Gå till innehållet

Så skapar du en säker IT-miljö på ditt företag

2 min lästid

I dag vet alla att it-säkerhet är viktigt, ändå slarvas det dagligen med den på de flesta företag. Tre har utvecklat en rad tjänster och produkter för att skapa säkra uppkopplingar, men i slutändan beror allt på den som använder dem.

Publicerad 2022-11-17 (Uppdaterad 2022-12-21)

 Per Malm

Internet är en fantastisk uppfinning som knyter ihop världen och effektiviserar arbetet. Det är också en viktig arena för kriminella organisationer som vill komma åt företagsuppgifter och pengar. För Tre är det en ständig kamp att ligga steget före och se till att erbjuda säkra lösningar till sina kunder.

– Vi vill inte bara sälja produkter och tjänster utan komma med rekommendationer och stöd. Vi är otroligt starka på att hålla oss uppdaterade om vad som händer ute i världen, säger Per Malm, senior advisor på Tre.

Därför bör du hålla dig uppdaterad

Ett tecken på hur snabbt utvecklingen går är hur ofta mjukvaran i din telefon eller dator behöver uppdateras. En uppdatering kan innehålla nya funktioner, men den viktigaste anledningen att hålla sig uppdaterad är säkerhetsfixarna som skyddar dig mot nya attacker.

– Det är en pågående katt och råtta lek där de som vill komma åt dina uppgifter hela tiden hittar nya sätt. Grunden för att ha en bra it-säkerhet är att alltid ha den senaste uppdateringen.

Säkra lösningar

Tre arbetar hela tiden med att erbjuda sina kunder lösningar i framkant när det kommer till it-säkerhet. En sådan tjänst är Säker access, som skapar ett unikt APN, en kopplingspunkt som alla SIM-kort ansluter till via internet. På så sätt går det att sätta upp en brandvägg och skapa ett säkert nät.

– Det här går att använda för alla uppkopplade devices med ett SIM-kort. Till exempel är det vanligt att en kassa i en butik är uppkopplade på det här sättet.

SIP-trunk gör det säkrare att ringa

En annan populär lösning som allt fler kunder använder sig av är en SIP-trunk, ett sätt att skapa virtuella mobillinjer. Till exempel kan du installera ett program på din dator som fungerar som telefon och ringa till det publika nätet. Hela lösningen finns i molnet och har blivit populär för att det är väldigt enkelt att koppla en befintlig telefonväxel till systemet.

– En del undrar om det är säkert att ringa med en SIP-trunk till det fasta nätet. Att använda en SIP-trunk adderar ingen extra sårbarhet. Allt beror på sårbarheten i nätverket och det är viktigt att företaget administrerar sina brandväggar och bara öppnar upp de portar som behövs.

Medarbetarna bidrar till ökad säkerhet

De här tjänsterna från Tre är säkra att använda, men i slutändan beror ett företags sårbarhet på hur medarbetarna sköter sig. Att inte uppdatera sin mobil eller dator är ett exempel på att utsätta sig för onödiga risker.

– I dag är det vanligt att företag använder sig av en mobile device management (MDM)-applikation som kontrollerar att alla mobiler är uppdaterade. Med ett MDM går det också att bland annat kontrollera vad som går att ladda ner på mobilerna och roaming utomlands.

Satsa på ett starkt lösenord

Ett annat vanligt misstag medarbetare gör är att de väljer för dåliga lösenord som enkelt går att gissa sig till eller lösenord som läckt vid ett dataintrång på annan sajt.

– Du ska aldrig använda ett lösenord som 1234. Fingeravtryck eller Face ID är bra alternativ om du har svårt att komma ihåg längre lösenord.

Skaffa autolås på mobilen och datorn

Slutligen tycker Per Malm att alla företag borde ha autolås på alla datorer och mobiler. Om någon då skulle gå ifrån sin plats och lämna datorn öppen, låser den sig efter en viss tid.

– En del tycker att det här är jobbigt och vill inte ha det, men det kan göra stor skillnad. Jag tycker att det är viktigt att företag har tydliga policys för sina medarbetare så att de vet vad som förväntas av dem, säger han.

Hos Tre finns tjänster och produkter för att ditt företag ska kunna bygga en säker it-miljö. Som kund får du dessutom tillgång till den kunskap och erfarenhet som Tres experter sitter på. Något som kan göra stor skillnad.

Vill du veta mer om hur IoT-lösningar kan hjälpa ditt företag? Kontakt oss här!

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.
Ivana Ravenna

2 min lästid

10 tips hur du skyddar mobilen

Ivana Ravenna, produktchef på Tre Företag, ger sina 10 bästa tips för ett säkert mobilanvändande.

Läs mer
Emma Sperrle

5 min lästid

Hållbarhetsarbete och spartips

Hur kan man jobba med hållbarhetsfrågor i den förändliga värld vi lever i. Låt oss inspirera dig och ge smarta spartips på vägen!

Carl-Magnus Sandenskog

2 min lästid

Hållbarhet för framtiden

Att göra hållbara val när det kommer till jobbmobiler är både enkelt och ekonomiskt. Vi jobbar med att återvinna och erbjuda begagnade mobiler.