Gå till innehållet

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-11-28 (Uppdaterad 2022-12-06)

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät eller vattentålig

När man pratar om vattentäta mobiler gäller det för sötvatten. De flesta mobiler testas för just detta ändamål och det inkluderar i regel inte salt- eller klorvatten.

En vattentålig mobil klarar exempelvis regn, stänk och svett. Den klarar inte av att sänkas i vatten och ska undvikas så långt det går. En vattentät mobil klarar av att bli nedsänkt i vatten. Till exempel om du tappar den i ett badkar, en toalett eller en vattenpöl så ska du inte bli orolig. Tänk på att en mobils vattenbeständighet kan förändras med tiden och du ska helst undvika att doppa din mobil i vatten.

Om du nu skulle tappa din mobil i en pool eller havet är det självklart fortfarande en fördel om din mobil är vattentät.

Tänk också på att din garanti kan upphöra att gälla om din mobil blivit utsatt för salt- eller klorvatten eller om den legat på större djup än cirka 1,5 meter under vattnet i mer än cirka 30 minuter. Så ta inte fram mobilen för att fota snorklingen eller i poolen.

IP-klassning

Hur tålig en mobil är för vatten testas och då får mobilen en så kallad IP-klassning eller IP-certifiering som det också heter. Den första siffran anger hur tålig mobilen är mot damm och partiklar där 6 är högst, medan den andra siffran mäter hur vattentålig mobilen är där 8 är högst. Ju högre siffra är desto bättre. En mobil med högst klassning har med andra ord en IP68-klassning/IP68-certifiering. Den är då både damm- och vattentät. Alternativt IPX8 om den endast är testad för vattentäthet. Det kan skilja sig åt exakt hur testet går till men vanligtvis är det på cirka 1,5 meters djup under 30 minuter. En mobil som har IP67 eller IPX7 är vattentålig men inte vattentät.

Vanliga frågor och svar

Vilka mobiler är IP-klassade?

Samtliga mobiler från Samsung Galaxy S-serien och Apples iPhone är IP68-certifierade. Vi har även mobiler från andra märken och serier med olika IP-certifieringar. Du finner alltid IP-klassningen i mobilens specifikationer på tre.se

Sammanfattning

  • De flesta mobiler idag är vattentåliga i någon mån, toppmodellerna är oftast vattentäta.
  • En vattentålig mobil klarar regn, stänk och svett, men kan inte sänkas i vatten.
  • En vattentät mobil klarar att bli nedsänkt i vatten med det är ändå bäst att undvika att göra det.
  • En mobil kan få en IP-klassning som anger hur tålig den är mot damm och vatten. En mobil med högst klassning har en IP68-klassning/IP68-certifiering.
  • Garantin kan upphöra att gälla om mobilen har utsatts för salt- eller klorvatten eller har legat på större djup än 1,5 meter under vattnet i mer än cirka 30 minuter.
  • Samsung Galaxy S-serien och Apples iPhone är IP68-certifierade. Mobilers IP-klassning finns alltid i specifikationerna på tre.se.

Relaterade inlägg

Jämför Google Pixel 8-serien

Nu är Pixel 8a här, den senaste modellen i Google Pixel 8-serien och därmed är hela familjen samlad. I den här artikeln beskriver vi skillnaderna mellan mobilerna för att hjälpa dig välja den som passar dig bäst. Följ med i vår jämförelse.

Nya Samsung Eureka S24-serien - alla mobiler

Samsung Galaxy S24 vs S23: Alla nyheter och skillnader

Äntligen är de här - de sprillans nya medlemmarna i Samsung Galaxy S24-serien! Häng med när vi utforskar nya Galaxy S24 och jämför med föregående serie. Är det dags för en uppgradering?