Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-11-28 (Uppdaterad 2022-12-06)

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät eller vattentålig

När man pratar om vattentäta mobiler gäller det för sötvatten. De flesta mobiler testas för just detta ändamål och det inkluderar i regel inte salt- eller klorvatten.

En vattentålig mobil klarar exempelvis regn, stänk och svett. Den klarar inte av att sänkas i vatten och ska undvikas så långt det går. En vattentät mobil klarar av att bli nedsänkt i vatten. Till exempel om du tappar den i ett badkar, en toalett eller en vattenpöl så ska du inte bli orolig. Tänk på att en mobils vattenbeständighet kan förändras med tiden och du ska helst undvika att doppa din mobil i vatten.

Om du nu skulle tappa din mobil i en pool eller havet är det självklart fortfarande en fördel om din mobil är vattentät.

Tänk också på att din garanti kan upphöra att gälla om din mobil blivit utsatt för salt- eller klorvatten eller om den legat på större djup än cirka 1,5 meter under vattnet i mer än cirka 30 minuter. Så ta inte fram mobilen för att fota snorklingen eller i poolen.

IP-klassning

Hur tålig en mobil är för vatten testas och då får mobilen en så kallad IP-klassning eller IP-certifiering som det också heter. Den första siffran anger hur tålig mobilen är mot damm och partiklar där 6 är högst, medan den andra siffran mäter hur vattentålig mobilen är där 8 är högst. Ju högre siffra är desto bättre. En mobil med högst klassning har med andra ord en IP68-klassning/IP68-certifiering. Den är då både damm- och vattentät. Alternativt IPX8 om den endast är testad för vattentäthet. Det kan skilja sig åt exakt hur testet går till men vanligtvis är det på cirka 1,5 meters djup under 30 minuter. En mobil som har IP67 eller IPX7 är vattentålig men inte vattentät.

Vanliga frågor och svar

Vilka mobiler är IP-klassade?

Samtliga mobiler från Samsung Galaxy S-serien och Apples iPhone är IP68-certifierade. Vi har även mobiler från andra märken och serier med olika IP-certifieringar. Du finner alltid IP-klassningen i mobilens specifikationer på tre.se

Sammanfattning

  • De flesta mobiler idag är vattentåliga i någon mån, toppmodellerna är oftast vattentäta.
  • En vattentålig mobil klarar regn, stänk och svett, men kan inte sänkas i vatten.
  • En vattentät mobil klarar att bli nedsänkt i vatten med det är ändå bäst att undvika att göra det.
  • En mobil kan få en IP-klassning som anger hur tålig den är mot damm och vatten. En mobil med högst klassning har en IP68-klassning/IP68-certifiering.
  • Garantin kan upphöra att gälla om mobilen har utsatts för salt- eller klorvatten eller har legat på större djup än 1,5 meter under vattnet i mer än cirka 30 minuter.
  • Samsung Galaxy S-serien och Apples iPhone är IP68-certifierade. Mobilers IP-klassning finns alltid i specifikationerna på tre.se.

Relaterade inlägg

En hand pekar på en surfplatta.

Vem ringde? Din guide för att hantera okända nummer

Att ta emot samtal från okända nummer kan vara stressande och skrämmande, därför har vi på Tre tagit fram enkla tips och råd som hjälper dig i dessa situationer. Vi kommer att gå igenom några smarta sätt för att ta reda på vem som ringer och hur du kan tänka för att skydda dig mot exempelvis telefonbedrägerier.

Galaxy S21-serien

Jämför Samsung Galaxy S21-serien

Vi jämför Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G för att göra det enklare att välja.