Gå till innehållet

Vad är skillnaden mellan 2,4 GHz och 5 GHz?

Du har säkert hört talas om både 2,4 Ghz och 5 Ghz när det kommer till trådlösa nätverk. Precis som majoriteten av oss har du nog inte lagt så mycket vikt vid det. Tekniskt mumbo jumpo, som inte har någon egentlig betydelse, eller? Fel! Visste du att det kan påverka både täckning och hastighet i ditt WiFi-nätverk.

Publicerad 2024-01-04

Person som står i nattens ljus och tittar på en surfplatta

Vad menas med 2,4 Ghz och 5 Ghz?

Både 2,4 Ghz och 5 Ghz är frekvenser (även kallat frekvensband) för radiovågor som används för WiFi. Med andra ord är det radiovågorna som skickas från din trådlösa router genom luften till din mobil, surfplatta eller dator.

Moderna routrar sänder på båda frekvensbanden, och anpassar signalerna för att både hastighet och täckning ska bli så optimal som möjligt. De routrar vi säljer har stöd för både 2,4 Ghz och 5 Ghz. Moderna mobiler, surfplattor och laptops samt övrig utrustning kan idag ta emot på båda frekvensbanden.

2,4 Ghz förklarat

Lägre frekvenser ger längre våglängder, vilket i sin tur leder till lägre hastigheter. Fördelen med låga frekvenser, så som 2,4 Ghhz, är dock att signalerna når längre och har lättare att tränga igenom väggar och golv

5 Ghz förklarat

Högre frekvenser ger kortare våglängder men snabbare hastigheter. Nackdelen är dock att höga frekvenser, så som 5 Ghz, har svårare att tränga genom väggar och golv.

2,4 Ghz vs 5 Ghz - vilket är bäst?

Utan att ta hänsyn till yttre faktorer, som exempelvis avstånd till routern, tjocka väggar och golv, eller vilken annan utrustning som också sänder på 2,4 GHz-bandet så är 5 Ghz-bandet överlägset. Vem vill inte surfa snabbare liksom?

Något som också talar till 5 Ghz-bandets fördel är att tekniken inte har använts lika länge och är därför inte lika utbredd. I ett lägenhetshus med 30-40 lägenheter skulle det betyda att de flesta fortfarande använder 2,4 Ghz - vilket betyder routrar som sänder på 5 Ghz-bandet inte tävlar om samma frekvenser, vilket per automatik leder till högre hastighet.

Ljudlösa skrik. En tyst tävling

Föreställ dig 30-40 trådlösa routrar som alla inom ett nära avstånd till varandra alla sänder på 2,4 Ghz-bandet. Det kan liknas med att jag frågar någon om en vägbeskrivning och får svar från 30-40 personer som alla skriker - det blir med andra ord svårt att förstå vad någon säger.

Idag spelar det faktiskt ingen roll om du väljer 2,4 Ghz eller 5 Ghz

Båda frekvensbanden har funnits tillgängliga för WiFi i många år nu. Sedan 2002 har antalet WiFi-routrar med 5 Ghz bara växt och växt. Enligt en rapport som vi tagit del av är nästan alla routrar som säljs idag kompatibla med både 2,4 Ghz och 5 Ghz.

De routrarna kallas för Dual Band-routrar och kan hantera båda frekvensbanden. Så "skrikexemplet" kanske inte är lika relevant idag som det var för några år sedan. Hur som helst så har det skett mycket teknisk innovation när det kommer till trådlösa routrar, vilket betyder att det spelar mindre roll om du använder 2,4 Ghz eller 5 Ghz.

Det viktigaste är att du placerar din trådlösa router så att alla dina enheter kan koppla upp. Gör hastighetstest och prova dig fram till det som fungerar bäst hemma oss dig.