Gå till innehållet

Vilket bredband kan jag ha?

Att veta vilket bredband du kan få där du bor och som är bäst för dig eller din familj kan vara utmanande. Det är lite av en djungel med många olika tekniska bredbandslösningar och leverantörer. I denna guide hoppas vi att du ska få lite klarhet så att du kan fatta ett klokt köpbeslut och hitta ett bredband som uppfyller dina behov.

Publicerad 2024-01-04

Kvinna dricker kaffe i sängen medan hon surfar på sin dator. Bredvid sig har hon sin mobil

Vilket bredband du kan skaffa beror på ditt geografiska läge och tekniska förutsättningar där du bor. Lägenheter har ofta förinstallerade lösningar för bredband som du kan använda dig av men bor du i en villa är det inte lika vanligt. Oavsett din situation och plats kan det vara smart att utvärdera alla möjliga bredbandsalternativ. Det kan finnas stora prisskillnader mellan olika alternativ.

Fördelar med olika bredband och vad du bör tänka på

Bredband via fiber

Hur det fungerar

Internet levereras via fiberkablar i marken

Fördelar

 • Snabbt och stabilt bredband
 • Passar hem med flera personer som använder bredbandet samtidigt

Att tänka på

 • Kräver installation av fiberkablar i marken och kan inte installeras överallt
 • Installationskostnad tillkommer om det inte redan är förberett
 • Fungerar bara i hemmet

Bredband via kabel-tv

Hur det fungerar

Internet levereras genom samma uttag som du får kabel-tv

Fördelar

 • Enkelt att komma i gång om det finns förberett på din adress
 • Stabilt

Att tänka på

 • Fungerar bara i hemmet
 • Går inte lika snabbt som bredband via fiber

Bredband via mobilnätet

Internet levereras trådlöst via mobilnätet och allt du behöver är ett abonnemang och en 5G-router

Fördelar

 • Enkelt att komma i gång så länge du har bra täckning
 • Inga installationskostnader
 • Mobilt vilket innebär att du kan använda det på fler platser så länge det finns täckning

Att tänka på

 • Du behöver ha bra täckning och förhållanden på den plats där du ska surfa för att komma upp i riktigt höga hastigheter

Hur du tar reda på vilka bredband som du kan skaffa på din adress

Hos Tre erbjuder vi bredband via mobilnätet och du kan du enkelt ta reda på hur täckningen är inom ett område eller på din adress för att få en uppfattning om vilka hastigheter du kan förvänta dig.

Om du är intresserad av att jämföra eller undersöka andra typer av bredband rekommenderar vi dig att aktivt söka efter de lösningar vi nämnt på Google. Ofta kan du söka på din adress hos en bredbandsleverantör för att ta reda på om du kan skaffa bredbandet de erbjuder. Det finns även prisjämförelsesajter som kan visa dina bredbandsalternativ med priser baserat på din adress.

Vilket bredband är bäst för dig?

När du väljer bredband bör du överväga följande faktorer:

Tekniska förutsättningar och installation

Ta reda på vad som krävs för att installera eller komma i gång med bredbandet på din adress. Om du till exempel behöver dra fiberkablar i marken får du fundera på om installationskostnaderna är värda fördelarna med bredbandet. Kontrollera täckningen om du är intresserad av bredband via mobilnätet.

Pris

Räkna på kostnader för både installation och månadsavgift när du jämför dina olika alternativ. Hos oss på Tre får du exempelvis rabatt på bredbandet om du redan är kund och har ett mobilabonnemang med minst 20 GB surf. Undersök om det finns samlingsrabatter eller erbjudanden när du tecknar abonnemanget.

Hastighet

Vilken hastighet kräver du för att uppfylla dina behov? Den frågan har vi försökt reda ut i en egen guide. Du behöver bland annat räkna på hur många ni är i hemmet, vad ni kommer att använda bredbandet till och sätta det i relation till den hastighet som krävs för att ni ska bli nöjda.

Idag har bredband eller internet nästan samma betydelse som el eller vatten från kranen i hemmet, det ska bara fungera. Om ni är flera som kommer att använda internet samtidigt, vill ni förmodligen undvika att någon behöver avsluta sin aktivitet för att bredbandet ska fungera tillfredställande. Valet av bredband blir i slutändan en balansgång mellan tekniska förutsättningar, behov och pris.

Sammanfattning

 • Vilka bredband du kan skaffa beror på var du bor och tekniska förutsättningar att kunna levererar bredbandet hem till dig. Sök på din adress hos bredbandsleverantörer och prisjämförelsesajter.
 • Fiber är ett snabbt och stabilt alternativ men som kräver installation och fiberkablar i marken
 • Bredband via kabel-tv är enkelt att komma i gång med om du kan skaffa det på din adress. Det är också stabilt.
 • Bredband via mobilnätet är ett smidigt alternativ som är lätt att komma igång med om du har bra täckning där du bor
 • Välj en bredbandshastighet efter hushållet behov
 • Valet av bredband är en balans mellan tillgänglighet, behov och pris