Gå till innehållet

Bredbandstest

Hur snabbt är ditt internet? Vill du mäta din hastighet för att se hur snabbt du surfar på internet? Att göra ett bredbandstest är enkelt och tar bara några minuter.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-08-16)

En kille och en tjej sitter och tittar på sinda paddor utanför en husvagn

I det här inlägget berättar vi dels hur du ska göra för att testa ditt bredband, men också hur du ska tolka resultatet. Vi pratar också allmänt om hastighet och svarar på några vanliga frågor om bredband via mobilnätet.

Innan du testar

Eftersom ett bredband via mobilnätet påverkas av: omgivning, avstånd och belastning kan ett enstaka test aldrig ge hela bilden.

Vi rekommenderar därför att du testar ditt bredband vid olika tidpunkter och över flera dagar för att få ett så rättvist testresultat som möjligt.

Så testar du ditt bredband

I det här testet kommer vi att använda tjänsten Bredbandskollen för att testa hastighet.

Förutom hastighet kan Bredbandskollen även mäta svarstid, vilket är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med exempelvis en sajt.

Steg för steg

  1. Besök bredbandskollen.se
  2. Klicka på "Starta mätningen"
  3. Vänta tills testet är klart
  4. Nu visas ditt resultat

Alternativ till Bredbandskollen

Bredbandskollen testar din hastighet mot servrar som finns i Sverige. Om du exempelvis använder speedtest.net kan du själv välja testserver. (utländsk eller svensk) Vill du bara se hur snabb din nedladdningshastighet är kan du använda fast.com.

Förstå ditt testresultat

Vi har ingen begränsning i vårt nät, utan du surfar alltid så fort som nätet och din hårdvara klarar av.

Precis som vi redan varit inne på, påverkas både hastighet och svarstid av faktorer såsom: omgivning och väderförhållande, avståndet till den närmaste masten samt hur många som surfar samtidigt.

Det är därför som dina tesresultat kan variera.

Normalhastighet

Vi brukar prata om normalhastigheter, det vill säga den hastighet som de allra flesta sufar med. För 3G är det 6 – 20 Mbit/s och för 4G är det 10 – 54 Mbit/s.

För att strömma film och serier i hög kvalitet rekommenderar de allra flesta leverantörer en hastighet på minst 5 Mbit/s.

Om ni är flera som surfar samtidigt, krävs såklart en snabbare hastighet.

Frågor och svar om bredbandshastighet

Varför har jag så låg uppladdningshastighet?

De allra flesta använder sin anslutning till att ladda ner data, exempelvis strömma en film, lyssna på musik eller surfa i appar eller på nätet. Färre använder det till att ladda upp data - därför är mobilnätet anpassat så att det alltid går snabbare att ladda ner än att ladda upp. En vanlig användare påverkas inte av detta.

Jag har bra täckning men surfar fortfarande långsamt, varför?

Det kan beror på att det är många som surfar på samma mast som du, att du är långt bort från masten eller att den utrusning du surfar med är gammal. Ett exempel på gammal utrustning är sådan som bara kan ta emot 3G-signaler.

Hur förbättrar jag min hastighet?

Om du surfar med en 4G-router, rekommenderar vi att du ställer den synligt och att du dessutom testar den på flera platser hemma. Om ni är många som är uppkopplade samtidigt, kan det påverka hur snabbt varje användare surfar.

Jag har hög svarstid, hur påverkar det mig?

Svarstid är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med en server (exempelvis en hemsida). Till dig som spelar med ditt mobila bredband är låga svarstider bättre än höga. För övrigt trafik, spelar det inte lika stor roll - även om låga svarstider är bättre än höga.

Hur gör jag för att se hur täckningen är på min adress?

Det kan du undersöka med hjälp av vår täckningskarta.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 vs iPhone 14

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.

Kvinna i brunt lockigt hår, grön tröja och ljusblå jeans sitter i skräddarställning i en vit soffa och tittar på en surfplatta.

Surfplatta för barn

Sverige-semester har blivit allt vanligare och bilresorna allt längre! Även mysiga familjekvällar hemma med film är något som vi värdesätter högt nu för tiden och det är där surfplattan kommer in i bilden. Vare sig du är hemma eller inte, vill vi ge dig möjligheten att göra precis det som du älskar!

Genvägar
  • Snabba svar
  • Familjeabonnemang
  • Om oss
  • Våra butiker
  • Täckning och nät
  • Whistleblowing
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig tisdag!