Gå till innehållet
Kvinna med blont hår, solglasögon, svart kappa och vitt linne. Hon håller i en mobiltelefon och ler mot kameran.
Kvinna med blont hår, solglasögon, svart kappa och vitt linne. Hon håller i en mobiltelefon och ler mot kameran.

VoLTE/4G-samtal

Med VoLTE/4G-samtal kan du ringa i 4G-nätet. Det medför bättre ljudkvalitet, snabbare uppkoppling och att du kan surfa i full hastighet även under ett pågående samtal. Tjänsten ingår kostnadsfritt i alla röstabonnemang.

Vad är VoLTE/4G-samtal?

Den nya 4G-tekniken, eller LTE som det också kallas, var anpassad för surf - inte samtal. Det medförde att samtal och meddelanden fortfarande gick via 3G-nätet.

De senaste åren har vi implementerat en teknik som kallas för VoLTE (eller 4G-samtal). VoLTE står för” Voice over Long Term Evoution” och betyder att samtal kan skickas över 4G-nätet i form av data.

Förutom bättre ljudkvalitet medför VoLTE att du kan surfa i full hastighet även under ett pågående samtal.

Kom igång med 4G-samtal

1. Klara

Säkerställ att du har ett 3Surfa- eller ett 3Flexibel-abonnemang. Även kontantkort fungerar med 4G-samtal.

2. Färdiga

De flesta morderna smartphones har 4G-samtal aktiverat från början. Om 4G-samtal inte är aktiverat kan du slå på det från mobilens inställningsmeny.

3. Ring!

Ring och ta emot samtal precis som vanligt - du behöver inte göra något! Din mobil växlar automatiskt över till 4G-samtal när det är tillgänligt.

Frågor och svar om VoLTE

Nej, att ringa 4G-samtal drar inte surf från din ordinarie surfmängd. Kul att veta är att det går åt ungefär 0,36 MB/minut när du ringer för 4G-nätet - vilket inte är mycket alls!

Ett 4G-samtal kostar inget extra, utan räknas som ett vanligt samtal (enligt ditt abonnemangs ordinarie prislista).

Alla våra röstabonnemang har stöd för 4G-samtal. I vissa fall kan du behöva aktivera det även i mobilen. För iPhone görs det via Inställningar > Mobilnät > Röst och data. Bocka i "VoLTE". För de flesta Android-mobiler gå til Inställningar > Anslutning > Mobilnätverk > LTE-röstsamtal.

Ja, 4G-samtal fungerar med kontantkort.

Majoriteten av alla smartphones som vi säljer (och har sålt de senaste åren) har stöd för 4G-samtal. På varje modells produktsida kan du hitta information om 4G-samtal.