Gå till innehållet

Bredbandstest

Hur snabbt är ditt internet? Vill du mäta din hastighet för att se hur snabbt du surfar på internet? Att göra ett bredbandstest är enkelt och tar bara några minuter.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

En kille och en tjej sitter och tittar på sinda paddor utanför en husvagn

I det här inlägget berättar vi dels hur du ska göra för att testa ditt bredband, men också hur du ska tolka resultatet. Vi pratar också allmänt om hastighet och svarar på några vanliga frågor om bredband via mobilnätet.

Innan du testar

Eftersom ett bredband via mobilnätet påverkas av: omgivning, avstånd och belastning kan ett enstaka test aldrig ge hela bilden.

Vi rekommenderar därför att du testar ditt bredband vid olika tidpunkter och över flera dagar för att få ett så rättvist testresultat som möjligt.

Så testar du ditt bredband

I det här testet kommer vi att använda tjänsten Bredbandskollen för att testa hastighet.

Förutom hastighet kan Bredbandskollen även mäta svarstid, vilket är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med exempelvis en sajt.

Steg för steg

  1. Besök bredbandskollen.se
  2. Klicka på "Starta mätningen"
  3. Vänta tills testet är klart
  4. Nu visas ditt resultat

Alternativa testmetoder

Bredbandskollen testar din hastighet mot servrar som finns i Sverige. Om du exempelvis använder speedtest.net kan du själv välja testserver. (utländsk eller svensk) Vill du bara se hur snabb din nedladdningshastighet är kan du använda fast.com.

Förstå ditt testresultat

Vi har ingen begränsning i vårt nät, utan du surfar alltid så fort som nätet och din hårdvara klarar av.

Precis som vi redan varit inne på, påverkas både hastighet och svarstid av faktorer såsom: omgivning och väderförhållande, avståndet till den närmaste masten samt hur många som surfar samtidigt.

Det är därför som dina tesresultat kan variera.

Normalhastighet

Vi brukar prata om normalhastigheter, det vill säga den hastighet som de allra flesta sufar med. För 3G är det 6 – 20 Mbit/s och för 4G är det 10 – 54 Mbit/s.

För att strömma film och serier i hög kvalitet rekommenderar de allra flesta leverantörer en hastighet på minst 5 Mbit/s.

Om ni är flera som surfar samtidigt, krävs såklart en snabbare hastighet.

Frågor och svar om bredbandshastighet

Varför har jag så låg uppladdningshastighet?

De allra flesta använder sin anslutning till att ladda ner data, exempelvis strömma en film, lyssna på musik eller surfa i appar eller på nätet. Färre använder det till att ladda upp data - därför är mobilnätet anpassat så att det alltid går snabbare att ladda ner än att ladda upp. En vanlig användare påverkas inte av detta.

Jag har bra täckning men surfar fortfarande långsamt, varför?

Det kan beror på att det är många som surfar på samma mast som du, att du är långt bort från masten eller att den utrusning du surfar med är gammal. Ett exempel på gammal utrustning är sådan som bara kan ta emot 3G-signaler.

Hur förbättrar jag min hastighet?

Om du surfar med en 4G-router, rekommenderar vi att du ställer den synligt och att du dessutom testar den på flera platser hemma. Om ni är många som är uppkopplade samtidigt, kan det påverka hur snabbt varje användare surfar.

Jag har hög svarstid, hur påverkar det mig?

Svarstid är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med en server (exempelvis en hemsida). Till dig som spelar med ditt mobila bredband är låga svarstider bättre än höga. För övrigt trafik, spelar det inte lika stor roll - även om låga svarstider är bättre än höga.

Hur gör jag för att se hur täckningen är på min adress?

Det kan du undersöka med hjälp av vår täckningskarta.

Relaterade inlägg

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Ta bort virus på mobilen

Har din mobil börjat att bete sig konstigt? Misstänker du att du har drabbats av ett mobilvirus? Det kan tyvärr vara möjligt. I och med att våra smarta mobiler i princip har utvecklats till små minidatorer kan dom även drabbas av virus.

Äldre kvinna i grått hår och gul tröja sitter tillsammans mede ett litet barn och tittar på något på en dator. Det är mörkt i rummet där de sitter.

Förläng och förstärk WiFi

Repeater, range extender eller huskur.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig lördag!