Gå till innehållet

Så styr du ditt företag mot framgång – om kidsen får bestämma

Barnen är vår framtid. En dag kommer de att sätta vår agenda och forma såväl näringslivet som det politiska landskapet. Så låt oss höra vad de har att säga om vår tids företagsfrågor, kanske kan vi lära oss något av deras klokskap redan nu.

Publicerad 2021-05-17 (Uppdaterad 2021-08-17)

Trevligt möte - The Kids version - Två små tjejer med ryggen mot oss tittar på en röd skylt med texten Trevligt möte.

Vuxna har en förmåga att komplicera även de enklaste problem. Det gäller inte minst Sveriges alla företagare som dagligen brottas med frågor kring sådant som ledarskap, samarbete och hur man undviker stress på jobbet. När det är mycket att tänka på och ta ställning till är det också lätt att tappa riktningen.

Vi släpper därför in framtidens makthavare, barnen, för att påminna oss om hur enkelt allt skulle kunna vara. Ett väl fungerande ledarskap är till exempel en förutsättning för att kunna skapa ett framgångsrikt företag. Det handlar om att få människor att utvecklas och skapa tillväxt. Men hur ska en bra chef vara? – Om man är en bra chef då säger man snälla saker till de andra. Man leder folk, så att man inte bara säger ”Du har gjort fel”, säger Leonie, fem år. Och nioåriga Kelly är inne på samma spår. – En chef ska inte bli så arg när någon gör fel, säger han. Medan Liv, som är nio år, redan har lärt sig vikten av att fördela ansvar och delegera. Något som också brukar vara uppskattat bland medarbetarna. – Man ska inte vara så där ”Du ska göra det där och du ska göra det där”, utan också att man får bestämma lite själv, säger hon.

Men ett gott arbetsklimat är inte bara chefens ansvar. Det är något som medarbetarna skapar tillsammans genom samarbete. Och det är viktigt eftersom det både skapar nya idéer och perspektiv samtidigt som det främjar lärande och utveckling. – Typ ett hus, är man flera då kan man bygga upp det jättebra. Då kan man klara alla saker på en dag, säger Leonie.

Med en gemensam bild om vad som ska åstadkommas framåt är det också enklare att undvika missförstånd och irritation. Något som Liv vet lite mer om. – Du kan göra det här jobbet och jag kan göra det här. Och jag som är störst kan vara lite som en chef, säger hon.

Tips mot stress - vila på jobbet

En av vår tids stora utmaningar på jobbet är stress och för mycket att göra. Utmattningssyndrom blir en allt vanligare konsekvens med 25 000 drabbade under 2017 och 2018. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket är 65 procent av alla arbetsrelaterade besvär orsakade av för hög arbetsbelastning och Kelly har koll på en annan kostsam följd. – Så kan man göra väldigt mycket fel om du blir trött. Börja att trycka på fel knappar eller så, säger han. Det är helt enkelt en viktig fråga av flera orsaker, men som ändå aldrig tycks hitta en lösning. Så vad har barnen för idéer kring hur man kan undvika en för hög arbetsbörda? – Om man har för mycket grejer att göra, då kan man bara be om hjälp. Man ska inte vara rädd att be om hjälp, säger Ibrahim, sex år och lägger till: – Och man kan vila på jobbet – om man har ”couch time”. – Gå och prata med chefen och säg att ”Jag tycker jag har för mycket jobb”, säger Liv.

Förbjudet att säga - "Lilla gumman"

Men vad kan man göra åt det från ledningens håll då? Leonie har svaret. – Man måste ju hitta mer folk så att de kan hjälpa till, säger hon. På frågan om vad företagskultur är har barnen lite svårare att svara. En tavla på chefen kanske, undrar Kelly. Begreppet är såklart lite svårt att förstå. Men det handlar om att skapa värden som ger konkurrensfördelar både när det gäller att locka till sig kompetenta medarbetare och för att särskilja sina produkter på marknaden. I en studie av konsultföretaget McKinsey där 1 000 företag ingick hade till exempel den översta kvartilen med sundast kultur 200 procent högre avkastning än den nedersta kvartilen. Att bygga en sund företagskultur är dock ingen lätt sak, men femåriga Leonie vet i alla fall i vilken ände man ska börja:
– Man får inte säga lilla gumman, konstaterar hon.

Fler artiklar

Kvinna i långt blont hår, iklädd vit skjorta och svarta jeans står bredvid en man i mörkt hår, iklädd en rosa/laxfärgad skjorta och ljusblå jeans. De står tillsammans utomhus i mitten av flera stenpelare som bildar en gång.

Satsa på din relation

Att 50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa var ett faktum som fick Jenny Holmström och Ted Rosén att vilja hitta nya proaktiva lösningar. I en gemensam frustration över bristen på enkla verktyg, byggde de relationsappen Coupleness.

Rakad man i vit skjorta sitter inne på en restaurang. Bilden är tagen utifrån och man ser bara restaurangens logga och mannen, som ler mot kameran.

Phil´s Burger

Det är sex år sedan Phil’s Burger grundades av de matälskande kompisarna Philip Örtegren och Peder Skaj. Då hade ingen av dem restaurangerfarenhet – i dag har de 12 restauranger, 200 anställda och säljer en miljon burgare om året.

Kvinna i grå tröja och man i kavaj står mot en vit vägg (förgrunden). Skohylla med olika skor i bakgrunden.

Tre möter Flattered

Följ med när Tre möter Flattered som är ett skoföretag med skandinaviska rötter och globala ambitioner. VD Gustav Lidén och delägare & säljchef Emma Lythell berättar om resan från idé till att erövra skovärlden.