Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Vad är WiFi?

WiFi har för många blivit synonymt med både bredband, surf och internet. Men vad är egentligen WiFi och står det för något? Är WiFi något som bara går att ha hemma och på jobbet, eller finns det även i mobilen, i båten, i bilen och på flygplan?

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-11-02)

Använd WiFi-samtal på platser där du saknar täckning men har tillgång till WiFi

Vem uppfann WiFi?

WiFi är en nyare typ av teknik som uppfanns i slutet av 90-talet. Tekniken bygger på en standard för överföring av data mellan enheter i ett nätverk, som mobiler, datorer med mera. Innan WiFi uppfanns var det endast möjligt att överföra data mellan enheter så länge de var ansluta till varandra med sladd. WiFi är när datan skickas genom luften mellan de olika enheterna.

Hur uttalas WiFi?

I den engelska artikeln om WiFi på Wikipedia står det angivet att WiFi uttalas "waifai", medan den svenska artikeln på Wikipedia om WiFi skriver att det ska uttalas "vifi" på svenska.

Efter att frågat runt lite på kontoret, verkar de flesta vara överens om att man kan säga antingen eller, bara inte blanda det svenska och engelska namnet så att det blir wai-fi eller "vi-fai".

Vad står WiFi för?

Man är inte riktigt överens om vad WiFi står för. Några anser att WiFi är en förkortning av Wireless Fidelity som kan översättas till "trådlös naturtrogenhet". Däremot har föreningen Wi-Fi Alliance avvisat att det skulle betyda någonting alls eller vara en förkortning av något.

Är WiFi samma som bredband?

Först och främst behövs en trådlös router (med WiFi) och en anslutning till internet. Rent krasst kan man säga att ett bredband via mobilnätet är ett SIM-kort som måste anslutas till en surfplatta eller router för att fungera.

I bilar och båtar är det vanligt med mobilt bredband som internet-källa, medan flygplan och stora fartyg använder satellitnätet.

Hur snabbt är WiFi?

WiFi har funnits i drygt 30 år, och på den tiden har mycket hänt. Varje uppdatering av WiFi-protokollet har medfört snabbare hastighet och bättre stabilitet. Från att ha nått en maxhastighet på 11 Mbit/s med 802.11b (WiFi 1) som kom 1999 till att 30 år senare med 802.11ax (WiFi 6) nå hastigheter på hela 10 Gbit/s.

WiFi är alltså 100 gånger snabbare idag än vad det var för 30 år sedan. Men hastigheten på WiFi är bara en sida av myntet.

Ger snabbare WiFi snabbare internet?

Det beror på om hastigheten på internet är snabbare än hastigheten på det WiFi-nätverk du använder. För de allra flesta av oss är så inte fallet. Att vara ansluten till ett WiFi-nät som klarar 100 gånger snabbare hastigheter kommer inte att påverka hastigheten på internet.

Du har säkert hört talas om termer som n-standard, ac-standard och nu på senare tid WiFi 6. Det är namn på olika versioner av WiFi som alla medförd stabilare uppkoppling, ökad säkerhet och snabbare hastigheter. Att ha ett snabbt WiFi-nät med den senaste tekniken gör att det "flyter på bättre" - vilket då kan upplevas som att det går snabbare.

Hur säkert är WiFi?

Många har säkert hört att man inte ska ansluta till öppna nätverk. Det vill säga nätverk som inte skyddats med ett lösenord. Varför? Jo, det beror på att den trafik du skickar och tar emot blir offentlig. Vem som helst kan enkelt se vilka sidor du besöker eller vilka inloggningsuppgifter som används när du exempelvis loggar in på din bank.

Ett stängt nätverk är ett säkert nätverk

Om du behöver ange ett lösenord för att ansluta till ett WiFi-nätverk kan du räkna med att trafiken som skickas och tas emot är krypterad, det vill säga att den inte går att avlyssna.

De routrar vi säljer med våra mobila bredband är förinställda med den senaste säkerhetstekniken, vilket idag är WPA2.

Byta namn på nätverket eller ändra lösenord

Det är möjligt att byta både namn och lösenord på ditt WiFi-nätverk. De routrar vi säljer har ett namn och lösenord från fabriken, vilket sitter på en klisterlapp på baksidan. Det kan du använda för att logga in första gången.

Hur fungerar WiFi?

I våra mobil- och routerguider hjälper vi dig att byta namn och lösenord samt ändra andra inställningar som kan vara användbart, så som att ändra PIN-kod, WiFi-kanal eller hur man tvingar routern till att bara använda exempelvis 4G eller 5G.

Hur delar man WiFi?

Om nätet går ner på jobbet, eller om du behöver få surfa från jobbdatorn och inte kan ansluta till t ex. SL:s Wi-Fi kan du ansluta och dela surf från din mobil, även kallat internetdelning. Det går även att dela en Wi-Fi-anslutning med internetdelning hos vissa mobiler.

Kan man ringa med WiFi?

WiFi har gett oss mycket, och nu allra senast möjligheten att ringa riktiga samtal. Tekniken kallas WiFi-samtal, eller WiFi Calling/Voice over WiFI (VoWiFi). WiFi-samtal kan med fördel användas för att ringa i områden där mobiloperatörens täckning inte räcker till. Kanske jobbar du i en tjock betongbyggnad? Eller har du landställe ute i bushen? De flesta har idag tillgång till internet, och i förlängningen WiFi, vilket då gör det möjligt att ringa och ta emot samtal - trots att man saknar mobiltäckning.

Relaterade inlägg

Jämför iPhone 15-serien

Nu var det dags igen! Tisdagen den 12 september presenterade Apple fyra nya modeller av iPhone 15. Vi kommer guida dig igenom de nya modellerna så det blir lätt för dig att förstå vilken mobil som passar dig bäst. Häng med!

En person i grå tröja håller en mobil i båda händerna.

Mobilabonnemang med fri surf - fördelar och nackdelar

Surfar och streamar du mycket när du är ute? Kopplar du ofta upp din dator eller surfplatta till mobilen via internetdelning? Då kan det vara en bra idé att välja ett mobilabonnemang med fri surf. Men vad innebär egentligen fri surf? Vi hjälper dig att reda ut vad som ingår i abonnemanget och vilka begränsningar som finns i vissa situationer.