Gå till innehållet

Säkra affären med god täckning

Mobilnätet är kritisk infrastruktur för hela vårt samhälle, och i synnerhet för företag. Du som företagare måste kunna lita på att det alltid finns täckning och att du har tillgång till ett stabilt nät, säger Maria Jonsson, nätchef, Tre Sverige.

Publicerad 2024-04-02

Tre har ett av landets stabilaste nät med nära hundra procents täckning som nyttjas av över 2,6 miljoner kunder.

Kvaliteten i mobilnätet högprioriteras

Tre är fanbärare av femte generationens mobilnät, 5G. Faktorer som bidragit till den allt växande skaran, inte minst företag, som väljer Tre som sin partner.

– Det är ett högprioriterat område för oss att leverera en stabil och genomgående hög kvalitet i mobilnätet. Som företagare ska man kunna vara trygg med Tre, säger Maria Jonsson.

Maria Jonsson är nätchef på Tre, vilket kort sagt gör henne ansvarig för allting som har med mobilnätet att göra, och att det faktiskt fungerar som det ska.

5 gyllene regler för företagare

Vi bad Tre Sveriges nätchef Maria Jonsson ge sina fem bästa tips till dig som är företagare, och även berätta om fällorna du kan undvika. Häng med!

1. Välj en operatör med god täckning där företaget verkar

Tre har idag riktigt imponerande befolknings-täckning. Vårt mobilnät täcker 99,3 procent av Sveriges befolkning. Och över två och en halv miljon människor surfar i Tres nät – varje dag. Vi uppgraderar, utvecklar och bygger kontinuerligt ut vårt mobilnät. Du som företagare ska aldrig behöva tvivla på tillgång till täckning och god prestanda i mobilnätet.

Bara under det senaste året har vi förstärkt täckning i 250 kommuner. God täckning är en förutsättning för att ett företag ska kunna bedriva sin verksamhet på ett framgångsrikt sätt. Vacklar täckningen riskerar affärerna att göra detsamma.

Läs mer om vår goda täckning här

2. Anpassa till nya generationer

Se till att ditt företag har utrustning som minst fungerar för 4G, och förstås gärna även för 5G. 2G och 3G-näten stängs ner i Sverige 2025! Så det är helt enkelt ett måste. 5G har en betydligt högre hastighet, är stabilare och är bättre anpassat för att koppla upp smarta produkter än tidigare generationers nät.

5G ger en betydligt bättre användarupplevelse än 4G totalt sett. Och det är helt klart ett konkurrensmedel för ditt företag. Det finns fortfarande utrustning och mobiler aktiva i nätet som inte klarar 4G eller 5G som behöver bytas ut.

Läs mer om 3G-nedstängningen här

3. Tänk mobilt!

De allra flesta företag idag skulle vinna på att tänka ”mobile first” vid utveckling av webbgränssnitt, appar och andra kommunikationskanaler. Vårt samhälle och vårt sätt att leva har utvecklats till att bli mycket mobilcentriskt. Mobilen har blivit vårt främsta verktyg för både kommunikation och för att inhämta information.

Det innebär att såväl kunder som medarbetare och partners är nåbara för kommunikation i stort sett hela tiden och vart de än befinner sig. Därför är det en konkurrensfördel att se till att webbsidor och andra digitala kommunikationskanaler är anpassade för en upplevelse som blir användarvänlig för mobil. Att även kunna erbjuda mobila betallösningar är en konkurrensfördel då det förenklar för kunden.

”Undermåligt säkerhetstänk är en riskfaktor för företag. Vi lever idag med ett allmänt höjt riskläge, inte minst cyber-säkerhetsmässigt”

4. Håll företaget nätsäkert

Ha ett integrerat säkerhetstänk som en del i företagskulturen. Utbilda gärna medarbetare i nätsäkerhet. Det är inte ovanligt att känslig data av okunskap lagras på mobilen som kan hamna i orätta händer. Detsamma gäller obetänksamhet vad gäller t att koppla upp sig mot publika wifi-nät. Mobilnätet är säkrare än öppna wifi-nät. Se även till att mobiler hela tiden uppgraderas till senaste versioner av mjukvara. Ett antal olika säkerhetsuppdateringar följer då även med i samma veva.

En MDM-lösning (Mobile Device Management) kan också vara värd att överväga. Den möjliggör till exempel att det är möjligt att styra vad som tillåts och inte tillåts laddas ned på företagets mobiler. Bedrägeriförsöken blir alltmer sofistikerade och tyvärr sker det fortfarande många bedrägerier genom att man luras gå in på osäkra webbsidor och länkar exempelvis genom ett obetänksamt klickande på ett sms.

Läs mer om MDM och Enrollment här

5. Se om ditt hus

Oavsett hur tekniskt framskridet ett företag är kan de allra flesta alltid bli ett snäpp mer hållbara och effektiva. Din verksamhet kanske kan dra nytta av de möjligheter som uppkopplade enheter och sensorer innebär? Det kan handla om sensorer för energiövervakning, styrning av logistikflöden, kontroll på fordonsflotta med mera. Med hjälp av insamlad data och i kombination med AI kan flöden, produktion och energiåtgång etcetera optimeras och effektiviseras.

Tre har ett brett utbud av företagstjänster. Läs mer om dessa här

Foto: Magnus Sandberg