Gå till innehållet
Kvinna med blont hår, solglasögon, svart kappa och vitt linne. Hon håller i en mobiltelefon och ler mot kameran.

VoLTE/4G-samtal

Med VoLTE/4G-samtal kan du ringa i 4G-nätet. Det medför bättre ljudkvalitet, snabbare uppkoppling och att du kan surfa i full hastighet även under ett pågående samtal. Tjänsten ingår kostnadsfritt i alla röstabonnemang.

Vad är VoLTE/4G-samtal?

Den nya 4G-tekniken, eller LTE som det också kallas, var anpassad för surf - inte samtal. Det medförde att samtal och meddelanden fortfarande gick via 3G-nätet.

De senaste åren har vi implementerat en teknik som kallas för VoLTE (eller 4G-samtal). VoLTE står för” Voice over Long Term Evoution” och betyder att samtal kan skickas över 4G-nätet i form av data.

Förutom bättre ljudkvalitet medför VoLTE att du kan surfa i full hastighet även under ett pågående samtal.

Kom igång med 4G-samtal

1. Klara

Säkerställ att du har ett 3Surfa- eller ett 3Flexibel-abonnemang. Även kontantkort fungerar med 4G-samtal.

2. Färdiga

De flesta morderna smartphones har 4G-samtal aktiverat från början. Om 4G-samtal inte är aktiverat kan du slå på det från mobilens inställningsmeny.

3. Ring!

Ring och ta emot samtal precis som vanligt - du behöver inte göra något! Din mobil växlar automatiskt över till 4G-samtal när det är tillgänligt.

Guide för 4G-samtal hos 3Community

Frågor och svar om VoLTE

Ja, i vissa operatörers nät som Tre har lanserat med enligt tabellen per 2022-02-16.

LandOperatör
ÖsterrikeHutchison Drei Austria GmbH
KanadaTELUS Communications Inc.
FinlandElisa Corporation
RysslandPJSC Mobile TeleSystems (MTS)
USAAT&T Mobility

Vad gäller för USA?

Mobiloperatörerna i USA stänger framöver ner alla 3G-nätverk för att fokusera på 4G och 5G. Här är det extra viktigt att du som kund har en kompatibel 4G-telefon liksom att dina inställningar i din telefon är på plats för att 4G-samtal ska fungera.

Hur fungerar det med 4G?

Dina 4G-samtal (VoLTE) debiteras som Voice-samtal (dvs ej data) enligt din gällande roaming-prislista.

Om du har iPhone behöver du ha iOS15 för att VoLTE roaming ska fungera. Säkerställ också att du har senaste uppdaterade programvaran på din mobil.

Läs mer om hur VolTE och 4G-samtal fungerar.

Nej, att ringa 4G-samtal drar inte surf från din ordinarie surfmängd. Kul att veta är att det går åt ungefär 0,36 MB/minut när du ringer för 4G-nätet - vilket inte är mycket alls!

Ett 4G-samtal kostar inget extra, utan räknas som ett vanligt samtal (enligt ditt abonnemangs ordinarie prislista).

Alla våra röstabonnemang har stöd för 4G-samtal. I vissa fall kan du behöva aktivera det även i mobilen. För iPhone görs det via Inställningar > Mobilnät > Röst och data. Bocka i "VoLTE". För de flesta Android-mobiler gå til Inställningar > Anslutning > Mobilnätverk > LTE-röstsamtal.

Ja, 4G-samtal fungerar med kontantkort.

Mer från oss

En kvinna med grått, yvigt hår går ute i naturen och pratar i telefon och dricker kaffe samtidigt. Hon har en beige sjal virad runt halsen.

WiFi-samtal

Ring och ta emot samtal och meddelanden över ett trådlöst WiFi-nätverk på platser där du saknar mobiltäckning. Läs mer om hur det funkar och hur du kommer igång.

Kvinna i ljusblå jeans och vit överdel med uppsatt hår ligger i en säng och bläddrar på en surfplatta.

Nytt abonnemang?

Har du redan en mobil men behöver ett abonnemang? Eller funderar du kanske på att byta till Tre? Kolla in våra flexibla abonnemang och välj den surfmängd som passar dig.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig lördag!