Gå till innehållet

IMEI-nummer

Ett IMEI-nummer är 15-siffrigt serienummer som är unikt för din mobil. Läs vår guide om varför det används och hur du hittar ditt IMEI-nummer.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-12-14

En mobil med rött skal ligger på ett träbord.

Vad är IMEI-nummer och varför finns det?

IMEI-numret används för att identifiera mobiler i mobilnätverket. Din mobil måste ha ett IMEI-nummer för att fungera i mobilnätverket. Det ger operatören information om mobilens märke och modell som säkerställer att den fungerar i nätverket. Eftersom de flesta operatörerna i världen är anslutna till ett globalt IMEI-nätverk är det enkelt att spärra ett IMEI-nummer så att mobilen inte kan användas. Då gäller spärren över hela världen oavsett var den har spärrats.

Hur hittar jag IMEI-numret?

Var du hittar IMEI-numret på mobilen kan variera beroende på tillverkare. Oftast hittar du det utskrivet på baksidan av din mobil men det kan också hittas på andra ställen. Som exempelvis på SIM-korthållaren. Om du inte hittar ditt IMEI-nummer på mobilen finns det också antingen i inställningarna i mobilen eller så kan du slå in *#06# i knappsatsen på din mobil som gör att IMEI-numret visas. Det kan ju också vara så att du inte har tillgång till mobil för att du kanske har tappat eller blivit av med den. Då ska du alltid kunna hitta IMEI-numret på förpackningen till din mobil. Ofta kan du också hitta IMEI-numret på ditt abonnemangsavtal.

Hur du spärrar ditt IMEI-nummer

Om du har tappat bort din mobil eller om den har blivit stulen behöver du spärra den. Det behövs dels för att den inte ska gå att använda men även ditt försäkringsbolag kan kräva detta för att du ska kunna få ersättning för din mobil.

Tänk på att de mobilerna som erbjuder dubbla SIM-kortplatser också har två IMEI-nummer. I de här fallen behöver båda spärras. Det gör du genom att kontakta vår kundservice eller genom att besöka en 3Butik. Tänk på att du behöver uppge ditt IMEI-nummer så att vi kan spärra det.

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobilens historia

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Två händer i iPhone 14 i var sin hand. En mobil visar sin färgglada skärm och den andra sin blåa baksida.

iPhone 14 vs iPhone 13

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.