Gå till innehållet

Bredbandstest

Hur snabbt är ditt internet? Vill du mäta din hastighet för att se hur snabbt du surfar på internet? Att göra ett bredbandstest är enkelt och tar bara några minuter.

Publicerad 2024-01-04

En kvinna sitter framför ett tält vid vattnet med en sovsäck runt sig. I handen håller hon en mobil som hon tittar på.

I det här inlägget berättar vi hur du ska göra för att testa ditt bredband, men också hur du ska tolka resultatet. Du kan också läsa om hastighet och få svar på några vanliga frågor om bredband.

Innan du testar

Eftersom ett mobilt bredband påverkas av: omgivning, avstånd och belastning kan ett enstaka test aldrig ge hela bilden.

Vi rekommenderar därför att du testar ditt bredband vid olika tidpunkter och över flera dagar för att få ett så rättvist testresultat som möjligt.

Så testar du ditt bredband

I det här testet kommer vi att använda tjänsten Bredbandskollen för att testa hastighet.

Förutom hastighet kan Bredbandskollen även mäta svarstid, vilket är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med en sajt.

Steg för steg

  1. Gå in på bredbandskollen.se
  2. Klicka på "Starta mätningen"
  3. Vänta tills testet är klart
  4. Nu visas ditt resultat

Alternativ till Bredbandskollen

Bredbandskollen testar din hastighet mot servrar som finns i Sverige. Om du exempelvis använder speedtest.net kan du själv välja testserver, (utländsk eller svensk). Vill du bara se hur snabb din nedladdningshastighet är kan du använda fast.com.

Förstå ditt testresultat

Hastighet och svarstid påverkas av faktorer som: omgivning och väderförhållande, avståndet till den närmaste masten samt hur många som surfar samtidigt.

Det är därför som dina testresultat kan variera.

Normalhastighet

Vi brukar prata om normalhastigheter, det vill säga den hastighet som de allra flesta sufar med. Normalhastigheten för 5G är 200-600 Mbit/s.

För att strömma film och serier i hög kvalitet rekommenderar de allra flesta leverantörer en hastighet på minst 5 Mbit/s.

Om ni är flera som surfar samtidigt, krävs såklart en snabbare hastighet.

Vad är Bredband via 5G?

Bredband via 5G är ett snabbt bredband till hemmet och kan jämföras med fasta bredband som t ex fiber, men med fördelen att det inte behöver vara fast. Du kan ta med dig ditt bredband runt om i Sverige. Till sommarstugan, till kompisen eller på semestern.

Många kallar det för FWA (Fixed Wireless Access) och det är exakt vad det låter som: Ett bredband som får uppkoppling via mobilnätet istället för via fysiska kablar nedgrävda i marken. Det vill säga ett bredband utan fiber som gör jobbet utan kablar och trassel!

Frågor och svar om bredbandshastighet

Varför har jag så låg uppladdningshastighet?

De allra flesta använder sin anslutning till att ladda ner data, exempelvis streama en film, lyssna på musik eller på nätet. Färre använder det till att ladda upp data - därför är mobilnätet anpassat så att det alltid går snabbare att ladda ner än att ladda upp. En vanlig användare påverkas inte av detta.

Jag har bra täckning men surfar fortfarande långsamt, varför?

Det kan beror på att det är många som surfar på samma mast som dig, att du är långt bort från masten eller att den utrusning du surfar med är gammal. Ett exempel på gammal utrustning är sådan som bara kan ta emot 3G-signaler.

Hur förbättrar jag min hastighet?

Om du surfar med en 4G-router, rekommenderar vi att du ställer den synligt och att du dessutom testar den på flera platser hemma. Om ni är många som är uppkopplade samtidigt, kan det påverka hur snabbt varje användare surfar.

Jag har hög svarstid, hur påverkar det mig?

Svarstid är tiden det tar för din dator, mobil eller surfplatta att först få kontakt med en server (exempelvis en sajt). Till dig som spelar med ditt mobila bredband är låga svarstider bättre än höga. För övrigt trafik, spelar det inte lika stor roll - även om låga svarstider är bättre än höga.

Hur gör jag för att se hur täckningen är på min adress?

Det kan du undersöka med hjälp av täckningskartan.