Gå till innehållet

Vad är WiFi?

WiFi har för många blivit synonymt med både bredband, surf och internet. Men vad är egentligen WiFi och står det för något? Är WiFi något som bara går att ha hemma och på jobbet, eller finns det även i mobilen, i båten, i bilen och på flygplan?

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2021-11-03)

Använd WiFi-samtal på platser där du saknar täckning men har tillgång till WiFi

Vem uppfann WiFi?

WiFi är en relativt ny teknik som uppfanns i slutet av 90-talet. Tekniken bygger på en standard för överföring av data mellan enheter i ett nätverk (mobiler, datorer med mera). Innan WiFi uppfanns var det endast möjligt att överföra data mellan enheter så länge de var ansluta till varandra med sladd. Med WiFi skickas datan genom luften.

Du har säkert hört talas om IEEE, WiFi-Alliance och 802.11 - vilka är protokoll, namn och grupper inom teknikvärlden som alla bidragit till hur vi använder internet idag. De förtjänar såklart vår tacksamhet - men för det här inlägget är det lite överkurs.

Hur uttalas WiFi?

I den engelska artikeln om WiFi på Wikipedia står det angivet att WiFi uttalas "waifai", medan den svenska artikeln på Wikipedia om WiFi skriver att det ska uttalas "vifi" på svenska.

Efter att frågat runt lite på kontoret, verkar de flesta vara överens om att man kan säga antingen eller, bara inte blanda det svenska och engelska namnet så att det blir wai-fi eller "vi-fai".

Är WiFi samma som bredband?

Först och främst behövs en trådlös router (med WiFi) och en anslutning till internet. Rent krasst kan man säga att ett bredband via mobilnätet är ett SIM-kort som måste anslutas till en surfplatta eller router för att fungera.

I bilar och båtar är det vanligt med mobilt bredband som internet-källa, medan flygplan och stora fartyg använder satellitnätet.

Internet, router, mobil

När du köper mobilt bredband hos oss kan du välja att köpa det ihop med en trådlös router. SIM-kortet ansluts då till routern, som både ansluter till internet och till de enheter du vill koppla upp, så som mobil, surfplatta, tv eller dator.

Anslutningen till internet sker via 3G och 4G, medan anslutningen till och mellan dina enheter sker via WiFi.

Det spelar ingen roll om du kopplar upp en mobil, en dator, spelkolsol eller surfplatta.

Hur snabbt är WiFi?

WiFi har funnits i drygt 30 år, och på den tiden har mycket hänt. Varje uppdatering av WiFi-protokollet har medfört snabbare hastighet och bättre stabilitet. Från att ha nått en maxhastighet på 11 Mbit/s med 802.11b (WiFi 1) som kom 1999 till att 30 år senare med 802.11ax (WiFi 6) nå hastigheter på hela 10 Gbit/s.

WiFi är alltså 100 gånger snabbare idag än vad det var för 30 år sedan. Men hastigheten på WiFi är bara en sida av myntet.

Ger snabbare WiFi snabbare internet?

Det beror på om hastigheten på internet är snabbare än hastigheten på det WiFi-nätverk du använder. För de allra flesta av oss är så inte fallet. De med mobilt bredband kan vänta sig normalhastigheter på mellan 7-34 Mbit/s via 4G (och 3-17 Mbit/s via 3G). Att vara ansluten till ett WiFi-nät som klarar 100 gånger snabbare hastigheter kommer inte att påverka hastigheten på internet.

Du har säkert hört talas om termer som n-standard, ac-standard och nu på senare tid WiFi 6. Det är namn på olika versioner av WiFi som alla medförd stabilare uppkoppling, ökad säkerhet och snabbare hastigheter. Att ha ett snabbt WiFi-nät med den senaste tekniken gör att det "flyter på bättre" - vilket då kan upplevas som att det går snabbare.

Hur säkert är WiFi?

Många har säkert hört att man inte ska ansluta till öppna nätverk. Det vill säga nätverk som inte skyddats med ett lösenord. Varför? Jo, det beror på att den trafik du skickar och tar emot går helt i det öppna. Vem som helst kan enkelt se vilka sidor du besöker eller vilka inloggningsuppgifter som används när du exempelvis loggar in på din bank.

Man brukar säga att data som skickas i ett öppet WiFi-nätverk inte är krypterat, och därför kan avslyssnas. Det kan likställas med att du överhör en privat konversation på bussen.

Ett stängt nätverk är ett säkert nätverk

Om du behöver ange ett lösenord för att ansluta till ett WiFi-nätverk kan du räkna med att trafiken som skickas och tas emot är krypterad, det vill säga att den inte går att avlyssna. Om vi åter tar bussexemplet, så kan du med ett krypterat nätverk fortfarande höra att några pratar på bussen, du kan bara inte förstå vad de säger!

De routrar vi säljer med våra mobila bredband är förinställda med den senaste säkerhetstekniken, vilket idag är WPA2.

Byta namn på nätverket eller ändra lösenord

Det är möjligt att byta både namn och lösenord på ditt WiFi-nätverk. De routrar vi säljer har ett namn och lösenord från fabriken, vilket sitter på en klisterlapp på baksidan. Det kan du använda för att logga in första gången.

I våra mobil- och routerguider hjälper vi dig att byta namn och lösenord samt ändra andra inställningar som kan vara användbart, så som att ändra PIN-kod, WiFi-kanal eller hur man tvingar routern till att bara använda exempelvis 3G eller 4G (och inte blanda).

Att ringa med WiFi

WiFi har gett oss mycket, och nu allra senast möjligheten att ringa riktiga samtal. Tekniken kallas WiFi-samtal, eller WiFi Calling/Voice over WiFI (VoWiFi). WiFi-samtal kan med fördel användas för att ringa i områden där mobiloperatörens täckning inte räcker till. Kanske jobbar du i en tjock betongbyggnad? Eller har du landställe ute i bushen? De flesta har idag tillgång till internet, och i förlängningen WiFi, vilket då gör det möjligt att ringa och ta emot samtal - trots att man saknar mobiltäckning.

Relaterade inlägg

Vi guidar dig i mobildjungeln för barn.

Mobilabonnemang till barn

Är det dags att skaffa ett mobilabonnemang för ditt barn? Då har du kommit rätt. Vi har mobilabonemang för både små och stora personer. För den som behöver lite och mycket surf.

Man surfar på sin surfplatta i poolen. Han ligger på en rosa badring med fötterna i det turkosa vattnet.

Hur påverkas din mobil av värme? Fem tips som kan hjälpa!

Ska du ut och resa snart? Värme är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när batteriet skenar iväg en varm sommardag eller överhettas på stranden i den stekheta solen. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!