kommer kunna ladda hem hela 125-250 Mb per sekund - eller en hel blueray-film på 20-40 sekunder.

Samtliga modeller ur Galaxy S21-serien (Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G ) är 5G-redo/5G Ready. Det betyder att du kan använda 5G på de platser i Sverige där 5G finns tillgängligt i vårt nät.

Ja, iPhone 12-serien fungerar i de områden där Tre idag har byggt ut sitt 5G-nät (Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i västra och centrala Stockholm). En 5G-symbol kommer att synas uppe i vänstra hörnet. I dagsläget kommer hastigheterna att vara i nivå med 4G eller något bättre. Svarstiderna kommer att vara snabbare än för dagens 4G.

iPhone 12-serien kommer att fungera på de nya, snabbare frekvensband som auktioneras ut i november. Eftersom auktionen inte är avgjord kan vi i dagsläget inte kommunicera exakt vilka frekvensband som kommer att användas i Tres framtida 5G-nät, och därmed inte heller vilken 5G-täckning/ vilka hastigheter Tre kommer att kunna erbjuda.

Om du har något av våra 3Surfa-abonnemang och befinner dig inom vårt befintliga 5G-nät med en 5G-kompatibel telefon (som iPhone 12-serien), så får du tillgång till 5G-uppkoppling utan extra kostnad. Samma gäller för företagskunder som har abonnemang som lanserats efter 15 januari 2019.