Gå till innehållet

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2021-11-19)

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

1956 – Den första mobiltelefonen lanseras.

På 50-talet kommer den första mobila telefonen till världen – och Sverige är först! Det är en enorm teknisk revolution trots att telefonen i sig knappast är den decimeterstora pryl vi är vana att se idag: Det handlar om en lådliknande lur som kopplas upp mot det första mobilnätet vid namn MTA. Eftersom telefonen behöver ström byggs de ofta in i bilar och går därför länge under namnet ”biltelefon”.

1994 – Årets julklapp.

Under 90-talet börjar det som liknar dagens mobilanvändande att växa fram. Fler och fler privatpersoner skaffar mobil och 1994 utses mobiltelefonen till årets julklapp. Andra generationens mobilnät, GSM, introduceras och sms med begränsning på 160 tecken börjar skickas kors och tvärs mellan användare.

2000 – Nokia 3310 släpps.

Nytt millennium, ny mobilkultur! Nokia släpper sin numera legendariska modell 3310 och snart ligger de marinblå lurarna i varje högstadieelevs ficka. Det klassiska spelet Snake ingår i telefonen, vars svartvita hemskärm pryds av pixliga bilder som seriefigurer, fotbollslagsloggor eller ironiska texter som ”NO LOGO”.

2003 - Kameramobilen slår igenom.

Fram till nu har mobilen endast använts till samtal och sms, men i början av 00-talet sker brytpunkten när kameror börjar installeras i nya telefoner. Suddiga bilder på pyttesmå skärmar blir en statussymbol och tio år innan ordet selfie blir ett vardagligt begrepp tas ”egopics” av diverse mobilanvändare världen över.

2007 – iPhone släpps.

På en presskonferens förkunnar Steve Jobs att Apple ska släppa ”an iPod, a phone and a breakthrough Internet communicator”, och efteråt är inget sig likt. iPhone lanseras i Sverige 2008 och de flesta betraktar med fascination hur de mest inbitna teknikfantasterna kan maila och blogga från sina telefoner, uppkopplade mot 3G-nätet.

2010-talet – Smartphones tar över.

I historieböckerna kommer symbolen för 2010-talet att vara en smartphone. Vi går ingenstans utan våra uppkopplade telefoner och förutom att okynnesscrolla på sociala medier i tid och otid används de för allt från bankärenden till att parkera bilen till att lyssna på ljudböcker. På 2010-talet går begreppet ”surfa på Internet” från att vara en aktiv syssla till att bli ett normaltillstånd under alla dygnets timmar.

2020-talet – 5G är här.

Vi vet inte mycket om vilken teknik som väntar i det nya decenniet, men vi vet att den kommer att ha sin grund i 5G-nätet. Med ännu snabbare och starkare internetuppkoppling kommer våra mobiler att kunna hantera streaming, förstärkt verklighet och smarta prylar på ett helt annat sätt än tidigare. Framtiden är med andra ord här!

Dags för ny mobil?

Se vårt ständigt växande utbud av mobiler från kända tillverkare och hitta din favorit redan idag. Till alla mobiler på tre.se.

Relaterade inlägg

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.

Jämför Samsung Galaxy S20 FE och S21

Hur står sig Samsung Galaxy S20 FE 5G mot Galaxy S21 5G?