Gå till innehållet

Privata nätverk – ett säkert nät

4 min lästid

Hutchison Ports i Norvik, Nynäshamn, lastar och hanterar en stor mängd containrar från fartyg som seglat från hela världen. Här krävs noggrannhet, precision och inte minst ett privat nätverk för att få allt att flyta.

Publicerad 2023-07-07

Enorma kranar tornar längs kajen i Nynäshamn där Hutchison Ports driver containerhantering. Här finns en imponerande infrastruktur som består av lyftkranar, grensletruckar samt lastbils- och järnvägstrafik. Lasterna med olika varor sprids senare ut över hela landet.

Visionen om Sveriges modernaste hamn

När hamnen i Norvik började byggas 2016, var målet att skapa Sveriges mest moderna hamn. Idag har man ambitionen om att skapa en fullt automatiserad hamn och det privata nätverket spelar en viktig roll berättar Andy Lewis, Head of Automation, Engineering and operations på Hutchison Ports.

– Delar av verksamheten är redan automatiserad, som exempelvis lyften av containrar på och av båtarna. Men det vi arbetar med just nu är automatiseringen av våra grensletruckar. Det är truckar som lyfter, fraktar och staplar containrar mellan benen. De vi använder här i Norvik kan stapla maximalt fyra containrar högt, säger Andy Lewis.

Säkerhet och effektivitet tack vare privat nätverk

Men att automatisera stora och tunga maskiner som grensletruckar är en avancerad utmaning berättar Andy. Det handlar bland annat om att det ska göras säkert och få det att fungera med kommunikationssystem. Hutchison Ports vände sig till Tre för att bygga upp ett privat nätverk, som utformades efter Hutchison Ports behov.

– Säkerheten är av största vikt, givet att framförandet av dessa truckar, som väger 72 ton och kan lyfta upp till 50 ton, innebär betydande risker och farliga moment. Här kommer det privata nätverket in, eftersom truckarna har gummihjul och full frihetsgrad kan vi inte ha kablar på marken.

Nätverket används för industriella säkra protokoll för att säkra driftinformation och kunna utföra stopp vid behov. Det förs ingen affärskritisk data genom det här nätverket, utan det handlar framför allt om att säkra den fysiska säkerheten. Men det är självklart positivt att man får ett säkert nätverk mot potentiella hackare på köpet.

Utvecklingsprojektet fortskrider på Hutchison Ports. Det finns fortfarande behov av att testa och felsöka delar av verksamheten som ska automatiseras, ett par testmaskiner kör via det privata nätverket och på sikt ska flera maskiner vara uppe i drift.

– I nuvarande skepnad körs maskinerna manuellt och förarna kommunicerar via komradio. De har också Wi-Fi-uppkoppling mot surfplattor där de kan hantera arbetsordrar bland annat. Dock kommer den fördröjning som vi upplever med det gamla system inte att fungera i en helt automatiserad miljö, säger Andy.

Partnerskap och Planering

Per Malm är Senior Advisor på Tre och har följt arbetet med implementeringen av det privata nätverket på Hutchison Ports.

– Det finns en hel del hamnar runt om i världen som använder den här typen av lösning men vi är först i Sverige att tillhandahålla den här tjänsten. Säkerheten är otroligt viktig eftersom det handlar om stora maskiner. Samtidigt ska det vara produktivt och effektivt, ett privat nätverk gör automatiseringen möjlig. Vi är stolta över det här för att det ställer oerhört höga krav, säger Per Malm.

Ett säkert och stabilt nätverk är avgörande för att verksamheten ska fungera och hålla arbetsplatsen säker. Falsklarm eller annan typ av felfunktion kan få hela terminalen att stanna.

– Att systemet är tillförlitligt och hindrar farliga situationer från att uppstå är nummer ett för oss. Nummer två är att undvika driftavbrott. Det privata nätverket ger oss möjlighet att vi kan ha ett fungerande och säkert system. Det ger oss bättre förutsättningar att gå den här vägen än om vi hade försökt lösa det med Wi-Fi och flera accesspunkter, säger Andy.

Därför är ett privat nätverk ett bra val

Ett privat nätverk kan naturligtvis användas inom flera olika områden, det viktiga är att identifiera vilka behov som din verksamhet har, menar Per.

– Fler och fler företag letar efter sätt att automatisera och effektivisera sin verksamhet. Då behövs ett privat nätverk som ger dig den här typen av infrastruktur. Det är inte bara hamnar som kan dra fördel av ett privat nätverk utan också stora lager eller företag som arbetar med övervakning. Investeringen lönar sig ganska omgående när du ser hur mycket effektivt allt blir. Det gäller att hitta möjligheterna för ditt företag, säger Per.

Andys bästa tips till företag som funderar på att installera ett privat nätverk är att tänka på vilka behov som finns men också arbeta med en partner som kan driva projektet från ax till limpa.

– Alla projekt blir bättre om man har gjort hemläxan redan från början; det blir enklare i slutet. På ett fabriksgolv ser utmaningarna annorlunda ut än här. Så därför är det viktigt att hitta en partner som kan ge rådgivning, inte bara kring sina egna produkter, utan hela processen, säger Andy.

Vill du ta reda på mer om hur ett privat nätverk kan effektivisera din verksamhet? Välkommen att ta kontakt med oss här på Tre Företag så hjälper vi dig!

Emma Sperrle

5 min lästid

Hållbarhetsarbete och spartips

Hur kan man jobba med hållbarhetsfrågor i den förändliga värld vi lever i. Låt oss inspirera dig och ge smarta spartips på vägen!

Läs mer
 Per Malm

2 min lästid

Tips från IT-experten

Vår IT-expert, Per Malm förklarar vikten av att hålla sig uppdaterad, välja ett starkt lösenord och mycket mer. Smarta tips för en säkrare IT-miljö helt enkelt!

Swetrack

2 min lästid

Uppkopplat är framtiden

Läs hur SweTrack använder Tres SIM-kort för att hjälpa företag med digitalisering och spårning

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.