Gå till innehållet

Jämför iPhone 14-serien

Apple presenterade fyra nya modeller av iPhone 14 vid sitt stora årliga evenemang den 7:e september. Vi har jämfört årets kvartett och tittat på skillnaderna för att hjälpa dig att välja den modell i iPhone 14-serien som passar dig bäst.

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2022-09-08 (Uppdaterad 2023-03-23)

Apple iPhone 14-serien

Storlek

Apple presenterade iPhone 14 och iPhone 14 Pro som delar samma skärmstorlek på 6,1 tum. Även iPhone 14 Plus och iPhone 14 Pro Max delar skärmstorlek men då på hela 6,7 tum. Vad som skiljer är snarare vikten på modellerna. iPhone 14 är lättast på 172 gram. Därefter har vi iPhone 14 Plus på 203 gram. Med liten marginal har vi den något tyngre iPhone 14 Pro på 206 gram. Och den allra tyngsta modellen är iPhone 14 Pro Max på 240 gram.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus

Med den större skärmen på iPhone 14 Plus får du plats med mer och större innehåll samtidigt. Du har med iPhone 14 Plus också ett större batteri som räcker längre än på iPhone 14.

iPhone 14 Pro vs iPhone 14 Pro Max

Även här är den mest påtagliga skillnaden storleken på mobilerna. Med en större storlek på mobilen har du också plats med både en större skärm och ett större batteri så att du kan njuta mer av allt din nya iPhone har att erbjuda.

iPhone 14 och iPhone 14 Plus vs iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max

Årets modeller har en rad nyheter gemensamt som bland annat innebär en förbättrad kamera, bättre batteri och kraschdetektering. Det och allt annat vi har vant oss vid att iPhone-modellerna levererar år efter år men det finns en del som skiljer modellerna åt.

iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns i hela fem färger och är byggda i flygindustriklassad aluminium medan Pro-modellerna (iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max) finns i fyra olika färger och är gjorda av rostfritt stål i kirurgisk kvalitet.

Exklusivt för Pro-modellerna är också det nya chippet A16 Bionic som är det mest kraftfulla chippet du kan hitta i en mobil just nu.

Dynamic Island

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har en helt ny design vid den främre kameran och tillhörande sensorer. Här finns det du gör i bakgrunden som en diskret notifikation utan att störa innehållet du använder för tillfället. Ha en timer framme, musiken du lyssnar på eller kanske din vägbeskrivning. Eller kombinera detta och mycket annat. Här ser du exempelvis dina notifikationer när du parat dina AirPods. Smidigt, diskret och snyggt.

Skärm som alltid är på

Ha ständig koll på din skärm med en display som alltid är på. Du kan när som helst kasta ett öga på displayen för att hålla koll. Om du lägger din mobil i fickan eller med skärmen nedåt blir skärmen automatiskt mörk för att spara på batteriet. Denna funktion är unik för Pro-modellerna.

Vilken iPhone 14-modell har bäst kamera?

Samtliga modeller har fått kraftiga förbättringar med större bildsensorer och tar bättre bilder i svagt ljus än tidigare. Alla har också fått årets nyhet actionläge där du kan filma utan stativ och den där skakiga videon i stället blir mjuk och följsam. Alla modeller stödjer nu 4K-upplösning i det cinematiska läget.

Fyra gånger högre upplösning

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har en helt ny huvudkamera på 48 megapixlar. Sensorn har kvadrupelpixlar, alltså fyra pixlar i en. Sedan kombineras dessa för att skapa en så skarp och dynamisk bild som möjligt. I slutändan får du en bild på 12 megapixlar i absolut högsta kvalitet. En bild där varje pixel räknas och där ingen information går förlorad. Det är verkligen skillnad på 12 megapixlar och 12 megapixlar.

Fler objektiv och funktioner från tidigare

Precis som tidigare får du ett extra objektiv med Pro-modellerna - ett telefotoobjektiv. Zooma in upp till sex gånger helt optiskt eller upp till 15 gånger digitalt. Ta bilder på de minsta sakerna med makrofotografi. Mät avstånd, längder och få blixtsnabb fokus med Apples LiDAR-sensor. Och precis som förra året har samtliga kamerorna i Pro-modellerna stöd för nattfoto för absolut toppresultat i mörka omgivningar.

Vilken iPhone 14 är bäst för dig?

iPhone 14 passar dig som:

 • Föredrar en mindre modell som får lika bra plats i handen som i fickan
 • Tycker att det är viktigt med en lätt mobil i flygindustriklassad aluminium

iPhone 14 Plus passar dig som:

 • Vill ha en större skärm med plats för mer och större innehåll
 • Behöver längre batteritid
 • Tycker att det är viktigt med en lätt mobil i flygindustriklassad aluminium

iPhone 14 Pro passar dig som:

 • Fotar mycket och vill ha den bästa kameran
 • Behöver få ut maximal prestanda – oavsett om det är för spel eller videoredigering
 • Gillar maximal premiumkänsla i rostfritt stål av kirurgisk kvalitet
 • Vill ha Dynamic Island som är Apples helt nya sätt att avisera notifikationer och bakgrundsaktivitet

iPhone 14 Pro Max passar dig som:

 • Vill ha en större skärm med plats för mer och större innehåll
 • Behöver den absolut bästa batteritiden
 • Fotar mycket och vill ha den bästa kameran
 • Behöver få ut maximal prestanda – oavsett om det är för spel eller videoredigering
 • Gillar maximal premiumkänsla i rostfritt stål av kirurgisk kvalitet
 • Vill ha Dynamic Island som är Apples helt nya sätt att avisera notifikationer och bakgrundsaktivitet

Relaterade inlägg

En kille i ljus tröja sitter och tittar på en mobil.

Bästa med Pixel 8 Pro

Titta på klippet när tech-intresserade Adam testar Google Pixel 8 Pro.

Adam testar Pixel 8 Pro

Adam testar Google Pixel 8 Pro

Pixel 8 Pro har en fantastisk kamera och en imponerande uppsättning AI-funktioner som gör det till en mobil som passar både entusiastiska fotografer och glada amatörer.