Gå till innehållet

Hur snabbt bredband behöver man?

Undrar du över hur snabbt bredband du behöver och vilka faktorer som påverkar upplevelsen när du surfar eller tittar på film? Vi listar de saker du ska hålla utkik efter!

Kategorier: Digitalt liv, Guider

Publicerad 2022-10-12 (Uppdaterad 2022-11-02)

Man och två barn sitter i köket, mannen håller i en surfplatta som barnen tittar på.

Hastigheten beror inte bara på vilken bredbandsoperatör du har, snarare beror det på hur, var och med vilka du bor med. Bor du i en större eller mindre lägenhet i en större stad, eller i ett stort hus utanför stan? Bor du själv och spelar mycket, eller bor du med andra surfsugna personer? Det är sånt som påverkar vilken hastighet du behöver för ditt bredband!

Vilken hastighet ska bredbandet ha?

När man pratar om bredbandhastighet menar man indirekt internethastighet, som i sin tur är ett mått på dataöverföringen mellan två olika punkter. Kanske tillhör du generationen som suttit med tjänster som LimeWire eller Pirate Bay innan dagens streaming såg dagens lju?. Då kunde man i alla fall se filernas ned- och uppladdningshastighet samt hur lång tid det skulle ta innan man fick filerna.

Det fungerar på samma sätt idag när vi tittar på film eller lyssnar på musik. Då pratar vi nedladdningshastighet, även om vi fysiskt inte laddar ned något så hämtar vi data från internet. Så för att streama film i bra kvalitet från t ex. Netflix behövs minst 15 Mbit/s, är ni fler som tittar samtidigt i olika rum krävs mellan 25-60 Mbit/s..

Uppladdningshastigheten i det här fallet är i stället när vi t ex. arbetar hemifrån och vill ladda upp ett dokument eller spela spel online. För att spela spel utan lagg behövs överlag ett snabbare internet med en nedladdningshastighet på minst 300 Mbit/s.

Vilken hastighet ska du välja?

Det beror helt och hållet på vad du vill använda bredbandet till, hur många ni är och vart du bor. Man brukar säga att en bredbandshastighet mellan 100-200 Mbit/s är alldeles tillräckligt för de flesta hushåll – men det är du som avgör vad som är ett bra bredband för dig och vilken typ av upplevelse du vill ha.

För att kunna erbjuda bättre täckning och hastigheter för vårt eget bredband via 5G fortsätter vi att ständigt bygga ut vårt nät. Du kanvända vår täckningskarta för att se vad för hastigheter du borde kunna ha där du bor. Vi har dessutom riktigt bra täckning med 5G+ i flera storstäder! Du kan få den bästa bredbandsupplevelsen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Norrköping och Helsingborg.

Sammanfattning för ett snabbare bredband:

För din bästa bredbandupplevelse behöver du tänka på följande:

  • Hur många är ni i hushållet?
  • Hur många uppkopplade prylar kommer det vara?
  • Vad kommer bredbandet användas till?
HastighetPersoner och uppkopplade prylarExempel
15-100 Mbit/s1-2Lagom för streaming av film samtidigt
100-150 Mbit/s2-4Brukar vara den vanligaste hastigheten i svenska hushåll
150-600 Mbit/s4-5Bra där det finns ett större surfbehov, kanske arbetas det hemifrån mycket eller spelas spel
600-1000 Mbit/s5+Gör allt på en gång! För dig som förväntar dig den bästa uppkopplingen

Relaterade inlägg

Kategori: Digitalt liv

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Vad är WiFi 6?

Ta reda på vad WiFi 6 kan göra för ditt hem! WiFi 6 är den senaste generationen av trådlöst nätverk som bland annat innebär högre surfhastighet, stabilare uppkoppling och stöd för fler enheter än tidigare.

nomhusrouter står i bokhyllan

Fördelar med bredband via 5G

5G är femte generationens mobilnät som ger helt nya möjligheter för framtidens teknik i hemmet. Vi listar fördelarna med ett bredband via 5G.

Kategori: Guider

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13-serien vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?