Gå till innehållet

Så skyddar du din mobil!

2 min lästid

Vi ger dig de 10 bästa tipsen för ett säkert mobilanvändande.

Publicerad 2022-11-17 (Uppdaterad 2023-11-07)

Ivana Ravenna

Det måste inte vara krångligt och dyrt att skydda företagsmobilen från säkerhetsintrång. – Det finns väldigt enkla saker som man kan göra för ett säkrare mobilliv, säger Ivana Ravenna, produktchef på Tre Företag.

Kontakta oss här så hjälper vi dig!

Här är Ivanas bästa tips!

 1. Ha alltid kodlås på telefonen. Att inte ha det är som att gå hemifrån utan att låsa dörren. En del väljer att ta bort kodlåset för att det blir enklare att använda mobilen, men ta inte den risken.

 2. Se till att operativsystemet är uppdaterat. De som vill bryta sig in blir alltmer kreativa. De stora operatörerna har ett gediget säkerhetstänk och om du uppdaterar direkt när ett nytt operativsystem har kommit så har du alltid, inte bara den senaste tekniken, utan också den bästa säkerheten.

 3. Det är jätteviktigt att ha personliga lösenord. Det kan vara frestande att inom ett företag ha gemensamma lösenord för enkelhetens skull, men det är riskabelt om man kopplar upp sig på olika wifi-nätverk när man till exempel reser eller jobbar hemifrån. Hamnar gemensamma lösenord i orätta händer är hela företagets data oskyddat.

 4. Ta hjälp av en lösenordsgenerator. Det finns bra gratisvarianter. Med en generator får du både hjälp att välja säkra lösenord och att förvara dem på ett tryggt sätt.

 5. Klicka inte på länkar utan att säkerställa varifrån de kommer. Var särskilt uppmärksam på hur avsändaren stavar sin mejladress – vid en snabb blick kan man till exempel tro att mejlet kommer från Google, men tittar man nog kan ett ”o” saknas. Var försiktig med vad du klickar på.

 6. Ladda bara ner välkända och betrodda appar. Och uppdatera dem så fort en ny version kommit. Man kanske bara ser att designen är annorlunda, men oftast är även säkerheten förbättrad i och med den nya uppdateringen.

 7. Använd helst bara den egna mobilen som hotspot om du är på en publik plats och behöver koppla upp din laptop eller surfplatta för att jobba.

 8. Om din data är slut och du måste använda ett publikt nätverk, till exempel ett kafés, så fråga vad nätverket heter och om lösenordet. Om en person vill göra intrång kan den nämligen befinna sig i närheten med ett öppet nätverk med ett snarlikt namn som kaféets för att lura dig att använda det.

 9. När du väl surfar på ett publikt nätverk så logga aldrig in på banken eller i viktiga affärssystem om du inte har ett VPN.

 10. Ta gärna kontakt med ossTre Företag eller någon annan expert på området för ytterligare hjälp och råd. Vi kan hjälpa er att identifiera vilka behov ni har utifrån era specifika förutsättningar.

Du kan alltså med relativt små medel hålla oinbjudna gäster borta från jobbmobilen – det gäller bara att vara lite extra medveten och uppmärksam. Tänk säkert!

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.
Månadens jobbdeal
Samsung Galaxy S24

Galaxy S24

Obegränsad surf
659 kr/mån
449
kr/mån

i 24 månader

Apple iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max

 • Otrolig tålig och visuell tilltalande på samma gång
 • 6,7-tums super retina XDR-skärm med ProMotion
Obegränsad surf
879 kr/mån
829
kr/mån

i 24 månader

Samsung Galaxy S24 Ultra

Galaxy S24 Ultra

Obegränsad surf
879 kr/mån
829
kr/mån

i 24 månader

Emma Sperrle

5 min lästid

Hållbarhetsarbete och spartips

Hur kan man jobba med hållbarhetsfrågor i den förändliga värld vi lever i. Låt oss inspirera dig och ge smarta spartips på vägen!

Läs mer
 Per Malm

2 min lästid

Tips från IT-experten

Vår IT-expert, Per Malm förklarar vikten av att hålla sig uppdaterad, välja ett starkt lösenord och mycket mer. Smarta tips för en säkrare IT-miljö helt enkelt!

Swetrack

2 min lästid

Uppkopplat är framtiden

Med hjälp av ett SIM-kort från Tre och en app från SweTrack. Läs mer om företagets framgångssaga och uppkopplade prylar!