Gå till innehållet

Horsetechbolaget Videquus minskar hästägares oro

Det ska vara tryggt och lustfyllt att vara hästägare. Det menar horsetechbolaget Videquus. De har utvecklat en smart lösning där du med hjälp av intelligenta övervakningskameror är nära din häst och får veta hur den mår – även när du inte kan vara i stallet.

Publicerad 2022-05-30

Horsetechbolaget Videquus VD Linus Jernbom med en brun häst

Bolaget Videquus utvecklar intelligenta övervakningskameror för hästar med hjälp av bildigenkänning och AI. Kameran som monteras i en hästbox lär känna och vakar över hästen dygnet runt och rapporterar allt som händer till din mobilapp – och om något verkar vara fel får du ett larm direkt.

– Det är ett trygghetssystem för hästägare där de på ett nytt sätt kan följa sina hästars beteende direkt i mobilen. Vår intelligenta övervakningskamera upptäcker – med hjälp av bildigenkänning och maskininlärning – avvikande rörelsemönster och larmar direkt i mobilen. Däremellan fungerar det som ett enkelt sätt att titta till så att hästen har det bra under alla de timmar varje dag då den står ensam i boxen, säger Linus Jernbom, vd på Videquus.

”Vår produkt är världsunik”

Idén bakom Videquus föddes 2016 i skånska Flyinge av att entreprenören Orvar Otterstedt tyckte att hans familj körde till stallet alldeles för ofta enbart för att säkerställa att hästarna mådde bra och minska sin egen oro. Tillsammans med affärsutvecklare och AI-programmerare togs idén vidare och i februari 2018 lanserade Videquus sin första version av en intelligent övervakningskamera för hästar. Förra året lanserade företaget ett föllarm för alla stoägare som går på tå vid tiden för fölning. Och i detta nu utvecklar de i samarbete med SLU och Folksam ett system som kan upptäcka kolik i ett tidigt skede som larmar hästägaren.

– Det har gått väldigt bra, och vi har vuxit varje år. I dag har vi 300 kameror och abonnenter runtom i Sverige. Vi räknar med att ha 1000 kameror installerade inom kort, säger Linus Jernbom.

Företaget planerar även att växa i antalet medarbetare samt att expandera utomlands.

– Den globala marknaden står nu på agendan. Vår produkt är världsunik och behovet av vårt trygghetssystem är globalt, säger Linus Jernbom.

Avgörande med IoT-lösning

Videquus lösning bygger på stöd av den senaste IoT-tekniken och molntjänster, där data skickas från kameran i stallet via mobilnätet upp i molnet där analys och bearbetning av informationen sker innan den sedan når kundens mobilapp.

För att säkra kamerans trådlösa uppkoppling i stallen samt framtidssäkra deras IoT-lösning har Videquus 3IoT Control Center från Tre företag. Med 3IoT Control Center kan Videquus administrera, övervaka och felsöka användningen av deras enheter. Utöver det får de också tillgång till uppkoppling över hela världen från en plattform. En förutsättning för att horsetechbolagets smarta lösning ska fungera optimalt.

– Väldigt få stall i Sverige är uppkopplade, så utan vår IoT-tjänst och 3IoT Control Center från Tre hade vår tjänst knappt varit möjlig. Med hjälp av routern med tillhörande IoT-tjänst kan hästägarna koppla upp sig och få tillgång till våra tjänster bara genom att koppla in routern i vägguttaget, säger Linus Jernbom och tillägger:

– Och vi kan enkelt logga in i vår portal och följa och administrera våra kunders uppkoppling samt analys och bearbetning av den insamlade informationen.

Med hjälp av en IoT-lösning

Så hjälper de matbutiker att minska matsvinnet

Grundarna av foodtech-bolaget Whywaste har utvecklat en smart lösning med hjälp av IoT-teknik som inte bara gör att matbutikerna kan minimera svinnet, utan att de även spar tid och pengar.

Kvinna står iförd gröna  landstingskläder som arbetar och har öppnat en lucka.

3 min lästid

Så tar de kontroll över temperaturen

Med hjälp av den senaste IoT-tekniken har ICU Scandinavia tagit full kontroll över 40 000 mätpunkter åt 1 000 kunder över hela världen.

Läs mer
3Företag - En lite trevligare talkshow - &Reapeat, Buddywaise, 3vänners glass och Omnia pratar hållbart.

Företag med hållbarhet i fokus

I Trevligt möte - en hållbar talkshow, season 2, fortsätter vi att djupdyka i intressanta konversationer med några av Sveriges vassaste företagare – med hållbarhet i fokus.