Gå till innehållet

Så bör du tänka när 2G och 3G-nätet avvecklas

4 min lästid

Snart är det dags att säga hej då till 2G och 3G-näten när de sista sändarna stängs ner – men vad är viktigt att tänka på under avvecklingen? Och vad innebär paradigmskiftet när vi i framtiden rör oss mot 6G?

Publicerad 2023-07-07

När 3G-nätet lanserades i Sverige för drygt 20 år sedan blev plötsligt surf och videosamtal i mobiltelefonen verklighet. Sedan dess har mycket hänt – efterfrågan på snabbare nedladdning av data har ökat i rask takt och det är en av anledningarna till teknikskiftet mot 5G. Så småningom kommer även 6G:s intåg att skapa ytterligare möjligheter.

3G försvinner 2025

Maria Jonsson är nätchef på Tre och hon ser en mängd fördelar när vi nu lämnar 2G och 3G bakom oss. Men för att hänga med i omställningen är det viktigt för företag och organisationer att se över utrustningen som används inom verksamheten. Den första december 2025 stängs Tres 3G-nät ner.

– Det kan handla om routrar som använder 3G-uppkoppling, IoT-kort som sitter i allt från kortterminaler till larmsystem och givetvis mobiltelefoner. En del mobiltelefoner med 4G som lanserades tidigt saknar stöd för VoLTE (Voice over LTE), alltså samtal över 4G-nätet.

Är man osäker bör man kontrollera att man har stöd för denna funktion i sin mobil. Det kan också vara så att man medvetet eller omedvetet har låst exempelvis sin router på 3G så att den aldrig hittar 4G-nätet. Är man osäker kan man ta kontakt med oss för att få hjälp att uppdatera sin utrustning, säger Maria.

Det finns ingen anledning att vänta med att byta ut routrar eller mobiler, berättar Maria. 4G-nätet ger minst samma goda täckning som det tidigare 3G-nätet men med snabbare hastighet. Hållbarhetsmässigt finns det också tydliga fördelar med att lämna 2G och 3G.

– Man får en mycket bättre upplevelse på 4G och självklart även med 5G. Bakgrunden till att 2G och 3G-näten stängs ned är dels att frekvenserna används effektivare i 4G och 5G. Dels finns det också starka drivkrafter ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är ett slöseri med resurser att ha 2G och 3G-sändarna i gång när trafiken är så låg. 4G och 5G är dessutom energieffektivare.

Nya möjligheter med 5G

Att 5G innebär snabbare ned- och uppladdning av data och kortare latenstider känner nog de flesta till. Men det nya nätet möjliggör också användningen av ny teknik när det kommer till bland annat Internet of Things (IoT).

– Med 5G kan man nu på allvar tala om en trådlös ersättare för fiberuppkoppling vad gällande hastighet och svarstider. Utvecklingen inom AR och VR går snabbt, här finns en mängd spännande tillämpningar där 5G kommer att vara en förutsättning.

– Jämfört med 3G är 5G i större utsträckning anpassat för olika typer av IoT-användning. Det är enklare att skräddarsy IoT-lösningar utifrån behov för företag. Kraven på millisekunder korta svarstider, hastigheter på flera gigabit per sekund och extremt säkra uppkopplingar är kritiska inom vissa områden. Det kan handla om fjärrstyrning av fordon i en gruva eller tillverkningsrobotar i en fabrik. Andra spännande exempel är autonoma fordon och olika tillämpningar inom sjukvården.

Anpassa din verksamhet för framtiden

I framtiden kommer utbyggda 6G-nät bidra till ytterligare ökade möjligheter. Innovationsmöjligheterna sträcker sig långt och egentligen sätter bara fantasin gränser för hur 6G-nätet kan användas i framtiden. Men innan det blir verklighet är det viktigt att vara förberedd inför den kommande omställningen till 5G.

– Undersök din IoT-utrustning, kolla om dina mobiler och routrar har stöd för 4G eller 5G och se i så fall till att de har rätt inställningar. Det finns som sagt ingen orsak att vänta med den här omställningen, menar Maria.

Vill du veta mer om 5G eller vill du säkra din tekniska utrustning för framtiden? Kontakta oss här på Tre Företag så vägleder vi dig för just din verksamhet.