Gå till innehållet

Vem ringde? En trygg guide för okända nummer

Att ta emot samtal från okända nummer kan vara stressande och skrämmande, därför har vi på Tre tagit fram enkla tips och råd som hjälper dig i dessa situationer. Vi kommer att gå igenom några smarta sätt för att ta reda på vem som ringer och hur du kan tänka för att skydda dig mot exempelvis telefonbedrägerier.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2022-01-10 (Uppdaterad 2023-03-31)

En hand pekar på en surfplatta.

Använd nummerpresentatör på mobilen

I mobilen finns en nummerpresentatör som visar namnet på den som ringer om du sparat personens eller företagets telefonnummer som en kontakt. Försök därför att ha som vana att spara kända telefonnummer som kontakter på din mobil. Då ser du snabbt vem som ringer och slipper oroa dig i onödan.

Spara exempelvis telefonnumret till din bank och försäkringsbolag så skapar du en extra säkerhetsnivå.

Hitta det nummer som ringde via appar

För att förenkla identifieringen av okända nummer kan du använda dig av smarta appar som automatiskt försöker visa vilken person eller företag som ringer i realtid. Även om den som ringer inte finns bland dina kontakter. Dessa appar brukar kunna filtrera bort potentiella bedrägeri- och bluffsamtal eller informera om exempelvis en säljare ringer.

Några kända och populära appar är Hitta.se, Eniro och Truecaller. Med dessa kan du även själv söka efter ett nummer samt blockera oönskade så att de inte kan ringa dig igen.

Vem ringde från utlandet?

Ett utländskt nummer kan du identifiera genom att det har ett annat landsnummer än det svenska +46, i numrets inledning. Om någon ringer från ett utländskt nummer så bör du inte svara om du inte vet vem det är som ringer. Du bör heller inte ringa upp numret då det kan röra sig om ett bluffsamtal där det kan tillkomma en kostnad för dig att ringa tillbaka.

Har du ett missat samtal från utlandet kan du ta reda på vilket land som landsnumret tillhör via denna lista.

Skydda dig mot telefonbedrägeri och bluffsamtal

Under 2022 anmäldes 21 600 telefonbedrägerier till Polisen i Sverige - en ökning med hela 86% jämfört med året innan. Därav är det viktigt att vara medveten om att det blir allt vanligare med personer som ringer från okända nummer och försöker lura dig på olika sätt.

Var försiktig när du tar emot samtal från okända nummer. Lämna inte ut någon personlig information och logga aldrig in med BankID på uppmaning av den du pratar med. Om något känns oseriöst eller misstänkt, avsluta samtalet omgående. Rapportera misstänkta samtal till Polisen för att bekämpa telefonbedrägerier.

Det är viktigt att förstå hur telefonbedrägerier och bluffsamtal fungerar för att kunna skydda sig effektivt. Bedragare använder ofta olika metoder för att skapa tillit och lura dig på pengar eller personlig information. De kan låtsas vara någon som ringer från exempelvis en bank, elbolag eller myndighet.

Läs Polisens råd för hur du kan skydda dig och öka din förståelse kring telefonbedrägerier.

Sammanfattning och tips för att känna dig tryggare

  • Använd nummerpresentatör och spara kända telefonnummer som kontakter på din mobil
  • Ladda ner smarta appar för nummerpresentation i realtid
  • Var försiktig med att svara på samtal från okända utländska nummer och undvik att ringa tillbaka om du är osäker på vem som ringt
  • Telefonbedrägerier blir allt vanligare och är viktigt att ha kunskap om
  • Lämna inte ut personlig information och logga aldrig in på bank-id på uppmaning av den du pratar med
  • Rapportera misstänkta samtal eller telefonbedrägerier till Polisen

Relaterade inlägg

Familj i soffa tittar på surfplatta och ser glada ut.

Gemensam kalenderapp för familjen

Svårt att komma ihåg alla fotbollsträningar, kalas och föräldramöten? Dags att samla familjens aktiviteter i en gemensam kalenderapp? Vi har listat vår tre bästa familjekalendrar. Ladda ner en kalenderapp för familjen och börja få ordning och reda på det omtalade livspusslet.

En tjej och kille i orangea tröjor. De har på sig VR glasögon och skrattar.

Vad är 5G?

5G är den senast utvecklade tekniken för att överföra mobildata mellan master, mobiler, routrar och smarta prylar som är uppkopplade mot internet.