Gå till innehållet

De vanligaste frågorna om 5G

5G-surf hit och 5G-bredband dit. Ja, det har pratats mycket om 5G rätt länge nu men det är ändå inte helt lätt att förstå vad det egentligen innebär. Vi har listat några vanliga frågor som förhoppningsvis ska göra det hela lite tydligare!

Kategorier: Guider

Publicerad 2023-08-30 (Uppdaterad 2023-11-01)

Bild på en mobil som visar 5G-hastigheten på Stureplan i Stockholm.

Vad är och hur fungerar 5g?

Du har säkert hört talas om 3G, 4G och nu 5G. G står för ”generation” och varje generation har kommit med nya, bättre tekniker som gör att nätet blir allt snabbare och stabilare.

I mobilnätet finns olika frekvenser som information kan sändas via. Med 5G används högre frekvenser och fler antenner till skillnad från t ex 4G vilket gör att data överförs, och du kan surfa, snabbare än någonsin!

Hur snabbt är 5G?

I vårt 5G-nät kan du surfa i upp till 1000 Mbit/s vid optimala förhållanden, det vill säga att du är på en plats med 5G-täckning som inte störs av t ex berg, skog, byggnader eller att väldigt många surfar på samma plats samtidigt.

Var finns 5G i Sverige?

Vi har byggt ut 5G-nätet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Norrköping och Helsingborg. Och många andra platser i Sverige! I vår täckningskarta kan du se alla platser med 5G-täckning.

När kommer 5G?

Vi bygger ut 5G-nätet på allt fler platser, spana in vår täckningskarta för att få en ungefärlig bild av planerad utbyggnad.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

5G-nätet är snabbare, stabilare och flexiblare än 4G-nätet och ger helt nya möjligheter för både privatpersoner och företag. Med 5G blir t ex kvaliteten på digitala möten i farten mycket bättre och du slipper videor som hänger sig. Och för företag öppnar 5G upp för oändligt med möjligheter att jobba smartare, t ex med hjälp av självkörande fordon eller produktionslinor som i stort sett sköter sig själva.

Hur mycket snabbare är 5G än 4G?

Maxhastigheten för 5G är hela 10 gånger snabbare än 4G! Normalhastigheten för 4G i vårt nät är 10-80 Mbit/s, 5G 10-100 Mbit/s och 5G+ 200-600 Mbit/s.

Kan 5G ersätta fiber?

5G och fiber är två helt olika tekniker för att få internet hemma. Fiber är en fast bredbandslösning via nedgrävda kablar i marken medan 5G-bredband går via mobilnätet. Så att jämföra 5G med fiber är lite som att jämföra äpplen med päron trots att de används till samma ändamål.

Svaret på om 5G kan ersätta fiber för just dig är: Det beror på. Hur vill du att bredbandslösningen ska vara? Vad använder du internet till? Var bor du? Hur är 5G-nätet utbyggt där? Vill du kunna flytta runt din uppkoppling eller räcker det att den finns på en plats? Går det att installera fiber där du bor?

Vill du testa hur vårt 5G-bredband funkar hemma hos dig kan du göra det i 14 dagar och lämna tillbaka om du inte är nöjd!

Hur får du 5G?

För att komma igång med 5G behöver du en mobil med 5G-stöd och ett 5G-abonnemang, eller en 5G-router och ett 5G-bredbandsabonnemang. Sen behöver du vara på en plats där det finns 5G-täckning. När du har checkat av det här är det fritt fram att börja surfa i 5G-fart, Trevlig surf!

Relaterade inlägg

Pixel 8a VS Pixel 7a

Google Pixel 8a vs 7a: Alla skillnader

Google har återigen höjt ribban med lanseringen av Pixel 8a, den senaste mobilen i deras populära serie. Många undrar nu vad skillnaden är mellan mobilerna och om det är värt att uppgradera från förra årets Pixel 7a.

Jämför Google Pixel 8-serien

Nu är Pixel 8a här, den senaste modellen i Google Pixel 8-serien och därmed är hela familjen samlad. I den här artikeln beskriver vi skillnaderna mellan mobilerna för att hjälpa dig välja den som passar dig bäst. Följ med i vår jämförelse.