Gå till innehållet

Hur mycket surf behöver du?

Alla har olika behov och vi använder vår mobil och bredband på olika vis vilket gör att surfmängd ibland kan vara klurigt. Vi är många som ofta behöver köpa till surf i slutet av månaden medan andra har massor kvar. Hur vet man egentligen hur mycket surf man behöver? Vi reder ut detta och hjälper dig med hur du ska tänka samt tipsar om hur du enkelt sparar din surf i vardagen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2023-06-12)

En hand pekar på en surfplatta.

Hur mycket surf behöver du till mobilen?

Det är svårt att säga exakt hur mycket surf varje person behöver och hur länge surfen räcker eftersom det varierar beroende på användning. Till exempel så går det åt mer surf att kolla på olika videoklipp än att bara läsa nyheterna.

Genom att vara medveten om vad som drar mest surf kan du planera din användning och få surfen att räcka längre.

Hur mycket surf drar en film?

Filmtittande är en aktivitet som drar mer surf än de flesta och vilken kvalité du har påverkar väldigt mycket.. Här kan du se på ett ungefär hur mycket surf som hade gått åt att se en 2 timmars lång film: Lägsta kvalité: cirka 0,6 GB. Medium kvalité: cirka 1,4 GB. Högupplöst film (HD): cirka 6 GB. Bästa kvalitén (UHD): upp till 14 GB.

Hur mycket surf drar sociala medier?

Sociala medier är också en aktivitet som många ägnar sina lediga tillfällen åt idag. Det krävs det cirka 3GB surf i månaden för att bara scrolla igenom sina flöden en timme varje dag.

Hur länge räcker 5 GB surf?

Det hade räckt till någon av dessa aktiviteter:

 • Kolla på Youtube i normalkvalité i cirka 15 timmar
 • Lyssna på Spotify i cirka 50 timmar
 • Surfa på webben i cirka 50 timmar
 • Cirka 255 timmars röstsamtal
 • Cirka 20 timmars videosamtal

Hur länge räcker 20 GB surf?

Det hade räckt till någon av dessa aktiviteter:

 • Kolla på YouTube i normalkvalité i cirka 60 timmar
 • Lyssna på Spotify i cirka 200 timmar
 • Surfa på webben i cirka 200 timmar
 • Cirka 1020 timmar röstsamtal
 • Cirka 80 timmars videosamtal

Hur mycket surf behöver du till mobilt bredband?

Med ett mobilt bredband kan du koppla upp din surfplatta, eller ha ett litet router som är helt portabelt. Hur mycket surf du behöver till ditt mobila bredband är beroende på vilka aktiviteter du ska gör. Är det övervägande streama film/serier, titta på Youtube och nätshopping går det åt mera surf.

Om du där emot mest ska jobba, mejla, skrolla på sociala medier behöver du inte så mycket surf.

Hur mycket surf behöver du hemma?

Om ni är flera personer hemma med flera olika uppkopplade prylar så behövs det mer surf. En obegränsad tillgång till surf brukar vara det mest populära alternativet hemma.

Tre tips på hur du sparar din surf

 1. Först och främst använd så mycket WiFi som du bara kan. Så fort du är någonstans där du kan få tillgång till WiFi så ta den chansen. Detta gör att din surf håller betydligt längre.

 2. Stäng av bakgrundsdatan som hela tiden annars tickar i bakgrunden och drar surf även fast du inte märker det. Appar uppdateras automatiskt, mejl hämtas, och mycket annat sker bakom det du ser. I inställningar kan du stänga av detta på de appar som du vill spara surf på.

 3. För att spara surf kan du också lyssna och titta offline. I många appar kan du ladda ned spellistor, filmer och serier i förhand så surf slipper dras när du lyssnar eller tittar. Detta gör det möjligt för dig att se din favoritserie på bussen till jobbet utan att surf behöver dras, du behöver bara ha kommit ihåg att ladda ned avsnitten innan.

Det är svårt att säga hur mycket surf som rekommenderas eftersom att det är många faktorer som spelar in. Ett tips är därför att välja en surfmängd med lite marginal för att vara på den säkra sidan och att använda dig av knepen ovan för att spara på surfen. Med Mitt3 kan du alltid ha stenkoll på hur mycket surf du använder och kan på så sätt se vad just du behöver i din vardag.

Relaterade inlägg

Pixel 8a VS Pixel 7a

Google Pixel 8a vs 7a: Alla skillnader

Google har återigen höjt ribban med lanseringen av Pixel 8a, den senaste mobilen i deras populära serie. Många undrar nu vad skillnaden är mellan mobilerna och om det är värt att uppgradera från förra årets Pixel 7a.

Jämför Google Pixel 8-serien

Nu är Pixel 8a här, den senaste modellen i Google Pixel 8-serien och därmed är hela familjen samlad. I den här artikeln beskriver vi skillnaderna mellan mobilerna för att hjälpa dig välja den som passar dig bäst. Följ med i vår jämförelse.