Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Hur mycket surf behöver du?

Alla har olika behov och vi använder vår mobil och bredband på olika vis vilket gör att surfmängd ibland kan vara klurigt. Vi är många som ofta behöver köpa till surf i slutet av månaden medan andra har massor kvar. Hur vet man egentligen hur mycket surf man behöver? Vi reder ut detta och hjälper dig med hur du ska tänka samt tipsar om hur du enkelt sparar din surf i vardagen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2023-06-12)

En hand pekar på en surfplatta.

Hur mycket surf behöver du till mobilen?

Det är svårt att ge exakta värden på hur mycket surf som går åt till olika aktiviteter men några riktlinjer kan du ha i bakhuvudet. Till exempel så går det åt mer surf att kolla på olika videoklipp än att bara läsa nyheterna.

  • Filmtittande är en aktivitet som drar mer än de flesta. Streamar du en film i två timmar så går det cirka 2GB, och väljer du dessutom att se den i HD så går hela 6GB.
  • Med 1GB surf kan du streama musik i cirka 24 timmar på normal kvalitet. Ju högre kvalitet, ju mer surf går åt därför kan du spara en hel del surf genom att sänka kvaliteten när du lyssnar.
  • Sociala medier är också en aktivitet som många ägnar sina lediga tillfällen åt idag. Det krävs det cirka 3GB surf i månaden för att bara scrolla igenom sina flöden en timme varje dag.

Hur mycket surf behöver du till mobilt bredband?

Med ett mobilt bredband kan du koppla upp din surfplatta, eller ha ett litet router som är helt portabelt. Hur mycket surf du behöver till ditt mobila bredband är beroende på vilka aktiviteter du ska gör. Är det övervägande streama film/serier, titta på Youtube och nätshopping går det åt mera surf.

Om du där emot mest ska jobba, mejla, skrolla på sociala medier behöver du inte så mycket surf.

Hur mycket surf behöver du hemma?

Om ni är flera personer hemma med flera olika uppkopplade prylar så behövs det mer surf. En obegränsad tillgång till surf brukar vara det mest populära alternativet hemma.

Vad är det som drar mycket surf?

Det som drar absolut mest surf är när du streamar film och serier från bland annat Netflix. När du tittar på roliga klipp på Youtube så går det också enl del surf. Om du har en hög upplösning så går det ännu lite extra surf. Det finns en hel del tips för hur du kan minska surfen.

Tre tips på hur du sparar din surf

  1. Först och främst använd så mycket WiFi som du bara kan. Så fort du är någonstans där du kan få tillgång till WiFi så ta den chansen. Detta gör att din surf håller betydligt längre.

  2. Stäng av bakgrundsdatan som hela tiden annars tickar i bakgrunden och drar surf även fast du inte märker det. Appar uppdateras automatiskt, mejl hämtas, och mycket annat sker bakom det du ser. I inställningar kan du stänga av detta på dem apparna du vill.

  3. För att spara surf kan du också lyssna och titta offline. I många appar kan du ladda ned spellistor, filmer och serier i förhand så surf slipper dras när du lyssnar eller tittar. Detta gör det möjligt för dig att se din favoritserie på bussen till jobbet utan att surf behöver dras, du behöver bara ha kommit ihåg att ladda ned avsnitten innan.

Det är svårt att säga hur mycket surf som rekommenderas eftersom att det är många faktorer som spelar in. Ett tips är därför att välja en surfmängd med lite marginal för att vara på den säkra sidan och att använda dig av knepen ovan för att spara på surfen. Med Mitt3 kan du alltid ha stenkoll på hur mycket surf du använder och kan på så sätt se vad just du behöver i din vardag.

Relaterade inlägg

Nya Samsung Eureka S24-serien - alla mobiler

Samsung Galaxy S24 vs S23: Alla nyheter och skillnader

Äntligen är de här - de sprillans nya medlemmarna i Samsung Galaxy S24-serien! Häng med när vi utforskar nya Galaxy S24 och jämför med föregående serie. Är det dags för en uppgradering?

Barn ligger upp och ner i soffan medan han leker med mobilen.

När är barn redo för sin första mobil?

Att få sin första egna mobil är ett stort steg för ett barn. Men hur vet du att ditt barn är redo? Och vad kan du som förälder behöva tänka på? Här är några frågor som kan vara bra att fundera över innan du gör slag i saken.