Gå till innehållet

Hur du laddar mobilen rätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.

Publicerad 2023-12-11

En mobil som laddar ligger på en guldig yta.

Ska man ladda mobilen på natten?

Det är otroligt smidigt att lägga mobilen på laddning medan du själv går till sängs och inte använder mobilen. På morgonen efter är din mobil fulladdad, redo att möta dagen utmaningar tillsammans med dig. Men det finns alltid en brandrisk att ladda under så lång tid och när du själv inte är närvarande. Den kan bli överhettad, sladden kan vara skadad eller om den ligger under kudden eller i täcket, så kan det leda till att det börjar brinna. Så därför är det bäst att inte ladda under natten.

Undvik att ladda telefonen ytterligare efter att den blivit fulladdad

Låt inte din mobil ligga kvar och laddas när den äntligen har blivit fulladdad. Idag så är många mobiler så smarta att dom slutar att ladda när batteriet är fulladdad, men det är en bra vana att ha ändå. Det tycker batteriet är Trevligt!

Hur ska man tänka när man laddar mobilbatteri första gången?

När det är första gången som du laddar din nya mobil ska du ladda den fullt ut. Låt den laddas med originalladdare tills batteriikonen visar 100 %. Efter det ska man egentligen undvika att ladda fullt ut.

Hur ökar jag livslängden för mobilbatteri?

  • Försök att batterinivån inte går under 50 %
  • Försök att undvika att utsätta batteriet för kyla eller värme
  • Ladda ofta och kortare stunder än att ladda sällan och under längre tid
  • Försök att undvika att mobilen laddar ut helt och dör
  • Att börja ladda från låg nivå till 100 % bör undvikas
  • Det bästa är att aldrig ladda batteriet till 100 %

Hur länge ska man ladda en ny mobil?

En ny mobil brukar ha tillräckligt med batteri i sig för att du ska komma igång med på en gång. Om mobilen har legat ett längre tag på hyllan kan det behövas laddas lite.

Att ladda mobilen trådlöst

Trådlös laddning är mycket smidigt, du slipper alla sladdar och lägger mobilen på en laddyta. När du tar mobilen från laddytan/laddplattan så slutar laddningen. Enkelt och flexibelt!

Varför laddar inte mobilen?

Att din mobil inte laddas kan bero på många olika saker.

  • Se först och främst till så att laddningsporten är fri från skräp
  • Kontrollera sedan att laddningskabeln inte är skadad, kanske stiften är böjda eller själva ytterhöljet har skaft bort. Då är det bara att kasta och köpa ny, använd aldrig skadade laddare av säkerhetsskäl
  • Det kan också vara ett glapp någonstans kring vägguttaget och laddningskabeln, USB-väggadaptern eller strömkabeln. Testa gärna med ett annat vägguttag
  • Om du använder en ny laddare som du inte brukar använda så kanske den inte är kompatibel med just din mobil

Går det att ladda mobilen snabbare?

I brist på tid så kan det vara skönt att laddningstiden för din mobil går snabbt. Vissa moderna mobiler har en teknik som kallas just snabbladdning, så smidigt!

Hur du laddar mobilen snabbare:

1. Låt mobilen vara helt avstängd

Det är svårt att inte använda mobilen när den laddar, om du gör det ändå så tänk på att det tar längre tid för batteriet att bli fulladdat. Så ta tid till något annat i stället och stäng av den helt för bästa resultat på kortast tid.

2. Notiser och funktioner ska vara avstängd

Om du väljer att ha mobilen igång så stäng av allt som är pågående som till exempel alla appar och funktioner som pushnotiser, WiFi, GPS, bluetooth och musiklyssning. Så kommer din mobil att ladda snabbare.

3. Få tag i snabbladdning

Då krävs en mobilladdare med snabbladdning, tänk på att du även måste ha en mobil som stödjer snabbladdning.

4. Använd ett eluttag att ladda från

Bästa sättet att ladda är ifrån ett eluttag istället för att ladda via en USB-port från till exempel datorn. Använd gärna originalladdaren av säkerhetsskäl men också för effektiviteten.

Går det att ladda mobilen utan el?

Ja det är faktiskt möjligt att ladda mobilen med hjälp av exempelvis något så enkelt som vatten, eld eller solceller.

Att ladda mobilen med solceller

Tänk att solceller kan användas för att ladda din mobil över USB, det är magiskt. Idag finns många olika paneler i fickformat och kan vikas ut för att ta upp solens strålar.

Att ladda mobilen med vatten

Det är möjligt med hjälp av ett svenskproducerade mikrobränsleceller att ladda din mobil med hjälp av endast vatten. Du "laddar" vattnet genom hydrolys och använder sedan vattenpatroner som utbytbara batterier vilka driver en USB-port för laddning. Trevligt va?

Frågor och svar om laddning

För att batteriet ska må så bra som möjligt är det bra att ladda lite då och då. Batteriet ska aldrig var helt urladdat men inte heller helt fulladdat. Så gör som det gamla ordspråket säger: Lagom är bäst!