Gå till innehållet

Buddywise upptäcker olyckor med AI

”Det är på liv och död i skillnad mellan 5G och 4G för vår produkt”

Publicerad 2022-02-22

 Buddywise - hållbart

Trots att arbetsplatsolyckor idag går att undvika till stor del, har de ökat i Sverige det senaste året. Med sin smarta AI-plattform kan Buddywise analysera och larma i tid.

Varje dag dör 6000 personer i arbetsolyckor och arbetsrelaterad sjukdom, men mindre än en procent av alla fysiska faror upptäcks.

– Dödsolyckor på jobbet får för lite utrymme. Bara i Sverige har dödsfallen nästan dubblerats jämfört med förra året. Men precis som annan hållbarhetsfrågeställning finns ett starkt driv och vilja kring att förbättra, säger Buddywises grundare och vd Lamin Faye. Tillsammans med sin medgrundare Yigit Arin har de skapat ett sätt att upptäcka olyckorna innan de sker. Genom en kombination av smarta kameror över 5G-nätet och AI lär Buddywise program och plattform att känna igen, upptäcka och varna för uppkommande faror på arbetsplatser.

Mänskliga faktorn

Målet är att alla farliga arbetsplatser ska ha tillgång till denna typ av riskövervakning för att få stor påverkan på arbetsplatsolyckor, beskriver Lamin, som hamnade inom arbetsplatssäkerhet av en slump.

– Jag blev befordrad i mitt jobb på Vattenfall och ansvarsområdet följde med. Men jag insåg snabbt att det området fyllde mig med syfte och energi. Vi jobbade hårt i ett antal år för att få ned olyckstalen. Det är tydligt hur viktigt det är att upptäcka och rapportera risker, säger han, och beskriver att trots förebyggande arbete är det svårt att helt få bort olyckorna, människor tenderar att bli blinda inför riskerna. Då började Lamin och hans team med fysiska inspektioner på arbetsplatserna, men det blev dyrt och inte så miljövänligt att resa mellan vindkraftverken.

AI revolutionerar

Med detta i bakhuvudet fick Lamin i sitt nästa karriärsteg en möjlighet att leda ett innovationsteam. Vid ett besök i Silicon Valley i Kalifornien, fick han en inblick i artificiell intelligens och hur det skulle kunna revolutionera arbetsplatssäkerhet.

– Jag hade chansen att göra en pilot på ett värmekraftverk i Tyskland. I en mer praktisk miljö fanns en enorm möjlighet och vi såg ett stort gap på marknaden. År 2019 lämnade jag företaget, och under 2020 träffade jag Yigit som hade de tekniska och personliga egenskaperna för att förverkliga det första steget av idéen till Buddywise.

Att upptäcka det lilla i tid

En av de vanligaste olyckorna på en arbetsplats är fall på samma höjd, att man till exempel snubblar. För just den här olycksorsaken är en av de viktigaste riskindikatorerna att upptäcka snubblingarna innan de leder till fall, beskriver Lamin.

– Vår AI-plattform upptäcker dessa och identifierar riskerna och analyserar bilderna i realtid. Ett annat exempel på risker Buddywise upptäcker är “Person Down”, alltså om någon ligger ned en längre stund, säger Lamin och refererar till en tragisk olycka i Sverige där två personer dog på grund av en gasläcka.

– Det tog sju timmar innan någon upptäckte att de låg på marken. Med vår plattform hade systemet larmat, och dödsfallen hade undvikits. Om två personer ’är nere' och inte rört på sig på 30 sekunder skickas ett sms, en push notification, till skiftledaren.

Vad för skillnad gör användare av 5G för er?

– Det är stor skillnad på 4G och 5G, och det är enormt viktigt för oss ur två aspekter. För det första vill vi att alla farliga arbetsplatser ska ha en arbetsmiljöövervakning, och de har inte alltid internetuppkoppling. Det nya är att kunna göra det mobilt, oberoende av fast uppkoppling.

Både 4G och 5G är mobila, men 5G är överlägsen på både hastighet och stabilitet. Vi jagar millisekunder. Tiden mellan att något händer och att vår AI kan analysera kortas ned enormt med 5G. Det är på liv och död i skillnad mellan 5G och 4G för vår produkt.

Hur beskriver ni er hållbarhetsstrategi?

– Det är lätt att hållbarhet bara handlar om C02-utsläpp. Men tittar man till exempel på FN:s globala hållbarhetsmål så är hållbarhet mycket bredare än så och fokuserar även på god hälsa och anständiga arbetsvillkor. Den ansträngning som krävs och innovation på den här nivån, är bara värd det om det har en positiv påverkan på människor och planeten. Är vi framgångsrika räddar vi liv, och det är en grym känsla, understryker Lamin.

Vill du veta mer?

Boka rådgivning

Boka ett samtal med en av våra företagsexperter.

Mobil växel

Trevlig mobil växel till företaget, från 49 kr/mån.

Företagsmobil

Här hittar du din nya företagsmobil.

Fler Intervjuer

Omnia sitter i trappan med en svart kavaj och svarta skinnbyxor - hållbarhet

Så jobbar Tre med hållbarhet som mål

För Omnia Bakhiet som är hållbarhetsansvarig på Tre, handlar det största arbetet framåt om samarbete. Det är viktigt att vara tydlig och konkret, menar hon.

Läs mer
3Vänners glass

Nya glassar!

Läs om hur 3 Vänner jobbar smartare med en IoT-lösning som vi på Tre har hjälpt till att ta fram.

&Repeat

&Repeat ger takeawaylådor nytt liv

Det ska vara lätt att göra rätt – den filosofin präglar &Repeat som skapat ett pantningssystem för engångsförpackningar. Varje låda som återvinns gynnar planeten.