Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-11-28 (Uppdaterad 2022-12-06)

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät eller vattentålig

När man pratar om vattentäta mobiler gäller det för sötvatten. De flesta mobiler testas för just detta ändamål och det inkluderar i regel inte salt- eller klorvatten.

En vattentålig mobil klarar exempelvis regn, stänk och svett. Den klarar inte av att sänkas i vatten och ska undvikas så långt det går. En vattentät mobil klarar av att bli nedsänkt i vatten. Till exempel om du tappar den i ett badkar, en toalett eller en vattenpöl så ska du inte bli orolig. Tänk på att en mobils vattenbeständighet kan förändras med tiden och du ska helst undvika att doppa din mobil i vatten.

Om du nu skulle tappa din mobil i en pool eller havet är det självklart fortfarande en fördel om din mobil är vattentät.

Tänk också på att din garanti kan upphöra att gälla om din mobil blivit utsatt för salt- eller klorvatten eller om den legat på större djup än cirka 1,5 meter under vattnet i mer än cirka 30 minuter. Så ta inte fram mobilen för att fota snorklingen eller i poolen.

IP-klassning

Hur tålig en mobil är för vatten testas och då får mobilen en så kallad IP-klassning eller IP-certifiering som det också heter. Den första siffran anger hur tålig mobilen är mot damm och partiklar där 6 är högst, medan den andra siffran mäter hur vattentålig mobilen är där 8 är högst. Ju högre siffra är desto bättre. En mobil med högst klassning har med andra ord en IP68-klassning/IP68-certifiering. Den är då både damm- och vattentät. Alternativt IPX8 om den endast är testad för vattentäthet. Det kan skilja sig åt exakt hur testet går till men vanligtvis är det på cirka 1,5 meters djup under 30 minuter. En mobil som har IP67 eller IPX7 är vattentålig men inte vattentät.

Vanliga frågor och svar

Vilka mobiler är IP-klassade?

Samtliga mobiler från Samsung Galaxy S-serien och Apples iPhone är IP68-certifierade. Vi har även mobiler från andra märken och serier med olika IP-certifieringar. Du finner alltid IP-klassningen i mobilens specifikationer på tre.se

Sammanfattning

  • De flesta mobiler idag är vattentåliga i någon mån, toppmodellerna är oftast vattentäta.
  • En vattentålig mobil klarar regn, stänk och svett, men kan inte sänkas i vatten.
  • En vattentät mobil klarar att bli nedsänkt i vatten med det är ändå bäst att undvika att göra det.
  • En mobil kan få en IP-klassning som anger hur tålig den är mot damm och vatten. En mobil med högst klassning har en IP68-klassning/IP68-certifiering.
  • Garantin kan upphöra att gälla om mobilen har utsatts för salt- eller klorvatten eller har legat på större djup än 1,5 meter under vattnet i mer än cirka 30 minuter.
  • Samsung Galaxy S-serien och Apples iPhone är IP68-certifierade. Mobilers IP-klassning finns alltid i specifikationerna på tre.se.

Relaterade inlägg

Bild på en mobil som visar 5G-hastigheten på Stureplan i Stockholm.

De vanligaste frågorna om 5G

5G-surf hit och 5G-bredband dit. Ja, det har pratats mycket om 5G rätt länge nu men det är ändå inte helt lätt att förstå vad det egentligen innebär. Vi har listat några vanliga frågor som förhoppningsvis ska göra det hela lite tydligare!

Inomhusrouter står i bokhyllan

5 fördelar med bredband via 5G

Ett snabbt och enkelt bredband till hemmet, vem vill inte ha det? Med ett bredband via mobilnätet kan du få ett snabbt bredband via 5G som också är enkelt att installera. Det kan jämföras med ett fast bredband, men utan att det är just fast. Det är typ som fiber, fast via luften, eftersom bredbandet får sin uppkoppling via mobilnätet.