Gå till innehållet

Vem ringde? Din guide för att hantera okända nummer

Att ta emot samtal från okända nummer kan vara stressande och skrämmande, därför har vi på Tre tagit fram enkla tips och råd som hjälper dig i dessa situationer. Vi kommer att gå igenom några smarta sätt för att ta reda på vem som ringer och hur du kan tänka för att skydda dig mot exempelvis telefonbedrägerier.

Publicerad 2024-01-04

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Använd nummerpresentatör på mobilen

I mobilen finns en nummerpresentatör som visar namnet på den som ringer om du sparat personens eller företagets telefonnummer som en kontakt. Försök därför att ha som vana att spara kända telefonnummer som kontakter på din mobil. Då ser du snabbt vem som ringer och slipper oroa dig i onödan.

Hitta det nummer som ringde dig med smarta appar

För att förenkla identifieringen av okända nummer kan du använda dig av smarta appar som i realtid försöker visa vilken person eller företag som ringer. Även om den som ringer inte finns bland dina kontakter. Dessa appar brukar även kunna filtrera bort potentiella bedrägeri- och bluffsamtal eller informera om exempelvis en säljare ringer.

Några kända och populära appar är Hitta.se, Eniro och Truecaller. Med dessa kan du även själv söka efter ett nummer samt blockera oönskade så att de inte kan ringa dig igen.

Du kan självklart även söka efter numret på Google för att ta reda på vem som ringt.

Ta reda på vem som ringde från utlandet

Ett utländskt nummer kan du identifiera genom att det har ett annat landsnummer än det svenska +46, i numrets inledning. Om någon ringer från ett utländskt nummer så bör du inte svara om du inte vet vem det är som ringer. Du bör heller inte ringa upp numret då det kan röra sig om ett bluffsamtal där det kan tillkomma en kostnad för dig att ringa tillbaka.

Har du ett missat samtal från utlandet kan du enkelt ta reda på vilket land som landsnumret tillhör.

Skydda dig mot telefonbedrägerier och bluffsamtal

Under 2022 anmäldes 21 600 telefonbedrägerier till Polisen i Sverige - en ökning med 86% jämfört med 2021. Det är viktigt att vara medveten om att det blir allt vanligare med personer som ringer från okända nummer och försöker lura dig på olika sätt.

Var försiktig när du tar emot samtal från okända nummer. Lämna inte ut någon personlig information och logga aldrig in med Mobilt BankID på uppmaning av den du pratar med. Om något känns oseriöst eller misstänkt, avsluta samtalet omgående. Rapportera misstänkta samtal telefonbedrägerier till Polisen.

Det är viktigt att förstå hur telefonbedrägerier och bluffsamtal fungerar för att kunna skydda sig effektivt. Bedragare använder ofta olika metoder för att skapa tillit och lura dig på pengar eller personlig information. De kan låtsas vara någon som ringer från exempelvis en bank, elbolag eller myndighet.

Läs och följ Polisens råd för hur du kan skydda dig själv och andra mot telefonbedrägerier.

Vanliga frågor och svar

Hur vet jag om ett okänt nummer som ringer mig är säkert att svara på?

Det går inte att garantera att ett okänt nummer är säkert, men du kan använda appar som Truecaller, Hitta.se och Eniro som gör sitt bästa att försöka identifiera och blockera potentiella bedrägerisamtal.

Vad ska jag göra om jag misstänker att ett samtal är ett telefonbedrägeri?

Om du misstänker att ett samtal är ett bedrägeriförsök, avsluta samtalet omedelbart. Rapportera sedan numret till Polisen. Kom ihåg att du aldrig bör dela personlig information eller logga in med BankID på uppmaning av den som ringer.

Hur kan jag söka efter ett okänt nummer som ringde mig?

Du kan använda sökmotorer som Google eller sajter som Hitta.se, Eniro och Truecaller för att söka efter okända nummer. Dessa kan ofta ge information om vem som äger numret och om det är känt för att vara kopplat till exempelvis bedrägerier eller annan typ av oönskade samtal.

Hur kan jag skydda mig mot telefonbedrägerier?

Det finns inget garanterat skydd så det gäller att vara försiktig när du tar emot samtal från okända nummer. Dela aldrig med dig av personlig information och logga aldrig in med Mobilt BankID på uppmaning av den som ringer.

Använd smarta appar som försöker identifiera och blockera potentiella bedrägerisamtal och var skeptisk till den som ringer från ett okänt nummer även om personen verkar trovärdig.

Sammanfattning

  • Spara kända telefonnummer som kontakter på din mobil så att du ser när de ringer
  • Ladda ner och använd smarta appar för nummerpresentation i realtid
  • Var försiktig med att svara på samtal från okända utländska nummer och undvik att ringa tillbaka om du är osäker på vem som ringt
  • Håll koll på utländska nummer som ringer och undvik att svara om du inte vet vem som ringer
  • Telefonbedrägerier blir allt vanligare och är viktigt att ha kunskap om
  • Lämna inte ut personlig information och logga aldrig in med Mobilt BankID på uppmaning av den du pratar med
  • Rapportera telefonbedrägerier eller misstänkta samtal till Polisen