Gå till innehållet

Ge medarbetarna en bra start

Helgerna är över, ledigheten är slut och det är dags att sparka igång ett nytt år på jobbet. Vi hjälper dig att se till att både du och dina medarbetare kommer i rätt stämning efter semestern.

Publicerad 2021-05-27

Personer sitter samlade kring ett bord i 3Huset som ligger på söder i Stockholm. De arbetar på sina datorer samt småpratar.

5 tips.

Helgerna är över, ledigheten är slut och det är dags att sparka igång på jobbet igen. Vi hjälper dig att se till att både du och dina medarbetare kommer i rätt stämning på en gång.

1. Börja med en kort vecka

Du kan enkelt underlätta för alla på arbetsplatsen genom att inte inleda månaden efter ledighet på en måndag. Sätt onsdag som startdag, det går precis lika bra och med lite planering får ni exakt lika mycket gjort som om ni skulle börja på en måndag. Dessutom kommer dina medarbetare att vara dig evigt tacksamma för att du gav dem en mjukstart.

2. Fråga medarbetarna vad de vill ha

Innan du börjar dra upp planerna för den fantastiska uppstarten av året är det viktigt att fråga dina kollegor vad de egentligen vill förbättra. Vad vill de ha ut av våren, vilka förändringar skulle de må bäst av och vad vill de ha lärt sig innan sommaren är här? Ställ konkreta frågor och uppmuntra tydliga svar.

3. Inför en mobilpolicy

Visst är det dags att se över rutinerna för er internkommunikation – eller kanske först och främst att skaffa rutiner för er kommunikation? Både du, dina kollegor och ert arbete mår bra av att veta när ni förväntas vara tillgängliga för samtal, sms och mail, så dra upp riktlinjerna redan nu och gör vårens skärmtid mycket mer effektiv. (Om ni använder er av Tres mobila växel kan ni vara trygga i att inte missa kunder för att ni missar samtal.)

4. Håll en workshop

Veckorna efter ledighet är en perfekt tid för ny motivation, så ta vara på det! Boka in tid för en workshop eller en föreläsning första veckan. Det behöver inte vara ett stort eller dyrt projekt, ni kan göra allt från att gå på ett event med olika inspirationstalare till att sätta er ner någonstans utanför era vanliga skrivbord och se ett Ted Talk ihop. Så länge ni tar del av nya perspektiv väcks tankar ni inte tänkt tidigare, som kan ligga till grund för en extra kreativ vårsäsong.

5. Teambuilda utan teambuilding

Ni måste inte åka till Fångarna på fortet-liknande kursgårdar för att bygga upp en bra lagkänsla – ni behöver bara göra något roligt utanför kontoret. Prova lyckan på ett quiz, gör en gruppbokning på en matlagningskurs eller gå en stadsvandring. Hitta regelbundet på något tillsammans, som inte är alltför exponerande eller omständligt för alla att vara med på, och ni kommer snabbt att märka skillnad på sammanhållningen på kontoret.