Gå till innehållet

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13-serien vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-09-15 (Uppdaterad 2023-03-23)

Jämför iPhone 13-serien

Jämför iPhone 13 mini vs iPhone 13

Om vi börjar med det fysiska och det mest uppenbara så är det storleken på mobilerna. iPhone 13 mini är den minsta och lättaste modellen med en 5,4-tums heltäckande OLED-skärm och en vikt på bara 140 gram.

iPhone 13 är något större med en 6,1-tums heltäckande OLED-skärm med en vikt på 173 gram. Utöver dessa fysiska skillnader är det ingenting som skiljer dessa modeller åt.

Jämför iPhone 13 Pro vs iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 Pro har samma storlek som iPhone 13 på 6,1 tum men är något tyngre på 203 gram. Störst och tyngst är iPhone 13 Pro Max med en 6,7-tums heltäckande OLED-skärm och väger in på 238 gram.

Precis som hos iPhone 13 och iPhone 13 mini är det ingenting annat som skiljer dessa Pro-modeller åt.

iPhone 13 och iPhone 13 mini vs iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max

Samtliga modeller är utrustade med Apples nya A15 Bionic-chip. Det är chippet som styr allt i din telefon, från hur snabbt dina appar fungerar till hur snabbt den styr alla de funktioner som finns i kameran. Pro-modellerna har dessutom en extra snabb grafikprocessor så att alla spel fungerar extra bra.

Extrafunktioner

De största skillnaderna, utöver de fysiska, hittar du mellan iPhone 13 och Pro-modellerna. Förutom alla fantastiska funktioner du får på iPhone 13 och iPhone 13 mini får du en hel del extrafunktioner med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max.

ProMotion

Pro-modellerna är utrustade med ”ProMotion-teknik” där skärmen uppdaterar upp till 120 gånger per sekund. Det gör att varje scrollning blir dubbelt så mjuk och följsam som tidigare. Och för dig som spelar spel i din mobil kan det vara skillnaden mellan att vinna och förlora.

iPhone 13 och iPhone 13 mini finns i fem färger medan iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max finns i fyra färger.

Vilken iPhone 13 har bäst kamera?

De största och flesta skillnaderna mellan modellerna hittar du i kamerorna. Gemensamt för alla modeller är att huvudkameran är förbättrad med bland annat större bländaröppning som släpper in 47% mer ljus, större sensor och en ny automatisk bildstabilisering. Det betyder att bilder tagna i svagt ljus blir både ljusare och skarpare.

Cinematiskt läge

Alla iPhones inkluderar också den nya funktionen Cinematiskt läge som gör att du medan du filmar kan skifta fokus från ett subjekt till ett annat. Något du tidigare bara sett på film. Nu kan du göra lika proffsiga och snygga filmer som riktiga filmmakare.

Något du får med iPhone 13 Pro och iPhone Pro Max är även ett telefotoobjektiv. Med den kan du zooma in upp till tre gånger utan att tappa bildkvalitet. Du kan alltså stå på ett längre avstånd och ändå ta den där fantastiska bilden.

Makrofotografi och LiDAR-sensor

Här får du även makrofotografi. Det är ett läge där du kan fota extrema närbilder från bara två cm avstånd. Fota fantastiska detaljer i vattendroppen eller på fjärilen som inte går att urskilja med ögat. Du hittar precis som tidigare Apples LiDAR-sensor som är en djupsensor. Förutom att den hjälper till med att bedöma avstånd och att få fokus blixtsnabbt kan du till exempel mäta hur lång din kompis är.

Unikt för båda Pro-modellerna är också att samtliga kameror nu har stöd för nattläge för toppresultat under natthimlen.

Vilken iPhone 13 är bäst för dig?

iPhone 13 passar dig som:

  • Föredrar en lätt mobil i aluminium som är lättare än Pro-versionerna i stål.

iPhone 13 mini passar dig som:

  • Vill ha en liten och smidig mobil
  • Föredrar en lätt mobil i aluminium som är lättare än Pro-versionerna i stål

iPhone 13 Pro passar dig som:

  • Fotar mycket och vill ha den bästa kameran
  • Behöver få ut maximal prestanda – extra viktigt för dig som spelar mycket
  • Gillar maximal premiumkänsla i rostfritt stål av kirurgisk kvalitet

iPhone 13 Pro Max passar dig som:

  • Vill ha den största skärmen
  • Fotar mycket och vill ha den bästa kameran
  • Behöver få ut maximal prestanda – extra viktigt för dig som spelar mycket
  • Gillar maximal premiumkänsla i rostfritt stål av kirurgisk kvalitet

Missa inte heller vår jämförelse av nya iPhone 14-serien.

Relaterade inlägg

Nya Samsung Eureka S24-serien - alla mobiler

Samsung Galaxy S24 vs S23: Alla nyheter och skillnader

Äntligen är de här - de sprillans nya medlemmarna i Samsung Galaxy S24-serien! Häng med när vi utforskar nya Galaxy S24 och jämför med föregående serie. Är det dags för en uppgradering?

Barn ligger upp och ner i soffan medan han leker med mobilen.

När är barn redo för sin första mobil?

Att få sin första egna mobil är ett stort steg för ett barn. Men hur vet du att ditt barn är redo? Och vad kan du som förälder behöva tänka på? Här är några frågor som kan vara bra att fundera över innan du gör slag i saken.