Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Mobilens historia

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2023-05-29)

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

1956 – Den första mobiltelefonen lanseras

På 50-talet kommer den första mobila telefonen till världen – och Sverige är först! Det är en enorm teknisk revolution trots att telefonen i sig knappast är den decimeterstora pryl vi är vana att se idag: Det handlar om en lådliknande lur som kopplas upp mot det första mobilnätet vid namn MTA. Eftersom telefonen behöver ström byggs de ofta in i bilar och går därför länge under namnet ”biltelefon”.

1994 – Årets julklapp

Under 90-talet börjar det som liknar dagens mobilanvändande att växa fram. Fler och fler privatpersoner skaffar mobil och 1994 utses mobiltelefonen till årets julklapp. Andra generationens mobilnät, GSM, introduceras och sms med begränsning på 160 tecken börjar skickas kors och tvärs mellan användare.

2000 – Nokia 3310 släpps

Nytt millennium, ny mobilkultur! Nokia släpper sin numera legendariska modell 3310 och snart ligger de marinblå lurarna i varje högstadieelevs ficka. Det klassiska spelet Snake ingår i telefonen, vars svartvita hemskärm pryds av pixliga bilder som seriefigurer, fotbollslagsloggor eller ironiska texter som ”NO LOGO”.

2003 - Kameramobilen slår igenom

Fram till nu har mobilen endast använts till samtal och sms, men i början av 00-talet sker brytpunkten när kameror börjar installeras i nya telefoner och försäljningen ökar av dessa. Suddiga bilder på pyttesmå skärmar blir en statussymbol och tio år innan ordet selfie blir ett vardagligt begrepp tas ”egopics” av diverse mobilanvändare världen över.

2007 – iPhone släpps

På en presskonferens förkunnar Steve Jobs att Apple ska släppa ”an iPod, a phone and a breakthrough Internet communicator”, och efteråt är inget sig likt. iPhone lanseras i Sverige 2008 och de flesta betraktar med fascination hur de mest inbitna teknikfantasterna kan maila och blogga från sina telefoner, uppkopplade mot 3G-nätet.

2010-talet – Smartphones tar över

I historieböckerna kommer symbolen för 2010-talet att vara en smartphone. Vi går ingenstans utan våra uppkopplade telefoner och förutom att okynnesscrolla på sociala medier i tid och otid används de för allt från bankärenden till att parkera bilen till att lyssna på ljudböcker. På 2010-talet går begreppet ”surfa på Internet” från att vara en aktiv syssla till att bli ett normaltillstånd under alla dygnets timmar.

2020-talet – 5G är här

Vi vet inte mycket om vilken teknik som väntar i det nya decenniet, men vi vet att den kommer att ha sin grund i 5G-nätet. Med ännu snabbare och starkare internetuppkoppling kommer våra mobiler att kunna hantera streaming, förstärkt verklighet och smarta prylar på ett helt annat sätt än tidigare. Framtiden är med andra ord här!

Relaterade inlägg

Tjej med VR-glasögon håller upp handen framför sig.

Tre storsatsar på att bygga ut 5G-nätet

2019 blev Tre den första mobiloperatören i Sverige att introducera ett publikt 5G-nät och inledde därigenom en transformerande fas. Under de senaste åren har 5G-utrullningen tagit ordentlig fart och allt fler svenskar har nu tillgång till kraftfull 5G-uppkoppling. Snabbheten i utvecklingen bereder nu vägen för samhällets digitala omställning och kommer innebära stora förändringar för såväl konsument som för samhället i stort.

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.