Gå till innehållet

Tre gör det hållbara valet bättre

2 min lästid

Genom 3Återvinn får gamla telefoner nytt liv. Något som är bra för miljön och sänker kundens kostnader.

– Vi vill göra det enklare för våra kunder att göra det hållbara valet, säger Carl-Magnus Sandenskog, Head of product management B2B på Tre.

Publicerad 2022-11-17 (Uppdaterad 2022-12-21)

Carl-Magnus Sandenskog

Antalet begagnade mobiltelefoner växer i världen. Tidigare har de ofta hamnat i en skrivbordslåda och blivit liggande, men i dag finns ett stort intresse för både begagnade mobiler och resurserna de innehåller. Tres mobil-inbytesprogram började 2014 och bytte namn till 3Återvinn 2019 och erbjuder kunderna att byta in sina begagnade mobiler för att få ett reducerat pris på nya produkter.

Fyll i formuläret här och skicka in så kontaktar vi dig och hjälper dig

Låt mobilen leva vidare

– En mobil kan ha upp till tre till fyra livscykler. Framför allt de dyrare mobilerna behåller en stor del av sitt värde och går att användas flera gånger i återvinningsflödet. När de sedan till slut når sin gräns, då återvinner vi dem genom en partner, säger Carl-Magnus Sandenskog.

Vi tar hand om din gamla mobil

Tre till tio procent av en gallring brukar gå vidare direkt till återvinning, men resten skickas på rekonditionering. Mobiltelefonerna plockas isär, putsas upp och vissa delar som en skärm kan behöva bytas ut. Beroende på skick graderas telefonerna och säljs åter mot kund till ett rabatterat pris. Tre tar också ansvar för att radera all befintliga data från mobilen.

– Slänger du en mobil på en återvinningscentral går det fortfarande att utvinna data ifrån den. Vi ser till att det görs en strukturerad helradering av telefonen som gör det omöjligt att komma åt gammal data. Något som är viktigt för företag som sitter på mycket känsliga data.

Många fördelar med att återvinna

Ur miljösynpunkt blir vinningen tydlig, men det finns också ekonomiska fördelar med 3Återvinn. Beroende på modell och skick kan en två år gammal telefon fortfarande behålla 30 procent av sitt värde. Något som gör en stor skillnad när det är dags att uppdatera tekniken.

– För mindre företag är standarden på utrustningen ofta viktig för att vara en attraktiv arbetsgivare. Det kan kännas dyrt att köpa en ny telefon för runt 10 000, men om du då vet att 30 procent av värdet finns kvar om två år gör det stor skillnad när det är dags för nya investeringar i teknik.

Begagnade mobiler

Hos Tre är det också möjligt att välja begagnade telefoner till medarbetarna. För företag som inte behöver den senaste tekniken kan det vara ett bra sätt att köpa en fräsch telefon för ett bra pris.

– Vi har några av de senaste modellerna som vi erbjuder våra kunder, men tar in alla telefoner även om det inte är något vi kan sälja vidare. Det finns kemikalier och metaller i en telefon som är viktiga att återvinna.

Skydda din mobil

För att säkra att telefonen behåller sitt värde är det bra att skydda den så gott det går.

– Vi rekommenderar alltid våra kunder att använda både skal och skärmskydd. Dels för att telefonen blir mindre ömtålig, dels som ett sätt att skydda sin investering. Är telefonen utan skador, får du mer pengar tillbaka när det är dags att byta in den.

Vi tror på återvinning

3Återvinn är inte en kampanj utan ett långsiktigt åtagande för att försöka att påverka branschen i en mer hållbar riktning. Mobiltelefoner kräver stora mängder resurser i tillverkningen och om de används under en längre tid innan de går till återvinning ökar deras hållbarhet.

Vi vill få de här kretsloppen att fungera. Vi vill ta ansvar för att göra det möjligt för kunden att göra mer hållbara val. Samtidigt vill vi att det ska vara ett bra ekonomiskt val att göra det hållbara valet. Det är ett sätt för oss att ta samhällsansvar, säger Carl-Magnus Sandenskog.

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.
Emma Sperrle

5 min lästid

Hållbarhetsarbete och spartips

Hur kan man jobba med hållbarhetsfrågor i den förändliga värld vi lever i. Låt oss inspirera dig och ge smarta spartips på vägen!

Läs mer
 Per Malm

2 min lästid

Tips från IT-experten

Vår IT-expert, Per Malm förklarar vikten av att hålla sig uppdaterad, välja ett starkt lösenord och mycket mer. Smarta tips för en säkrare IT-miljö helt enkelt!

Swetrack

2 min lästid

Uppkopplat är framtiden

Läs hur SweTrack använder Tres SIM-kort för att hjälpa företag med digitalisering och spårning