Gå till innehållet

Så kan IoT effektivisera din verksamhet

4 min lästid

Internet of Things möjliggör uppkopplingen av en mängd olika prylar och enheter som exempelvis sensorer och mätsystem. I kombination med LTE-M står vi inför en revolution som inte bara kommer att effektivisera verksamheter utan också hjälpa oss att nå klimatmål.

Publicerad 2023-07-07

Drömmen om en automatiserad värld är på väg att bli verklighet. Det vet Ulf Seijmer som är CINO på Induo, ett företag som specialiserat sig på bland annat framtidens IoT-lösningar. Enligt Ulf kommer vi inom en snar framtid se en explosion av uppkopplade enheter runt omkring oss.

– Internet of Things, är egentligen en gammal term som kom i slutet av 90-talet men som först nu, tillsammans de nya mobilnäten och LTE-M, gör det möjligt att faktiskt förverkliga våra visioner, säger Ulf Seijmer.

Kontakta oss här så berättar vi mer

Potentialen av IoT och LTE-M

LTE-M är en standard för nätverkskommunikation utvecklad just för att kommunicera mellan maskiner och maskin eller IoT-produkter. De stora fördelarna med LTE-M är den breda täckningen och låga strömförbrukningen.

Arnel Bacic jobbar som Sales Manager på Tre, han berättar att nätverken för IoT-enheter förbättras fortlöpande i takt med att fler och fler använder sig av tekniken.

– Den stora mängd data som genereras från IoT-enheter hjälper oss som operatör att förbättra och optimera våra nätverk. Genom att analysera IoT-data kan vi identifiera flaskhalsar och proaktivt åtgärda problem för att säkerställa pålitlig anslutning, på så sätt kan vi förbättra kundnöjdheten. Det är en nytta som vi kan se relativt snabb avkastning på, säger Arnel.

Ett steg mot ökad energieffektivitet

Just energiaspekten kring IoT är något som kommer ha stor påverkan menar Ulf.

– Uppkopplade enheter som har låg strömförbrukning kommer att kunna bidra till minskat klimatavtryck genom bland annat färre resor och smartare insikter. Sen kräver också basstationerna för 5G mindre ström än 3G och är dessutom snabbare. Så det finns vinster i båda ändarna av det här, säger Ulf.

Partnerskap och samarbete för IoT-framsteg

Enligt Arnel är samarbeten med partners inom IoT viktiga för att erbjuda den bästa lösningen.

– Tillsammans med partners som Induo arbetar vi mot det gemensamma målet att underlätta våra kunders IoT-resa. Vi ser två viktiga komponenter, kvalitativ hårdvara och en stabil uppkoppling. För att hitta rätt hårdvara har vi ett IoT-showroom på huvudkontoret i Stockholm. Där kan besökare testa olika typer av hårdvara men också få en glimt av hur en IoT-implementation kan gå till, säger Arnel Bacic.

För att illustrera hur IoT-enheter tillsammans med LTE-M kan skapa skillnad berättar Ulf om två produkter, en av dem har han utvecklat tillsammans med några kollegor. Båda ser ganska anspråkslösa ut till designen, diskreta plastlådor något mindre än en iPhone.

Men med de här produkterna kan i realtid få information om bland annat inomhusklimat eller mängden skräp som finns i en soptunna.

– I stället för att låta en fastighetstekniker ta bilen ut för att mäta lufttemperaturen på ett kontor kan man i stället få data i realtid utan att behöva göra ett fysiskt besök. Den andra produkten har ett litet öga på sig och kan skicka ett meddelande när det är dags att tömma ett stort sopkärl. Jag har sett liknande projekt där man minskat antalet sopbilar från 200 till 140 och samtidigt gör samma jobb, säger Ulf.

En framtid med IoT

Med andra ord kan tekniken hjälpa oss att ta stora kliv framåt för att sänka våra klimatavtryck. Ofta utgår man från tre olika principer när det kommer till att tillämpa IoT inom ett visst område.

– Antingen vill man mäta något, se var något befinner sig eller så vill man styra något. Sedan anpassar man med hjälp av bland annat sensorer ett system som passar verksamheten. Då kan beslut fattas om att exempelvis lägga om rutter för fordon eller optimera temperaturen i en fastighet. Äger man en mataffär kan man få en notis om att en kyl gått sönder och åtgärda problemet snabbt i stället för att upptäcka det långt senare när det kan vara försent, berättar Ulf.

Kopplingen mellan IoT och LTE-M erbjuder en rad möjligheter. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan åstadkomma.

– Vi kommer ju alltmer inse att sensorer, insamling av data och att dra nytta av data kommer att förändra många verksamheter. Det är också nödvändigt för mänskligheten i arbetet med att nå klimatmålen. Vi har definitivt en resa framför oss som kan betyda enormt mycket, säger Ulf.

Vill du veta mer om vad vi på Tre Företag kan hjälpa just ditt företag med eller besöka vårt IoT showroom? Kontakta oss här så hjälper vi dig.

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.
Ivana Ravenna

2 min lästid

10 tips hur du skyddar mobilen

Ivana Ravenna, produktchef på Tre Företag, ger sina 10 bästa tips för ett säkert mobilanvändande.

Läs mer
Emma Sperrle

5 min lästid

Hållbarhetsarbete och spartips

Hur kan man jobba med hållbarhetsfrågor i den förändliga värld vi lever i. Låt oss inspirera dig och ge smarta spartips på vägen!

Carl-Magnus Sandenskog

2 min lästid

Hållbarhet för framtiden

Att göra hållbara val när det kommer till jobbmobiler är både enkelt och ekonomiskt. Vi jobbar med att återvinna och erbjuda begagnade mobiler.