Gå till innehållet

Hur snabbt bredband behöver du?

Undrar du över hur snabbt bredband du behöver och vilka faktorer som påverkar upplevelsen när du surfar eller tittar på film? Vi listar de saker du ska hålla utkik efter!

Kategorier: Digitalt liv, Guider

Publicerad 2022-10-12 (Uppdaterad 2022-12-06)

Man och två barn sitter i köket, mannen håller i en surfplatta som barnen tittar på.

Hastigheten beror inte bara på vilken bredbandsoperatör du har, snarare beror det på hur, var och med vilka du bor med. Bor du i en större eller mindre lägenhet i en större stad, eller i ett stort hus utanför stan? Bor du själv och spelar mycket, eller bor du med andra surfsugna personer? Det är sånt som påverkar vilken hastighet du behöver för ditt bredband!

Vilken hastighet ska bredbandet ha?

När man pratar om bredbandhastighet menar man indirekt internethastighet, som i sin tur är ett mått på dataöverföringen mellan två olika punkter. Kanske tillhör du generationen som suttit med tjänster som LimeWire eller Pirate Bay innan dagens streaming såg dagens ljus? Då kunde man i alla fall se filernas ned- och uppladdningshastighet samt hur lång tid det skulle ta innan man fick filerna.

Det fungerar på samma sätt idag när vi tittar på film eller lyssnar på musik. Då pratar vi nedladdningshastighet, även om vi fysiskt inte laddar ned något så hämtar vi data från internet. Så för att streama film i bra kvalitet från t ex. Netflix behövs minst 15 Mbit/s, är ni fler som tittar samtidigt i olika rum krävs mellan 25-60 Mbit/s..

Uppladdningshastigheten i det här fallet är i stället när vi t ex. arbetar hemifrån och vill ladda upp ett dokument eller spela spel online. För att spela spel utan lagg behövs överlag ett snabbare internet med en nedladdningshastighet på minst 300 Mbit/s.

Vilken hastighet ska du välja?

Det beror helt och hållet på vad du vill använda bredbandet till, hur många ni är och var du bor. Man brukar säga att en bredbandshastighet mellan 100-200 Mbit/s är alldeles tillräckligt för de flesta hushåll – men det är du som avgör vad som är ett bra bredband för dig och vilken typ av upplevelse du vill ha.

För att kunna erbjuda bättre täckning och hastigheter för vårt eget bredband via 5G fortsätter vi att ständigt bygga ut vårt nät. Du kan använda vår täckningskarta för att se vad för hastigheter du borde kunna ha där du bor. Vi har dessutom riktigt bra täckning med 5G+ i flera storstäder! Du kan få den bästa bredbandsupplevelsen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Norrköping och Helsingborg.

Sammanfattning för ett snabbare bredband

För din bästa bredbandupplevelse behöver du tänka på följande:

  • Hur många är ni i hushållet?
  • Hur många uppkopplade prylar kommer det vara?
  • Vad kommer bredbandet användas till?
HastighetPersoner och uppkopplade prylarExempel
15-100 Mbit/s1-2Lagom för streaming av film samtidigt
100-150 Mbit/s2-4Brukar vara den vanligaste hastigheten i svenska hushåll
150-600 Mbit/s4-5Bra där det finns ett större surfbehov, kanske arbetas det hemifrån mycket eller spelas spel
600-1000 Mbit/s5+Gör allt på en gång! För dig som förväntar dig den bästa uppkopplingen

Relaterade inlägg

Kategori: Digitalt liv

Himmel med moln.

Vad är molnlagring?

Hisspitchen för molnlagring är att du kan spara dina filer, så som: foton, filmer och andra dokument på internet och alltid ha tillgång till dem. Oavsett vart du är och oberoende av om du surfar från mobilen, datorn eller surfplattan. Men vad är "molnet" och hur funkar det?

Familj i soffa tittar på surfplatta och ser glada ut.

Gemensam kalenderapp för familjen

Svårt att komma ihåg alla fotbollsträningar, kalas och föräldramöten? Dags att samla familjens aktiviteter i en gemensam kalenderapp? Vi har listat vår tre bästa familjekalendrar. Ladda ner en kalenderapp för familjen och börja få ordning och reda på det omtalade livspusslet.

Kategori: Guider