Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Hur snabbt bredband behöver du?

Undrar du över hur snabbt bredband du behöver och vilka faktorer som påverkar upplevelsen när du surfar eller tittar på film? Vi listar de saker du ska hålla utkik efter!

Kategorier: Digitalt liv, Guider

Publicerad 2022-10-12 (Uppdaterad 2023-06-19)

Man och två barn sitter i köket, mannen håller i en surfplatta som barnen tittar på.

Hastigheten beror inte bara på vilken bredbandsoperatör du har, snarare beror det på hur, var och med vilka du bor med. Bor du i en större eller mindre lägenhet i en större stad, eller i ett stort hus utanför stan? Bor du själv och spelar mycket, eller bor du med andra surfsugna personer? Det är sånt som påverkar vilken hastighet du behöver för ditt bredband!

Vilken hastighet ska bredbandet ha?

När man pratar om bredbandhastighet menar man indirekt internethastighet, som i sin tur är ett mått på dataöverföringen mellan två olika punkter. Kanske tillhör du generationen som suttit med tjänster som LimeWire eller Pirate Bay innan dagens streaming såg dagens ljus? Då kunde man i alla fall se filernas ned- och uppladdningshastighet samt hur lång tid det skulle ta innan man fick filerna.

Det fungerar på samma sätt idag när vi tittar på film eller lyssnar på musik. Då pratar vi nedladdningshastighet, även om vi fysiskt inte laddar ned något så hämtar vi data från internet. Så för att streama film i bra kvalitet från till exempel Netflix behövs minst 15 Mbit/s, är ni fler som tittar samtidigt i olika rum krävs mellan 25-60 Mbit/s.

Uppladdningshastigheten i det här fallet är i stället när vi till exempel arbetar hemifrån och vill ladda upp ett dokument eller spela spel online. För att spela spel utan lagg behövs överlag ett snabbare internet med en nedladdningshastighet på minst 300 Mbit/s.

Vilken hastighet ska du välja?

Det beror helt och hållet på vad du vill använda bredbandet till, hur många ni är och var du bor. Man brukar säga att en bredbandshastighet mellan 100-200 Mbit/s är alldeles tillräckligt för de flesta hushåll – men det är du som avgör vad som är ett bra bredband för dig och vilken typ av upplevelse du vill ha.

För att kunna erbjuda bättre täckning och hastigheter för vårt eget bredband via 5G fortsätter vi att ständigt bygga ut vårt nät.

Du kan använda vår täckningskarta för att se vad för hastigheter du borde kunna ha där du bor. Vi har dessutom riktigt bra täckning med 5G+ i flera storstäder!

Sammanfattning för ett snabbare bredband

För din bästa bredbandupplevelse behöver du tänka på följande:

  • Hur många är ni i hushållet?
  • Hur många uppkopplade prylar kommer det vara?
  • Vad kommer bredbandet användas till?
HastighetPersoner i hushålletExempelTillgängligt nät
15-100 Mbit/s1-2Lagom för streaming av film samtidigt4G/5G/5G+
100-150 Mbit/s2-4Brukar vara den vanligaste hastigheten i svenska hushåll4G/5G/5G+
150-600 Mbit/s4-5Bra där det finns ett större surfbehov, kanske arbetas det hemifrån mycket eller spelas spel4G*/5G/5G+
600-1000 Mbit/s5+Gör allt på en gång! För dig som förväntar dig den bästa uppkopplingen4G/5G/5G+

*Med 4G kan du nå hastigheter upp till 200 Mbit/s, för högre hastigheter krävs 5G eller 5G+ täckning.

Relaterade inlägg

Kategori: Guider

Bild på en mobil som visar 5G-hastigheten på Stureplan i Stockholm.

De vanligaste frågorna om 5G

5G-surf hit och 5G-bredband dit. Ja, det har pratats mycket om 5G rätt länge nu men det är ändå inte helt lätt att förstå vad det egentligen innebär. Vi har listat några vanliga frågor som förhoppningsvis ska göra det hela lite tydligare!

Inomhusrouter står i bokhyllan

5 fördelar med bredband via 5G

Ett snabbt och enkelt bredband till hemmet, vem vill inte ha det? Med ett bredband via mobilnätet kan du få ett snabbt bredband via 5G som också är enkelt att installera. Det kan jämföras med ett fast bredband, men utan att det är just fast. Det är typ som fiber, fast via luften, eftersom bredbandet får sin uppkoppling via mobilnätet.

Kategori: Digitalt liv

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.

Halloween

Bajs-emojins skrämmande historia och roliga användningsidéer

Gör dig redo för halloween och dyk in i emojins värld fylld av mystik och myter. Vi avslöjar den hemliga historien bakom den ikoniska bajs-emojin och ger dig tips om hur bäst använder emojis för att skapa de mest spännande och skrämmande rebusarna.