Gå till innehållet

Bredbandstest

Hur snabbt är ditt internet? Vill du mäta din hastighet för att se hur snabbt du surfar på internet? Att göra ett bredbandstest är enkelt och tar bara några minuter.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

En kille och en tjej sitter och tittar på sinda paddor utanför en husvagn

I det här inlägget berättar vi dels hur du ska göra för att testa ditt bredband, men också hur du ska tolka resultatet. Vi pratar också allmänt om hastighet och svarar på några vanliga frågor om mobilt bredband.

Innan du testar

Mobilt bredband är bredband via mobilnätet, och eftersom mobilnätet påverkas av: omgivning, avstånd och belastning kan ett enstaka test aldrig ge hela bilden.

Vi rekommenderar därför att du testar ditt bredband vid olika tidpunkter och över flera dagar för att få ett så rättvist testresultat som möjligt.

Så testar du ditt bredband

I det här testet kommer vi att använda tjänsten Bredbandskollen för att testa hastighet.

Förrutom hastighet kan Bredbandskollen även mäta svarstid, vilket är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med exempelvis en hemsida.

Steg för steg

  1. Besök bredbandskollen.se
  2. Klicka på "Starta mätningen"
  3. Vänta tills testet är klart
  4. Nu visas ditt resultat

Alternativa testmetoder

Bredbandskollen testar din hastighet mot servrar som finns i Sverige. Om du exempelvis använder speedtest.net kan du själv välja testserver. (utländsk eller svensk) Vill du bara se hur snabb din nedladdningshastighet är kan du använda fast.com.

Förstå ditt testresultat

Vi har ingen begränsning i vårt nät, utan du surfar alltid så fort som nätet och din hårdvara klarar av.

Precis som vi redan varit inne på, påverkas både hastighet och svarstid av faktorer såsom: omgivning och väderförhållande, avståndet till den närmaste masten samt hur många som surfar samtidigt.

Det är därför som dina tesresultat kan variera.

Normalhastighet

Vi brukar prata om normalhastigheter, det vill säga den hastighet som de allra flesta sufar med. För 3G är det 6 – 20 Mbit/s och för 4G är det 10 – 54 Mbit/s. För att strömma film och serier i hög kvalitet rekommenderar de allra flesta leverantörer en hastighet på minst 5 Mbit/s.

Om ni är flera som surfar samtidigt, krävs såklart en snabbare hastighet.

Frågor och svar om hastighet

Varför har jag så låg uppladdningshastighet?

De allra flesta använder sin anslutning till att ladda ner data, exempelvis strömma en film, lyssna på musik eller surfa i appar eller på nätet. Färre använder det till att ladda upp data - därför är mobilnätet anpassat så att det alltid går snabbare att ladda ner än att ladda upp. En vanlig användare påverkas inte av detta.

Jag har bra täckning men surfar fortfarande långsamt, varför?

Det kan beror på att det är många som surfar på samma mast som du, att du är långt bort från masten eller att den utrusning du surfar med är gammal. Ett exempel på gammal utrustning är sådan som bara kan ta emot 3G-signaler.

Hur förbättrar jag min hastighet?

Om du surfar med en 4G-router, rekommenderar vi att du ställer den synligt och att du dessutom testar den på flera platser hemma. Om ni är många som är uppkopplade samtidigt, kan det påverka hur snabbt varje användare surfar.

Jag har hög svarstid, hur påverkar det mig?

Svarstid är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med en server (exempelvis en hemsida). Till dig som spelar med ditt mobila bredband är låga svarstider bättre än höga. För övrigt trafik, spelar det inte lika stor roll - även om låga svarstider är bättre än höga.

Hur gör jag för att se hur täckningen är på min adress?

Det kan du göra i vår täckningskarta.

Relaterade inlägg

Barn i randig tröja och yvigt brunt hår sitter med en man i svart hår, skägg och grå tröja i en fåtölj. De interagerar med en mobiltelefon.

Dags för första egna mobilen? Så vet du när barnet är redo

Att få sin första egna mobil är ett stort steg för ett barn. Men hur vet du att ditt barn är redo? Och vad kan du som förälder behöva tänka på? Här är några frågor som kan vara bra att fundera över innan du gör slag i saken.

Bild på Samsung Galaxy S21-serien. Två mobiler mot varandra, kamera-huset i fokus.

Jämför Galaxy S21-serien från Samsung

Vi jämför Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G för att göra det enklare att välja.