Gå till innehållet

Trafiken i tunnelbanan

När vi tittar på data på ett antal mobiltelefoner på ett par olika tunnelbanestationer kan vi se skillnader i folks rörelse innan och efter pandemin.

Publicerad 2021-10-19

Diagram över trafiken i tunnelbanan

Mobiltrafik i tunnelbanan

Under pandemin har vi följt hur resandet i tunnelbanan ser ut för att följa utvecklingen och efterlevnad av myndigheters restriktioner och rekommendationer. Vi gör det genom att räkna antalet mobiltelefoner på några olika tunnelbanestationer mellan klockan 8 och klockan 9 på morgonen, före och under pandemin samt nu löpande framåt.

Restrektioner och rekomendationer påverkar

Det har varit riktigt intressant hur tydligt vi har kunnat se hur smittläget, rekommendationer och ledigheter påverkar mängden människor.
I diagrammet ser man hur antalet pendlare rasar i början av pandemin i mars 2020 för att sedan ligga på mycket låga nivåer fram till hösten 2020.

I september ökar det i något och håller sig där fram till sommarveckorna 2021. Man ser dock en naturlig dipp under jul och nyår.

Nu, hösten 2021, har antalet resenärer ökat stadigt med början i augusti. Många arbetsplatser öppnade efter sommaren och välkomnade vaccinerade anställda. I och med att restriktionerna hävdes den 29 september fortsatte ökningen.

Vi är ännu inte uppe på nivåerna vintern 2020 men än så länge är vädret OK och många väljer säkert cykeln så länge det går. Vi på Tre kommer att fortsätta följa trafiken i tunnelbanan för att se om ökningen fortsätter. Det är en liten pulsmätare på hur samhället öppnar upp och kommer tillbaka.

Vill du veta mer?

Kontakta Marc Rappe

E-post: marc.rappe@tre.se

Mobil: 0735 337 339

Fler insikter

Nyfiken på fler intressanta analyser? Vi samlar alla våra artiklar på ett ställe. Klicka dig vidare och läs mer!